eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Covid-19 halálozás: Magyarország jobban teljesít

winnerTheKing
Magyarország ezennel élre került a Covid-19 mortalitási listán a világstatisztikában.

Korábban (Hm. Majdnem pont egy éve van már annak!) már áradoztam a nagyon userfriendly worldometers.info-ról, ahol folyamatosan követem a Covid statisztikákat.

Az adatok közül elsősorban a “New death” és a “Death/1M pop” oszlopok adatait figyeltem.
Így tanúja lehettem annak, hogy Magyarország hogyan került előbb fokozatosan, majd ugrásszerűen az élbolyba. Emlékeim szerint talán 2020 vége felé tűnt fel, hogy igazi toplistás lett: a tizenharmadik. Egy jó darabig tartotta ezt a pozíciót, majd egyszercsak a kilencedik helyre ugrott. Néhány hete már a harmadik helyezett lett Csehország és Gibraltár után, tehát gyakorlatilag a második, hiszen a pár ezres/tízezres mikroállamoknál a statisztikai számítások kevésbé mérvadóak. Majd lemaradt Csehország, és 1-2 napig ténylegesen a második lett Magyarország. És ma láttam, hogy Magyarország a listán az első helyre került. (A jelenleg 222 sort tartalmazó táblázatban a “rendes” országokon kívül szerepelnek a mikroállamok és néhány “egyéb” terület is, mint pl. az MS Zaandam Cruise ship aka óceánjáró.)

covid mortality: Hungary 1st

Természetesen lehet itt azon elmélkedni, hogy az országok nem egységes paraméterek  és algoritmusok alapján készítik a statisztikákat (pedig jó lenne), ezért az összehasonlítás, rangsorolás többé-kevésbé sántíthat. Na de ennyire?

A világ különböző webhelyein már találgatják, mi lehet az oka, hogy “Magyarország jobban teljesít“. A Portfolio.hu pár nappal korábbi(2021.04.22) cikke idején még Gibraltár előttünk volt. Elég alaposan körbejárja a lehetséges okokat, érdemes átolvasni. Érdekes módon a lakosság egészségügyi állapota között nem említi a “magyar ember” önsorsrontó tényezőit, mint pl. az elhízás, melynek tekintetében szintén előkelő helyet foglal el az ország a világban.

A Portfolio.hu tegnapi (2021.04.27.,angol nyelvű) cikke már az ország (abszolút) első helyezését mutatja, azaz Gibraltár is a 2. helyre “süllyedt”. Ebből látszik, hogy lekéstem a Nagy Pillanatot, amely napon az ország elérte a “győztes helyezést”. A cikkben a tesztelési arányról is szó esik (Tests/1M pop), ami szintén elég beszédes, mivel az ország ezzel az adatával se áll túl jó helyen (ha jól saccolom, valahol a középmezőnyben van). Angolul értőknek ezt is érdemes átolvasni, pláne a további infókhoz vezető hivatkozások/linkek miatt.

A dailynewshungary.com (2021.04.23, angolul) már említi a lakosság önsorsrontó életmódját is, pl: Magyarország Európa legkövérebb nemzete. Khm. Mit mondjak, e tekintetben Orbán Viktor igencsak rossz példát mutat a Döbrögi típusúra növesztett, és egyre növekedő nagy hasával. Ámbár lehetséges, hogy e tekintetben is a győzelemre hajt, és szeretné, ha a “magyar emberek” nem csak Európa, hanem a világ legkövérebb nemzete lenne.

A képzettársítás nem (csak) nekem jutott az eszembe:
a Google keresője a “Döbrögi” keresőszóra az első lapon feldob egy képet(mémet?):Orbán vs Döbrögi

Innen pedig egy twitter poszthoz jutunk, ahol teljes pompájában élvezhetjük a látványt:

Orbán vs. Döbrögi
A pocaknövesztés és a propagandaáradatok helyett szívesebben hallanék valamilyen magyarázatot erről az első helyezésről.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://www.worldometers.info/coronavirus/ – worldometers.info
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/MS_Zaandam – Wikipedia: MS Zaandam
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Cruise_ship – Wikipedia: cruise ship
  4. https://www.portfolio.hu/en/economy/20210427/hungary-jumps-ahead-of-last-microstate-in-covid-19-deaths-per-1m-people-480514 – 2021.04.27 Porfolio: Hungary jumps ahead of last microstate in COVID-19 deaths per 1M people
  5. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210422/matol-magyarorszagon-a-leghalalosabb-a-koronavirus-jarvany-a-vilagon-479502 – 2021.04.22.Portfolio: Mától Magyarországon a leghalálosabb a koronavírus-járvány a világon
  6. https://dailynewshungary.com/do-the-many-deaths-caused-by-coronavirus-is-related-to-the-poor-health-state-of-hungarians/ – 2021.04.23.Dailynewshungary: Is the record mortality rate caused by the poor health state of Hungarians?
  7. https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BAdas_Matyi_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap) – Wikipédia: Lúdas Matyi
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • Cruise ship: böszme óceánjáró kőgazdag turistáknak, tk. úszó város. A tengerszint emelkedésével a nem túl távoli jövőben talán ilyenen fognak tartósan is élni emberek, azaz kőgazdagék. (A többinek meg toll a fülébe, oszt jó napot.)
  • Általában igaz, hogy a megadott (különösen a Wikipedia) források közül az angol nyelvűek tartalmaznak átfogóbb, pontosabb, gazdagabb infókat, így aki elég jól ért angolul, azoknak érdemesebb azokba beleolvasgatni. A többiek pedig fejlesszék szorgosan angol nyelvtudásukat. Ez érvényes lehet német, spanyol, francia nyelvekre is. Különösen, ha nincs is az adott Wikipedia oldalnak magyar nyelvű megfelelője. Ha pedig csak magyar van, hát akkor így jártunk.
  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az eDiktátoroknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: