eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Férfiasan pikáns Facebook emoji

hoops_hmEsetem a pénisznek látszó Facebook emojival…

Talán már mondtam itt-ott, Kedves Olvasóm, hogy utálom a Facebook-ot, és bár hiányzik belőlem a csordaösztön, ám mégis kénytelen vagyok többé-kevésbé követni a nyájat, mert egyre inkább csak ott lehet megtalálni bizonyos infókat, pl. most a járvánnyal kapcsolatban az országot vezénylő politikusok, ill. kutatók, szakértők is csak oda raknak fel tájékoztatókat, ismertetőket, videókat.

Szerencsés esetben legalább értenek annyira hozzá, hogy FB oldaluk web-nyitott legyen, azaz FB belépés nélkül is lehessen olvasni, és a keresőmotorokkal is megtalálhatók legyenek. Rosszabb esetben sajnos ez nem érdekli őket, így csak az FB által bezárt felületeken lehet hozzájuk jutni, utólag rájuk keresni meg lényegében lehetetlen. Mai, trendi szóval azt is mondhatnók, hogy Facebook Őfelsége e-karanténba zárja a világ egyre nagyobb részét.

Ebből az is következik, hogy ha azt szeretném, hogy itt e blogba írogatott gondolataim, infóim eljussanak más emberekhez, kénytelen vagyok az FB szénakazlában (homokozójában) szétszórni lábnyomaimat (linkeket, kommenteket). Így aztán mostanában időnként be-belépek valamelyik FB fiókomba, és kicsinykét elhullatom e-morzsáimat, itt-ott.

Épp egy komment írásával bíbelődtem, és úgy éreztem, valamilyen emojival (aka smiley) kissé vizualizálni lehetne a szövegemet. Amúgy ezeket se nagyon szeretem/használom, mert elég kényelmetlen megfelelőt keresni/találni, ha az ember nem csak abból az első néhányból akarna választani, melyek rögtön látszanak. A legtöbbje elég béna, és nem is igazán tudom, mit ábrázol, mire jó – pláne ilyen miniatűr méretben (továbbiakban: maszat). Megjelenhetne egy egérfókuszra reagáló kis szövegbuborékban röviden valami magyarázó szöveg. De egy e-diktátor minek is piszmogna a felhasználó megfelelő tájékoztatásával. Most kivételesen mégis lejjebb görgettem és nézegettem a sűrű tömött maszat sorokat, hátha találok egy nekem való kis maszatot.fb_nose_penis

Egyszer csak nem hiszem el, amit látok: egy pénisz emoji. Hát ez érdekes. Facebook Őfelsége (algoritmusai) annyira igyekszik őrködni alattvalóinak helyes(nek deklarált) viselkedésére, és mégis odarak egy ilyen, elég egyértelmű szimbólumot? Mivel nem akarok hinni a szememnek, nézem még a maszatlistát, hogy vannak-e még hasonlók, mondjuk pikáns női testrészek(nek látszók). Nem találok, bár kinek van ideje/türelme ezt a maszathalmazt végignézni? Így inkább csak sejtem, hogy nincs több.

Valószínűnek tartom, hogy mégsem az, aminek látszik. De akkor mi lehet? Kétségek gyötörnek: csak nem én vagyok az egyetlen, “akinek mindenről az jut az eszébe”? Hiszen elképzelhetetlen, hogy az a rengeteg FB alattvaló ne kürtölte volna már világgá, felháborodva, vagy röhögve, hogy a Facebook pénisz emojit is engedélyez. Ám az is lehet, hogy nemigen tekernek a maszatlistán odáig, hogy észrevegyék. Ahogy eddig én se.

Kétségeim eloszlatandó ráguglizok a releváns kulcsszavakra, és lám, az első néhány találat között ott van: már 2016-ban is az FB maszatlistán szerepelt, és bizony észre is vették, és egy ausztráliai talk show-ban beszéltek is róla, amit egy weboldal is említ a cikkében, és ahonnan a beszélgetés videófelvételét is el lehet érni (mindegyik angolul).

Ezek segítségével gyúlt világosság elmémben: stimmel, hogy ez a maszat egy testrész, ám nem az, aminek látszik, hanem orr. Vagyis a szaglás szimbóluma.

Mit mondjak, eszembe nem jutott volna magamtól, hogy ez egy orr. nose_fb_emojiMég a felnagyított (eredeti) méretű képről se biztos, hogy egyből beugrana. Inkább még egy banán képe. Sőt, az emojipedia.org oldalon látható, hogy a különféle szolgáltatók többé-kevésbé eltérő vagy hasonló orr-emojit bocsájtanak a maszathasználók rendelkezésére. Ezeket szemügyre véve jó részük nekem nem idézik fel az orr képzetét, hanem inkább a férfiasságét. Érdekes, az FB Messengernél már tudtak kevésbé stilizált, ám egyértelműbb orr-emojit találni.

Remélem, ha ezek után találkozom valakivel, nem az fog beugrani (ahogy azt a fent említett cikk is felveti), hogy “Does everyone have a penis on their face?” (“Mindenki péniszt hord az arcán?“)

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://www.eonline.com/news/733122/after-reading-this-you-ll-never-look-at-the-nose-emoji-the-same-way-again – eonline.com: After Reading This, You’ll Never Look at the Nose Emoji the Same Way Again, 2016.01.22
  2. https://emojipedia.org/nose/ – emojipedia.org
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • Általában igaz, hogy a megadott (különösen a Wikipedia) források közül az angol nyelvűek tartalmaznak átfogóbb, gazdagabb infókat, így aki elég jól ért angolul, azoknak érdemesebb azokba beleolvasgatni. A többiek pedig fejlesszék szorgosan angol nyelvtudásukat. Ez érvényes lehet német, spanyol, francia nyelvekre is.
  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: