eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Gerendás Péter

.
Gerendás PéterHír: Gerendás Péter is emigrál.(1)

Nyitott Facebook oldalán tette közzé Búcsúlevelét(2): “Búcsúlevél kicsit másképp……”

“A mocskos zsidózás, a nácik szerecsenmosdatása, a politika kufárkodása az emberek létező előítéleteivel, a már szinte természetes hétköznapi terminológiává lett bizonyos “zsidó háttéruralomról, zsidó bankárokról “ szóló hazugságok, összeesküvéselméletek és ezzel egyidejűleg a jól bevált bűnbakképzés általánossá válása , a folyamatos cigányozás, buzizás miatt régóta fontolgattam a távozást. “

Ehhez nem tudok mit hozzátenni. Csak azt tudom ismételni, ami 2010 áprilisa óta számomra is egyetlen értelmes célt jelent: vannak idők, mikor menni kell.

Gerendás Pétertől búcsúzva hallgassuk a zenéjét – vagyunk néhányan, akik hálásak érte.
K ö s z ö n j ü k .

Ennek a dalnak sem tudtam sajnos felkutatni a szövegét, de cserébe hallhatjuk angolul is

Gerendás Péter-I feel I’m stranded on dry land
[http://youtu.be/HdD2dz4lp1U]

Gerendás Péter-Hóból vagyok
[http://youtu.be/QNqgUZHcSY4]

.

Gerendás Péter – La dolce vita
[http://youtu.be/ZljTLxl9peA]

Láma – Szólj hozzám egy-két jó szót(5)
[http://youtu.be/7AXirrvscUM]

Gerendás Péter – Magyar Hajnal
[http://youtu.be/HJRX9yMKJYc]

Gerendás Péter – C’ est la vie
[http://youtu.be/DamJZ3-5vWw]
rendező-operatőr: Nándori József

.
És végül hallgassuk-nézzük meg három művész (Gerendás Péter, Bródy János, Grünwalsky Ferenc) hátborzongatóan csodálatos alkotását, azt a dalt, amely a “rendszerváltás” óta egyre aktuálissabbá vált(6), most pedig pontosan napjainkról szól (bár már másfél éve egy másik postomba is behuzaloztam):

[http://youtu.be/ekUamyQAtWU]
Gerendás Péter – Bródy János: Százéves pályaudvar
rendezte: Grünwalsky Ferenc
Vannak idők, mikor menni kell
Mikor feltűnik a ház falán a jel
Nem volt már egészen fiatal
És most úgy érezte, majdnem belehal
Mikor a sínek mellett állt egy hajnalon
Azon a százéves pályaudvaron
.
Az utcákon a gyűlölet vonult
És a láthatáron felizzott a múlt
S ő tudta jól, hogy most már menni kell
Mert mindig ugyanúgy kezdődik el
És a sínek mellett állt egy hajnalon
Azon a százéves pályaudvaron
.
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
Ez a föld már nem az én otthonom
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
De a szívemet örökre itt hagyom
De a szívemet örökre itt hagyom
.
Nagy volt a zaj a pályaudvaron
S mintha már ott állt volna rég
És mint egy film, egy régi film
Oly ismerősnek tűnt a kép
.
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
Ez a föld már nem az én otthonom
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
De a szívemet örökre itt hagyom
De a szívemet örökre itt hagyom
.
Vannak idők, mikor menni kell
Mikor feltűnik a ház falán a jel
Nem volt már egészen fiatal
És most úgy érezte, majdnem belehal
Mikor a sínek mellett állt egy hajnalon
Azon a százéves pályaudvaron
.
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
Ez a föld már nem az én otthonom
Elbúcsúzom, elbúcsúzom
De a szívemet örökre itt hagyom
De a szívemet örökre itt hagyom
[http://youtu.be/fxfhYcMOSiI]

————————- FOOT ———————

Források:
(1) Amerikai Népszava: Gerendás Péter megírta a búcsúlevelét, 2013. március 31. http://nepszava.com/2013/03/magyarorszag/gerendas-peter-eloadomuvesz-bucsulevele.html
(2) Gerendás Péter: “Búcsúlevél kicsit másképp……https://www.facebook.com/peter.gerendas.7/posts/10200860080772091

Búcsúlevél kicsit másképp…….
Nagyon fájnak nekem azok a mondatok amelyeket le fogok írni, de nem dughatom tovább a fejemet a homokba. 15 lemez, számtalan rangos díj után úgy döntöttem, hogy befejezem itthoni tevékenységemet. Ennek számos oka van.
Az egyik ok a hazánkban tapasztalható fasizálódás.
Néhány éve történt , hogy az utcán egy negyven körüli
hölgy amikor meglátott azt mondta “te szemét patkány” Úgy éreztem, a szívemből egy darab, kitépve ott gurult el az aszfalton. Azon gondolkodtam miféle gyűlölet bujkál ma az emberekben, amikor én, aki nem vagyok politikus (náluk szakmai ártalom az ilyesmi),
televízió interjúim során a gyermekeimről beszéltem, zenémmel, vagy szövegeimmel, viselkedésemmel senkit nem bántottam , ilyet váltottam ki valakiből, aki feltehetően anya, vagy az lesz egyszer. Pedig engem legtöbben arról ismernek, hogy sok gyermekem van. Még ma is ott állok az utcán, megdermedve.
A mocskos zsidózás, a nácik szerecsenmosdatása, a politika kufárkodása az emberek létező előitéleteivel, a már szinte természetes hétköznapi terminológiává lett
bizonyos “zsidó háttéruralomról, zsidó bankárokról “ szóló hazugságok, összeesküvéselméletek és ezzel egyidejüleg a jól bevált bűnbakképzés általánossá válása , a folyamatos cigányozás, buzizás miatt régóta fontolgattam a távozást. De van egy “gulyás feelingem”, mint ahogy egy Klauzál téri sólet életérzésem is. Az anyanyelv, a hazám iránti forró szeretetem, a költészet, az irodalom, Bartók, Kodály, József Attila, Kosztolányi, és a többiek, idekötnek. Szakmailag soha nem volt szerencsém. Más híres előadókat kísértem, egy méterrel a hátuk mögött, és ennek szimbolikus jelentősége is volt.A második vonalban születtem, és ott is maradtam. Később a saját lábamra álltam. De a Rádiók nagyon keveset játszották a dalaimat, emiatt nem lehettek slágerek azok. Az elenyésző számú koncertek helyét átvették a vendéglátó helyek és a céges, sonkatekercs mellé játszott aláfestő zenék. Utáltam, ahogyan hátat fordítva zabáltak jólöltözött hölgyek, urak, akik felettébb leszarták a produkciót. Ma már ezeket visszasírom, mert játék közben a számlakönyvemre koncentráltam, a családomat tartottam el abból, hogy a művészetemet a kaszinótojás mellé felszolgálták. De ma már nincsenek ilyenek. A cégek csődbe mentek, de addig még gyorsan, a helyemet átvették a napi rendszerességgel jelentkező tehetségkutatónak álcázott valóságshowk hősei, akik három percig tündökölnek, de utánuk folyamatosan jön az utánpótlás, és mivel tehetségekben rendkívül gazdag ország vagyunk, kilátás sincs arra, hogy az elkövetkező 30 évben ne takarja ki valaki néhány percre a napot. Koncertek nincsenek. Felkérnek, aztán lemondják.
Öt évente csinálok baráti segítséggel, saját szervezésben egy-egy nagyobb produkciót, de két hónap próba, felkészülés ,az életművem bemutatása után kicsit zsebbe kell nyúlnom a végén, miután mindent kifizettem. Maradnak a vendéglátó helyek, ahol mikroszkopikus összegeket fizetnek, és néha még abból is alkudnak. Volt egy nagyon jó színházi ötletem is , de senkit nem érdekelt, de mégcsak vissza se hívtak, hogy ezt elmondják nekem.Az életem során összegyűjtött javaimat eladtam, amit mind feléltünk. Zongora, ami sokat jelentett nekem, gitárok, amelyeket a spórolt pénzemből vettem. Néhány hete egy 30 éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása(nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket bitosította. Pedig nem élünk nagy lábon. Ez nem normális dolog. Ez az ország élhetetlenné vált . Értéktelenné vált az érték. Felment az ára a selejtnek. A gyermekeim az iskolában akkor vannak megdicsérve, ha mozdulatlanul ülnek a padban, mint a robotok. Az ablak akkor nyílik ki automatikusan, ha a műszer oxigénhiányt jelez . Igazgatói intőt kapnak jelentéktelen csínyekért. A zeneiskolában (ahol zenével elenyészően keveset foglalkoznak) lelkipásztori jellemzést kérnek, és választanunk kell ,hogy hittanra járunk, vagy etikára, amivel alaposan körül tudják rajzolni, mindenki identitását. Folyamatos Apeh szorongatásban vagyunk , 3 havonta inkasszóznak ,mert a Bt. Költségeit ha van bevételem, ha nincs, fizetnem kell. De időnként jön 20 ezres parkolási bírság, eladhatatlan zártkerti ingatlanon lévő használhatatlan sufni utáni 40 ezres építményadó, elviselhetetlen telefonszámlák, 3 Ft 50 fillérért vett I phone –ok amik a hűségnyilatkozat lejárta után (pont amikorra szétesnek) 300 000 Ft-ba kerülnek. Büntetések , 71 ezres gázszámla, 30 ezres villanyszámla és kocsira felvett 5 éve fizetett frankhitel (amiből még 1 év hátravan) pedig amikor megvettem már 200 000 km volt benne. A ház ugyan tehermentes, de bármikor ráterhelik a tulajdonlapra, esetleg valamilyen kifizetetlen számla miatt, így akár mi is hajléktalanok lehetünk. 6 kiskorú gyermekem van, de igazából a jövőképem kb egy hétre elegendő és az is eléggé lesújtó. Nemcsak a jövőtől félek már, hanem a jelentől.
Ezért úgy döntöttem, hogy elindulok valamerre. Még nem tudom igazán merre. Dél felé, vagy inkább északra? Sikerül-e, vagy nem? 57 éves vagyok. Ennyi idős korában apám már vágta a centiket a nyugdíjhoz. Nekem se nyugdíjam nem lesz, se centim.
Nem vagyok hajlandó korrumpálni, vagy pártokhoz, politikusokhoz dörgölődzni. Nem vagyok képes könyvet írni “hogyan veszítettem el a szüzességemet” .Nem tudok tanítani ,nincs türelmem hozzá,mert folyamatosan arra gondolok,miért kell ezzel kínlódnom, vannak nálam sokkal képzettebbek, akik nálam ezt jobban csinálnák, amihez meg én értek,, azt meg nem csinálhatom.
Egy másik országban kell valahol meghúznom magam egy ideig, és bízni abban , hogy van olyan hely a Világon, ahol értékelik amit én tudok. Mert itt nem, ezzel jobb szembesülni. A gitáromba kapaszkodok, mint egy hajótörött. De nem azért írom ezeket, mert sajnáltatni akarom magam, Isten őrizz! Megoldottam mindig, és most is meg fogom. Bízom a tehetségemben. Idáig mindig én tartottam a lelket a barátaimban, bizonyos “napsütésről, meg madárfüttyről” beszéltem,de már nem tudok ilyen okosakat mondani. Muszáj visszakapnom a reményt, a jövőképet, a mosolyt, hogy gyermekeimre úgy nézhessek, ahogy néhány éve.
És miközben ezt írom, kislányom Róza idehozott egy papírt “Boldog Húsvétot apu”…

A búcsúlevelet tartalmazó Facebook oldalon a levél alatt a náci és egyéb szélsőjobbos kommentek sokasága igazolja a levélben írottakat.
.
A fotó forrása ez a nyílt Facebook oldal ( http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/486341_4950344324196_1749134650_n.jpg )
(3) Gerendás Péter honlapja (várhatóan ez is el fog tűnni előbb-utóbb, hacsak az új hazában nem sikerül átregisztráltatnia – ezért jó, ha mielőbb megnézed, Kedves Olvasóm): http://www.gerendaspeter.hu/
Youtube csatornája: http://www.youtube.com/user/petergerendas
(4) Wikipédia: Gerendás Péter, http://hu.wikipedia.org/wiki/Gerend%C3%A1s_P%C3%A9ter
(5) Gerendás Péter honlapja ( http://www.gerendaspeter.hu/en/biography.html ) – és a videófelvétel szerint – szerint ez egy nagyon régi előadás, az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje a valószínűsíthető időpont (a videón feltűnik az 1981-es évszám). Akik abban a “kommunista diktatúrának” kikiáltott időszakban már többé-kevésbé felnőtten éltünk, félelem nélkül (mert voltak, akiknek elég volt az “ehess, ihass, ölelhess, alhass”, és még a mindenséggel is mérhették magukat), álmunkban se hittük, hogy 15-20 év múlva egy olyan “demokráciában” kell élnünk, ahol a 30-50 évvel korábbról megismert fortélyos félelem igazgat bennünket. Újra.
(6) Nem tudtam biztosra kideríteni, hogy mikor keletkezett a dal, de Bródy János honlapja szerint valószínűsíthető, hogy 1993-ban, vagy korábban: http://brody.mediastorm.hu/dalszovegek.php?dal=1990/29.htm És aki már akkor figyelte a magyar politika mocsarát, az sejthette, hogy a dal mennyire aktuális. Vagy hogy az lesz hamarosan.

————–

Megjegyzések:
(a)…úgy döntöttem, hogy elindulok valamerre. Még nem tudom igazán merre. Dél felé, vagy inkább északra?” – írja Gerendás Péter. Én Ausztráliát javasolnám neki (és családjának) is. Ahogy keresgélem magamnak is a megfelelő helyet, Ausztrália továbbra is a lehetséges célországok listájának az élén áll.

————–

Kapcsolódó postok:

 • Vannak idők, mikor menni kell (2011. júl. 10.)

  …a lehetőségek listája a következő:

  1. harcolni (még mindig vannak békés, demokratikus eszközök, csak élni kellene velük: cselekedni)
  2. elmenni mielőbb, minél messzebbre, világgá, ahogy oly sokszor oly sok magyar tette a történelemben
  3. a kupleráj legjobb kurvájának címéért versenyezni
  4. van egy negyedik út is, de azt ráérünk akkor is választani, ha már az első hármat próbáltuk.
 • Kertész Ákos: nyolcvan
 • Elmenők
 • e-Vita: Hazátlanul (2009. szept. 27.)

  Ha csak “sima” magyar állampolgárként nem akarok egy fasiszta országban élni,ha nem akarok gyakorlati órákat,éveket, évtizedeket venni csak elméletből – könyvekből, dokumentumokból, elbeszélésekből – ismert szörnyű tendencia szörnyű következményeiből,

  ha nem akarok oly korban élni én e földön, hol az ember – újra – úgy elaljasul, hogy önként, kéjjel öl, nemcsak parancsra,

  ha nem akarok oly országban élni, amely – újra – megvadul, s – újra – egy rémes végzeten vigyorog vértől és mocsoktól részegen,

  akkor tessenek mondani: én hová menjek “haza”?

3 responses to “Gerendás Péter

 1. Visszajelzés:Szintén zenész | eVitae

 2. I-szellem 2013-04-02 15:48

  Menni vagy nem menni?
  Emellett egy masik kerdes is lehetseges.
  Hinni vagy nem hinni?
  A hazafias szeretetteljes szolamok aradnak a bekehirdeto uralmom levo alhuszarokbol.
  Hinni vagy nem hinni, amit annyi hamiskodo bubajjal terjesztenek?

  Kedvelés

 3. Visszajelzés:Menni, vagy nem menni? | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: