eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Esernyő

.
Tune in TomorrowAz élet egy szarzápor, és ha elkezd esni a mocsok, a legjobb esernyő a művészet.

Ismét egy film(1), amely egy újabb fenomenális mondattal ajándékozott meg. Érdekes, hogy mennyi hasonlóságot mutat a Kuplerájos filmmel. Ez is kellően kesze-kusza, nem nagyon találtam a fonalak kapcsolódásait, de nem is ébredett bennem olthatatlan vágy a felgombolyításukra. Az idézett mondat itt is a film zárójelenetében hangzik el, amit itt is csak véletlenül csíptem el, mivel ezt a filmet is a szokásos darabolós módszeremmel néztem: a reklámszüneteknek megfelelő ütemezésben.

A látott darabokból megtudtam a legfontosabb momentumokat: egy fiatal fiú (Keanu Reeves mint ~18 éves Martin) fülig belezúg a korban nem hozzáillő, ám csinos és ifjúlelkű nagynénikéjébe (Barbara Hershey mint ~32 éves Júlia néni). Ez, mint tudjuk, a társadalmi tudatba betonozott nemi sablonokba sehogy se passzolva örök izgalmas témaforrás. A másik főszereplő (Peter Falk mint Pedro bácsi) megsérti az albánok nemzeti érzéseit, akik ezért meg akarják ölni (vagy ilyesmi). E kisebbrendűségi komplexussal megspékelt nemzeti érzésből eredő problémakört napjaink Magyarországán élőben van szerencsénk tanulmányozni. Amúgy a film habkönnyű, bohókás, és zavaros. Utóbbit talán a film a filmben módszer bevetése is (f)okozhatja.

A két film leglényegesebb közös vonása nem utolsósorban: egy-egy fantasztikus mondatba tömörítve fejezi ki az élet lényegét. Jelen esetben tárgyalt mondatunk első részével maradéktalanul egyetértek, ám hogy a mocsok ellen a művészet (vagy akármi más) kellő védelmet nyújtana, ezt illetően bizonytalanság tölt el. Különösen, ha a művészet napjaink magyarországi művelőire gondolok.

Az idézett mondat angol eredetije
a filmben: “Life is a shitstorm, and when it’s raining shit the best umbrella is art.” (Pedro Carmichael ~ Peter Falk)(2.i)
a könyvben: “Life is a shitstorm, in which art is our only umbrella.” (spoken by character in a novel by Mario Vargas Llosa)”(2.ii)

A film alábbi videó-részletében a 6:32-nél kezdődő időszeletben hangzik el a mondat (nem szinkronizált, nem feliratozott, eredeti angol szöveg!). Bár én úgy hallom, mintha a mondat második részében még lenne pár szó, talán valahogy így: “the best umbrella You can buy is art”, de ennek járj utána Te magad, Kedves Olvasóm. Mindenesetre üzleti szempontot kár lenne (kár volt?) belevinni ebbe a nagyszerű mondatba. Igaz, a filmnek van még egy lényeges momentuma: a pénz. Amiről viszont amúgy is tudjuk, hogy mocsokfokozó.

Tune in Tomorrow (aka: Aunt Julia and the Scriptwriter) 7
[http://youtu.be/5pWGgccC0j4]

————————- FOOT ———————

Források:
(1) Angolul értők ismét előnyben, mivel érdemi forrásokat csak angol nyelven találtam. Magyarországon a forgatókönyvíró helyett tollnokot illesztettek a magyar címbe, ismeretlen okokból. Igaz, hogy a címnek jobb a hangzása a tollnok szóval, csak hát a jelentése nem egészen stimmel, másrészt kissé naftalinszagú (aka: régies). Bár lehet, hogy az 50-es években Magyarországon tollnoknak hívták a forgatókönyvírót. Ez esetben vajon hogy hívhatták a forgatókönyvet? De e rejtély megoldását Rád bízom, Kedves Olvasóm.
http://www.port.hu/julia_neni_es_a_tollnok_-_avagy_mindennap_uj_folytatas!_tune_in_tomorrow…/pls/w/films.film_page?i_film_id=50118
Mario Vargas Llosa: “Júlia néni és a forgatókönyvíró” c. regényéből 1990-ben készült film: New Orleans, 1951. Pedro Carmichael, a helyi rádióadó fantasztikus sikerrel futó folytatásos regényének különc szerzője egyszerre örvend közimádatnak és közutálatnak. Félvállról veszi, hogy az albánok rovására elsütött egyre vaskosabb élcei miatt már-már az életével játszik, s energiáit a védőszárnyai alá vett, szintén írói ambíciókat dédelgető zöldfülű kolléga okítására fordítja. Az ifjú Martin szíve mindeközben távoli rokonáért, az igéző Júlia néniért eped, s bár a család kezét-lábát töri, hogy megakadályozza nászukat, Pedro bácsi túljár mindenkinek az eszén.”
(2) Tune in Tomorrow, a 1990 film comedy. It is based on the Mario Vargas Llosa novel Aunt Julia and the Scriptwriter, and was released under that name in many countries.

  1. http://www.imdb.com/title/tt0100822/trivia?tab=qt (idézet innen)
  2. http://www.goodreads.com/quotes/tag/life-is-a-shitstorm (idézet innen)
  3. http://www.rottentomatoes.com/m/tune_in_tomorrow/ (kép innen)
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Tune_in_Tomorrow
————–

Kapcsolódó postok:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: