eVitae

Nem mondhatom el senkinek

á-Lom

bad dream

Arra ébredtem, hogy álmodom.

Ritkán fordul elő, hogy élesen bennem maradnak még ébren is az álomképek, sőt hogy az ébredés pillanatában szinte még tovább él bennem az álom, és pár pillanatig még mintha folytatódna. És még később is elég jól fel tudom idézni.

Vonaton utaztam, valamiféle társasággal valahová. Hogy kikkel és hová, az nem derült ki. De fontos úticél lehetett, és valamilyen nagyobb úti cókmók (poggyász) is játszott. A vonat utolsó vagonjában voltunk. Elég sokan utaztak. Egyszercsak valamiért előrefelé indultam a szerelvényen azzal, hogy majd visszatérek. Mintha valamit vagy valakit nagyon kerestem volna. Ám nem leltem rá. Így megfordultam és elindultam hátra. De nem találtam vissza.  Hiába kerestem az útitársakat is, nem voltak sehol. Pedig ők tudták csak a célt, én nem.

Közben a vonat is megállt, de nem derült ki, hogy végállomás-e, vagy indul-e tovább. És az útitársak vajon leszálltak? Sehol se látom őket. Ijedtség fogott el, hogy most valami ismeretlen helyen vagyok, azt se tudom, hova menjek, leszálljak-e, vagy se. Passenger running after trainKérdezgettem másokat, hiába. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a vonaton már nincs senki. Kinéztem a vonatból, és ott se volt senki, és azt se láttam, hogy ez milyen állomás. Tök egyedül vagyok. Egy kihalt bolygón?

Amúgy introvertált lévén nekem nem okoz gondot a “távolságtartás”, az egyedüllét, sőt. Ám az álomban valahogy az egész ijesztő volt. És erre ébredtem, a félelemre, hogy most mi lesz. A járvány jelei, képei (maszk, stb.) az álomban nem szerepeltek. És nyilván nem volt mobiltelefonom se, se “okos”, se normális, hiszen fel se merült, hogy elővegyem. Az ébredés pillanataiban még éreztem a szorongást, a félelmet. Bár ez hamar elmúlt, a kellemetlen érzés még eltartott egy darabig.

Ilyesfajta ébredésem nem túl sűrűn, de többször előfordul. Az álomképek nagyon ritkán “jönnek” át az ébrenlétbe. Legtöbbször valami elől menekülök, és a páni félelemmel ébredek. Legtöbbször erős fejfájással.

Az álomfejtőknek érdekes téma lehet az ilyesmi, de én nem szoktam vele foglalkozni – más fontosabb dolgaim is vannak. Mondjuk Freud ezirányú ötleteire pláne nem lennék kíváncsi.

Jó régen már elmélkedtem az álom mibenlétéről egy másik blogomban, ahol elmondtam már: szerintem az álmok az agy lomtalanításának a produkciói. Afféle (n)agytakarítás. Amint e blog URL-jének a végén az ékezetmentesített blogcím is mutatja: a-lom.

Álmok kapcsán (főleg ilyesfajta ébredéseknél) rendszerint eszembe jut még az alábbi vers is:

 

Karinthy Frigyes: Álom

Álmomban csónakon futottam
És kihajoltam
Tizenhat éves voltam
És csónakom fehér vízen szaladt
láttam egy várost a víz alatt.
És láttam erdőt a levegőben
És láttam kísértetet lepedőben.
S távol a kék és tiszta eget
És csillagokat és fellegeket.

És kinyujtottam a körmöm
Ezer méter hosszúra
És karmoltam a felhőt, úgy-e fura?
De én látni akartam
És egy csillagot lekapartam.
De mögötte az ég kiszakadt és szétfolyt
S belőle genny és aludt vér folyt.
S acsarkodva téptem az eget
És éreztem folyni vért, ragadót és meleget.

Ordítva felébredtem
Hát a mellemet martam,
Kiszakítottam, felkapartam

És folyt a vér –
Több, mint amennyit álom,
Több, mint amennyit élet,
Több, mint amennyit egy kis dal megér.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. http://mek.niif.hu/00700/00718/00718.htm#5 – Karinthy Frigyes: Álom
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Dream – Wikipedia: Dream
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud – Sigmund Freud
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • Általában igaz, hogy a megadott (különösen a Wikipedia) források közül az angol nyelvűek tartalmaznak átfogóbb, pontosabb, gazdagabb infókat, így aki elég jól ért angolul, azoknak érdemesebb azokba beleolvasgatni. A többiek pedig fejlesszék szorgosan angol nyelvtudásukat. Ez érvényes lehet német, spanyol, francia nyelvekre is. Különösen, ha nincs is az adott Wikipedia oldalnak magyar nyelvű megfelelője. Ha pedig csak magyar van, hát akkor így jártunk.
  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: