eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Kupleráj

Ha kuplerájban élsz, csak egyet tehetsz: légy te a legjobb kurva.

Ezzel a fenomenális mondással ajándékozott meg a “Hiúságok máglyája” c. film.The Bonfire of the Vanities Poster

Valamelyik tévécsatornán botlottam a filmbe, véletlenül. Amióta e szép új világban csatornák tömegéből ömlenek ránk az egyre agysorvasztóbb kép- és hanghatások, azóta a távirányító nem csak a lustaság segédeszköze, hanem nélkülözhetetlen fegyver az ellenük való védekezésben is. Ha napi robottól és problémáktól megviselt agyam egy kis tespedésre vágyik, szörfölgetek a csatornák között ide-oda. Ha netán még véletlenül előfordul valami minőségre emlékeztető film a műsorrendben, akkor néha előre megfontolt szándékkal egyenesen arra kapcsolok. Igen ám, de amióta a fejlett kapitalizmus, a jóléti társadalom áldásai betörtek hazánkba, a filmeket reklámok szaggatják. Ezek pedig azonnal kiváltják bennem az átkapcsolás reflexét – rühellem a reklámokat, amik folyton rám akarnak valamit tukmálni. Olyankor hát kapcsolgatok oda-vissza, amíg épp valami reklámmentes felületre nem találok. Megesik, hogy tovább ragadok ott, mint ahogy az eredeti helyen a reklám tart. Így aztán e nagyszerű szép új világban csak darabokban nézek filmeket. Egyiknek a végét látom, másiknak az elejét, harmadiknak a közepét. Szerencsére többször ismétlik ugyanazt, így nagy öröm, ha egy olyan filmnek az elejét is sikerül egyszer végre megnéznem, ami a vége/ közepe alapján egészben is érdekelt volna. (Igen, tudom, Kedves Olvasóm, vannak “közszolgálati” csatornák, ahol egybeszabottan adnak filmeket. De  fidesz-jobbik birodalmi tévét, köszönöm, nem nézek – már sokadik éve.)

Így aztán azt se tudom, melyik tv-csatornán láttam a film hányad részét. Az biztos, hogy a végétől visszafelé számítva egy szeletét. Ahhoz képest, hogy milyen nagyágyú színészeket vonultat fel, és milyen nagynevű rendező jegyzi, elég haloványnak és színtelen-szagtalannak mutatkozott, szinte a napjaink magyar filmjeinek színvonalát súrolja, pedig ahhoz nem könnyen lehet leereszkednie egy amerikai nagyüzemi filmgyártásnak. Nem csoda, hogy bukásként könyveli el az amerikai filmgyártás. Örömmel fedeztem  fel utólag, hogy egy magyar is van az alkotók listáján, az operatőr. De biztosan nem rajta múlott, a képi világ nagyon rendben van. Én inkább a forgatókönyvírót tartanám hunyónak, mégis csak ő rakja le egy film alapjait, bár azután bármelyik lépésben elronthatja a stáb bármelyik tagja.

Mindenesetre mégis végignéztem (valahol a közepétől), mert úgy véltem, hogy ahol ilyen sztárparádé van, abból mégis csak kisülhet valami. És lőn: egyetlen fantasztikus mondat a vége felé, amit mégis érdemes volt kiböjtölnöm. Így most gazdagabb vagyok egy örökzöldséggel. Ennek híján ez a post sem születhetett volna  meg,  és – bizonyára Te is úgy gondolod, Kedves Olvasóm, ugye – a világ szegényebb lenne nélküle 🙂

Abban nem vagyok biztos, hogy a film elejére kíváncsi lennék-e, de az interneten pár percnyit találtam belőle, talán ennyi is elég. Ízelítőnek neked is idehuzalozom a Youtube-ról, Kedves Olvasóm, hogy részesülhess Te is a feelingből:

[http://youtu.be/luui7KGzciY]

A mondatot az egyik főszereplő, a linkóci újságíró-ragadozó, Peter Fallow (Bruce Willis) szájába adták. Azonnal fel is jegyeztem: “Ha kuplerájban dolgozol, csak egy célod lehet: hogy te legyél a legjobb kurva.” Nem tudom, nem tévesztettem-e el, mert az interneten fellelt szöveg kicsikét más: “Ha az ember kuplerájban dolgozik, csakis egyet tehet. Ő legyen a legjobb kurva.“( http://divxtitles.com/subtitles/1329/Hungarian/The_Bonfire_of_the_Vanities/1 )

A mondat angol eredetije: “If you’re going to live in a whorehouse, there’s only one thing you can do: be the best damn whore around.

Hogy fordításkor a szöveg eredeti, bővebb jelentését (live=élni) miért szűkítették le a munkavégzésre, nem tudni, de lehet, hogy már ezt is a fidesz-jobbiktól való félelem okozta – nehogy véletlenül is valami nemzetietlen áthallás esete foroghasson fenn, mert akkor jön a koki, saller, tarkón legyintés, kesztyűbe dudálás, a rézangyalát!

Az én verzióm se teljesen egybevágó az eredeti jelentéssel, mert ez utóbbi önkéntes viszonyt jelez: ~”ha kuplerájban akarsz élni“. De úgy gondolom, akkor tökéletes a mondat, ha tovább tágítjuk a hatósugarát.

“Ha kuplerájban élsz, csak egyet tehetsz: légy te a legjobb kurva.” – napjaink Magyarországán megfontolandó álláspont. Rokonságot mutat a “ha lúd, legyen kövér“, “hadd lám uramisten, mire megyünk ketten” szólásokkal. Egyre gyakrabban jut eszembe mostanában ez a filmbéli tanács. Ha a bordélyt nem tudod otthagyni, mert a sors gonosz játéka folytán odaszülettél, és elmenni nincs lehetőséged, reményed, és e kényszerűség miatt kurvák között kell élned, akkor az egyetlen értelmes dolog, amit tehetsz: kurvák között a legjobbnak lenni.

A jelek szerint Magyarországon sokan láthatták ezt a filmet – nagy a verseny.
_______________________________________________________

26 responses to “Kupleráj

  1. Ego 2015-06-05 01:59

    Kedves Evita, eddig azt hittem, csak én vagyok így a tévénézéssel; örömmel látom, hogy ezzel nem vagyok egyedül 🙂
    A magyar filmfordításokon már régen nem lepődök meg. Utoljára vagy tíz éve a “Holnap lemegyek a városba és alírom a tettet” (sign the deed) lepett meg.

    (Csak halk piszkálódás: az idézet helyesen “Lássuk uramisten, mire megyünk ketten”. Bocs.)

    Kedvelés

  2. Visszajelzés:Gerendás Péter | eVitae

  3. Visszajelzés:Fidesz az ágyamban | eVitae

  4. Visszajelzés:Esernyő | eVitae

  5. Visszajelzés:Bächer és a szűzkurvák | eVitae

  6. Visszajelzés:Zsidólista « eVitae

  7. Visszajelzés:Kurvák, gengszterek « eVitae

  8. Visszajelzés:Hideget, meleget « eVitae

  9. Visszajelzés:Csövi « eVitae

  10. Visszajelzés:Műsorajánló « eVitae

  11. Visszajelzés:Orbán tampon « eVitae

  12. Visszajelzés:Bomlás « eVitae

  13. Visszajelzés:Nyolcvan « eVitae

  14. Visszajelzés:Elmebaj « eVitae

  15. leharisrael 2011-07-11 06:15

    Bocs, Evita! Bepánikoltam, – féltem a szuvrenitásom – de már rájöttem, hogy minden rendben.
    Ha gondolod, töröld a kommentjeimet, ne csúfítsák el a bejegyzésedet.
    Ismételten, bocs.

    Kedvelés

    • evitae 2011-07-11 18:04

      Az én bejegyzésemet nem lehet ilyesmivel elcsúfítani 🙂 Nem kell mentegetőzni se. Ha csak ennyi bajunk lenne, akkor nekünk nagyon jó lenne.

      Kedvelés

  16. Visszajelzés:Vannak idők, mikor menni kell « eVitae

  17. leharisrael 2011-07-10 19:33

    Evita,

    bocs, de offolok Hogyan állítottad be, hogy a kommenteknél ne látszanak a mailok?

    Kedvelés

    • evitae 2011-07-11 00:53

      Nem egészen értelek – az emailcímekre gondolsz? Azok alapból nem látszanak, csak az admin felületen. Semmit se kellett beállítani. Vagy valami másra gondolsz? A saját, vagy minden kommentelő címére? Én sehol se látom senkijét. Se nálad, se nálam.

      Kedvelés

  18. kiskanal54 2011-07-10 16:45

    És ha nem szeretnék a kuplerájban élni?

    Kedvelés

    • evitae 2011-07-11 00:41

      Pl. kéne keresni olyanokat, akik szintén nem szeretnének, és valamit kitalálni ellene. Ha ez nem megy, akkor pl. világgá lehet menni. Lásd: http://youtu.be/ekUamyQAtWU
      A magyar történelemben sokszor előfordult már, hogy az ország kilökte bizonyos állampolgárait a (rosszabb esetben a más)világba. Úgy látszik, ezt a szokását nem tudja levetkőzni.

      Kedvelés

      • kiskanal54 2011-07-12 18:28

        Háát, “hatalmas játszótér az egész világ..:” Rengetegen vagyunk, akik keressük a másikat, akivel el lehet indulni. Ahogy látom azonban, sokan nem fogják fel, mi készül itt, és inkább dögöljön meg a szomszéd tehene, mint együtt legeltessen a szomszéddal. 😦

        Kedvelés

  19. Gonoszka. 2011-07-09 12:57

    Na igen. Ha kuplerájba mész élni, egyet tehetsz, te légy a legjobb kurva.
    Valahogy úgy tünik, mindent lehet jól csinálni, avagy :
    “Dolgozni csak pontosan, szépen,
    ahogy a csillag megy az égen,
    úgy érdemes. ” 🙂

    Kedvelés

  20. lyency 2011-07-09 01:20

    keserűségét megértem, és egyben megköszönöm a bloglinkem ajánlását. üdvözletek, lyency

    Kedvelés

Hozzászólás