eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Worldometer: szembenéző

Numbers
Lám-lám, mindenben van valami jó. A koronavírusnak köszönhetem ennek a webhelynek a felfedezését: a worldometers.info rendkívül gazdagon, szemléletesen, áttekinthetően ad közre mindenféle globális adatokat / statisztikákat az emberiségről és élőhelyéről, a természet- és önrombolásáról, mindenféle bontásban, táblázatokkal, grafikonokkal, hivatkozásokkal.

Az “about(rólunk)” oldal szerint egy nemzetközi csapat (fejlesztők, kutatók, önkéntesek) jóvoltából működik, többféle nyelven is (ám ha jól látom,  magyarul épp csak a főoldal van meg).

Nos, az ilyen weboldal fenntartói érdemelnének csak igazán donációt(pénzbeli adományt), de ilyen lehetőséget nem lelek a webhelyen, ám vannak fizetős szolgáltatásai, melyek révén pl. be lehet a számlálóit építeni saját webhelyre. Sajnos én még az egy számlálós szolgáltatásukat sem engedhetem meg magamnak.

A weboldalak számottevő reklámmal is dúsítva vannak, nyilván hogy fenn tudják tartani a webhelyet. És bár rühellem a reklámokat, de ez esetben az ezáltal okozott bosszúságért bőven kárpótol a tartalom rendkívüli gazdagsága és hasznossága. (És: egyes böngésző-kiegészítőkkel a reklámok elrejthetők, bár a Worldometers.info csapatával szemben nem igazán fair. Részemről a szelektív látás/fókuszálás képességét használom.) Ha milliomos/milliárdos lennék, kacsalábon forgó kastélyok, gyémántberakásos aranyfogpiszkálók helyett pl. nekik adnék annyi pénzt, amiből hosszú ideig nem kellene a hülyén gügye reklámbannerekkel teletömniük a weblapjaikat.

Egy másik postban már emlegettem ezt a webhelyet a túlnépesedés ürügyén. Időközben találtam náluk egy jópofa oldalt, ahol a numerikus népességszámlálón kívül vizuálisan is követhető a szaporodásunk, mégpedig egy pici kis szürke emberi figura sokszorozódásával:
worldometer: All People on 1 Page
Ugyanennek egy másik változatán pedig földrészenként más-más színűek a pici emberkék. A színek az olimpia 5 karikájának a színével egyeznek meg:
Worldometer All People on 1 Page by Regio
Nem vállalkoztam annak ellenőrzésére, hogy az emberkék száma tényleg egybevág-e a numerikus számlálóval (szoftver eszközökkel biztosan megoldható). Az én böngészőim ablakából “ki is lógnak” a jobbszélső emberkék úgy, hogy nem is tudok rájuk pozicionálni. De hiszek az algoritmus precizitásában. Ha az egeret 1-1 emberke fölé visszük, akkor kis szövegbuborékban megjelenik az emberke sorszáma. Hát nem pöpec, Kedves Olvasóm?

Elragadtatásomat növeli, hogy oszloponként rendezhető táblázatok könnyítik a gyors áttekintést – már ahol van értelme a rendezésnek, pl. nagyméretű táblázatoknál.

A koronavírus napi állását keresendő bukkantam a járvány adatait is mutató Worldometers weboldalára. A járvány elején a Google-lal keresgéltem, hogy hol találhatnék naprakész, gyorsan áttekinthető adatokat, ahol ráadásul gyorsan betöltődik a weboldal, és régifajta böngészőkben is jól működik, mert nincs teletömve mindenféle csicsa-micsa trendi cuccal. Volt jó néhány találat, de végül mind kihullott igényeim rostáján. A legdöntőbb szempont az országonkénti adatokat tartalmazó táblázat rendezhetősége . Ilyet másutt nem leltem. Nehogy már én bóklásszam, netán számolgassam a százas nagyságrendű sorok között, hogy hol van sok, hol van kevés új eset, hol van fel- és hol van leszálló ág. Kinek van ilyesmire ideje, idege, pláne ilyen szorongásos időkben.

Azóta csaknem naponta nézek bele a Worldometersen a dolgok aktuális számszaki, országonkénti állásába. Ahogy látom, naponta kb 2-3-szor frissülnek az adatok, attól függően, hogy a csapat épp mikor kap (többfelől) feldolgozható adatokat. Néha 1-1 olyan napot kihagyok, amikor a szorongásom kissé erősödőben van, hogy lazíthassak rajta egy kicsit. De főleg a tendencia görbéje érdekel, hogy mikor akar már legalább egy szinten megállni és nem felfelé kúszni. Hát, eddig nem nagyon akar.

A fertőzöttek (esetek) száma kevésbé érdekel, hiszen valójában ki tudja, mennyi a nem tesztelt, nem regisztrált vírushordozók száma. Persze legalább tudjuk belőle a minimumot, aminél csak több lehet. A gyógyultak és sajnos a kritikus állapotúak ill. az elhunytak száma (és ezek viszonyszámai) megbízhatóbb képet adnak, bár itt is kérdés lehet, hogy az egyes országok politikai vezénylői mennyit sumákolnak a számokkal.

Worldometer: Coronavirus Update (Live)

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://www.worldometers.info/ – Worldometers
  2. https://www.worldometers.info/population/ – Worldometers: népesség statisztikák
  3. https://www.worldometers.info/coronavirus/ – Worldometers: koronavírus statisztikák
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

One response to “Worldometer: szembenéző

  1. Visszajelzés:Covid-19 halálozás: Magyarország jobban teljesít | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: