eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Nyájimmunitás vs Covid-19

sheeps_hiding_wolfAmi engem illet, sose volt bennem csordaösztön, mindig is outsider voltam, “kilógtam a sorból” – sose bíztam a nyájban. Nekem a távolságtartás mindig is az egyik fő (velemszületett? szerzett?) attitűdöm volt, régtől fogva, már a koronavírus előtti időkben is. (Ennek persze megvan a maga előnye/hátránya is. Manapság inkább előnynek tűnik.)

Erről jut eszembe, hogy a BC (“before Christ” /Krisztus előtt/ – a naptárszámításban használatos jelölés) ma már használható lehetne akár a “Before Covid-19” vagy “Before Coronivus” értelemben is. Jelentősége talán vetekedhet Krisztus születésével.

A nyájimmunitás egyike azon új fogalmaknak, melyekkel való ismeretségem a koronavírusnak köszönhető. Még amikor a világ azt hitte, hogy csak Kínát sújtja a járvány, ill. amikor a magyarországi lakosok még reménykedhettek, hogy megússzák, én már monitoroztam sűrűn az erről szóló, főleg angol nyelvű híreket, és közben az addig általam  még ismeretlen “herd immunity” kifejezésbe botlottam egyre sűrűbben, és tippelgettem a megfelelő magyar fordítását: csorda immunitás? Éreztem hogy a “csorda” nem túl kifinomult szó (a hordát meg ne is említsük), de akkor még nem leltem rá a magyar nyájimmunitás szóra, ami – ahogy később kiderült – már korábbról elfogadottnak tűnt a védőoltásokhoz kapcsolódóan.

(Érdekes lenne tudni, hogy a nyáj szónak miért van szelídebb akusztikája, mint a csordának. Biztos van rá magyarázat, de ez nem tartozik e post tárgyához.) 

Úgy tűnik, a szakemberek nem egységesek abban, hogy az eddig eléggé favirozált nyájimmunitásra mennyire lehet építeni a Covid-19 esetében.

[…] közös nyilatkozatot [adott ki] Németország négy vezető orvosi kutatói társasága, a Leibniz Szövetség, a Helmholz Szövetség, a Fraunhofer Intézet és a Max Planck Társaság. […] Több évig tartana a nyájimmunitás elérése, ha az egészségügyi rendszer nincs túlterhelve, és ebben az esetben is szükség lenne a közösségi élet korlátozására. (Index.hu(2020.05.01): Német orvosok: A nyájimmunitás bukásra ítélt kísérlet)

Azóta újabb érdekes híreket lehet találni: Svédországban, ahol a többi országtól eltérően nem voltak szigorú le-/bezárások, a Covid-19 statisztikák ennek ellenére nem mutatnak olyan súlyos számokat, mint gondolnánk – eddig nem volt az élbolyban a regisztrált esetek és halálozások számával. És Karin Ulrika Olofsdotter, Svédország amerikai nagykövete április végefelé kijelentette, hogy Stockholm májusban eléri a nyájimmunitást. Bár egy főváros védettsége adott időpontban még nem elég egy (ill. más) országéhoz, hiszen a polgárok ide-oda mászkálása országon belül és kívül sikeresen utaztathatja a vírust mindenfelé.
black_sheep
Azt hiszem, mi, akik nem vagyunk vírus-, sem járványkutatók, hogyan is tudhatnánk, mely módszer nyerőbb a másiknál, hiszen még a szakemberek sincsenek egységes véleményen. De miért is lennének, ők is egy új, ismeretlen dologgal néznek farkasszemet. Úgy gondolom, majd csak utólag derül ki, a labirintus melyik végén van valódi kijárat.

(Ha összeesküvéshívő lennék, azt is mondhatnám, hogy valamiféle háttérhatalom így gondoskodik – többek között – a népességszabályozásról. De mert nem vagyok az, hát nem mondom. Ámbár lenne benne logika.)

Addig leginkább csak magunkban bízhatunk: mindenki vigyázzon magára, a józan paraszti eszére hallgatva.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://index.hu/techtud/2020/05/01/nemet_vezeto_kutatok_nyajimmunitas_fail/ – Index.hu: Német orvosok: A nyájimmunitás bukásra ítélt kísérlet, 2020.05.01
  2. https://edition.cnn.com/world/live-news/coronavirus-pandemic-05-01-20-intl/h_fad60670dfb1848fc45fce94bdb6054a – CNN: Curbing new infections is the only viable strategy against coronavirus, say top German researchers, 2020.05.01
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity – Wikipedia: Herd immunity
  4. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1jimmunit%C3%A1s – Wikipédia: Nyájimmunitás
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Anno_Domini – Wikipedia: Anno Domini
  6. https://worldometers.info/coronavirus/ – Worldometers: Coronavius live data
  7. https://www.discovermagazine.com/health/is-herd-immunity-our-best-weapon-against-covid-19 – Discovermagazine.com: Is Herd Immunity Our Best Weapon Against COVID-19? 2020.05.04
  8. https://www.npr.org/2020/04/26/845211085/stockholm-expected-to-reach-herd-immunity-in-may-swedish-ambassador-says?t=1588787607485 – npr.org: Swedish Ambassador Says Stockholm Expected To Reach ‘Herd Immunity’ In May, 2020.04.26
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Karin_Olofsdotter_(diplomat) – Wikipedia: Karin Olofsdotter (diplomat)
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • Általában igaz, hogy a megadott (különösen a Wikipedia) források közül az angol nyelvűek tartalmaznak átfogóbb, gazdagabb infókat, így aki elég jól ért angolul, azoknak érdemesebb azokba beleolvasgatni. A többiek pedig fejlesszék szorgosan angol nyelvtudásukat. Ez érvényes lehet német, spanyol, francia nyelvekre is.
  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

2 responses to “Nyájimmunitás vs Covid-19

  1. Visszajelzés:Hímnem, nőnem, COVID-19 | eVitae

  2. Visszajelzés:Férfiasan pikáns Facebook emoji | eVitae

Hozzászólás