eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Koronavírus: miért Kínából?

Globe reading coronavirus newsRégóta fel-felmerült bennem az a kérdés, hogy vajon miért Ázsiából, de főképp Kínából indulnak világgá a “hagyományos”, ill. újabb fajta influenza és egyéb kórságok. Kedves Barátom okosan mondta, hogy azért, mert ott mindenféle (vad)állatot megesznek, (pl. a két fő gyanúsítottat: denevért, tobzoskát), amiket nem is úgy tisztítanak, sütnek, főznek, ahogyan az egészségügyileg kívánatos lenne.

Azóta az interneten is művelődtem vírusügyben (is). És tényleg. Találtam pl. két nagyon informatív videót. Mindkettőnél láthatunk és megrökönyödhetünk a leginkább Ázsiában honos un. “wet marketeken” uralkodó viszonyokon. Sajnos mindkét videó angolul beszél, de a képek magukért beszélnek (a karanténos életmódban lehet pl. angolul tanulni). A lejátszást úgy állítottam be, hogy mindjárt a legfontosabb kockáknál induljanak el, de vissza lehet lépni az elejére is az ismert módon.

Az első videó leírásából a fontos rész fordítása:

“A SARS és a COVID-19 is a koronavírusok családjába tartozik, és úgy néz ki, hogy mindkettő a hírhedt kínai vadállat-piacokról indult “világhódító” útjára. A szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy ezek a piacok, melyek betegségek lehetséges forrásai, újabb járványok kitörését teszik lehetővé. A piacok és a kapcsolódó vadállatkereskedelem (amiben óriási pénzek vannak) az alapvető problémája ezeknek a járványoknak. Amíg Kína ezt a gondot meg nem oldja, addig az ilyen (globálissá váló) vészhelyzetek bármikor adódhatnak. Újra meg újra.”


A videóban (kb. a 2 perctől) mutatnak és kommentálnak – többek között – a wuhani vadállatpiacon uralkodó minősíthetetlen állapotokat. Az állatok/ketrecek egymás hegyén hátán, a feljebb lévő állatok ürüléke, vizelete, esetleg egyéb testnedve simán rácsorog az alattuk lévőkre. A higiénia leginkább szóba se jöhet. Az, hogy sok védett, kihalóban lévő állatot is befognak(ki tudja, honnan), leölnek, adnak-vesznek, megesznek, csak hab a tortán. És mert hatalmas pénzek vannak ezek kereskedelmében, Kína megfelelő állami szereplői naná, hogy szemet hunynak, nyilván elegendő részesedésért cserébe. Sok kínai milliárdosnak lehet a vadállat-üzletben érdekeltsége. (Hm. Még hogy kommunizmus, hahaha. Kína kapitalistább akármelyik, bevallottan kapitalista országnál.)

És még Kína van megsértődve, hogy a “kínai vírus” kifejezés is szárnyra kapott, meg hogy egy dán napilap (Jyllands-Posten) karikatúrát adott közre, ahol a kínai zászló 1+4 csillaga a koronavírus szimbólumával cserélt helyet. Talán esetleg a saját háza táján kéne rendbe tenni a (vad)állatkereskedelmet, és főleg a piacok egészségügyi viszonyait, és akkor talán nem onnan fog szétszóródni a világ összes tája felé egy újabb pusztító járvány. Persze ebben nem csak Kína a hunyó, hiszen a többi ázsiai országban is virul a nedves piacok mocskos világa. Továbbá a világ többi része is ismeri ezeket a körülményeket, és mégse tesz semmit, hogy megváltozzon. Pedig a világ gazdasági-politikai hatalmasságai szoktak találni befolyásoló eszközöket, ha üzleti érdekeik úgy kívánják. (Ahogy Hitler tobzódása se egyedül Hitler bűne volt, hanem az egész világé. Ahogy minden azután következő kisebb-nagyobb népirtás is.)

A videó leírásában ugyan jelzik, hogy Kínában a népesség nagyobb része nem eszik vadállatokat, csak hát egy óriási népességnek a kisebb hányada se lehet elég kicsi. De nem csak evésről van szó, hanem bizonyos “alkatrészeik” mindenféle vélt vagy valós hatása miatt orvoslás, vagy egyéb, pl. ruházat készítése céljából. Pl. ezért ölik tömegesen a kihalófélben lévő tobzoskákat (pangolin). De lehetne sorolni vég nélkül még példákat, és nem csak Kínából.

Az emberiség vígan pusztítja saját élőhelyét, környezetét, saját magát, ami ugye nem mehet vég nélkül, amint azt – többek között – a COVID-19 és egyéb (eddig még némileg kevésbé világra törő) járvány is sejtetni engedi. Jegenyefák se nőnek az égig, mint az köztudott. Bár a Föld népessége mintha igen. De az se fokozódhat végtelenül, hogy egyre több ember él egyre szűkebb helyeken egymás hegyén-hátán, és közben felfalják a Földet.

A másik videóban az egyik szakértő(kb. a 3. percnél) ki is mondja: ez az anyatermészet bosszúja (Mother Nature revenge). Nem oly régen még iskolai tananyagok keretében is verte a mellét az emberiség, miszerint: az Ember legyőzte a természetet. Ugyan hogyan is győzhetne le olyasmit, aminek ő maga is része? Csak úgy, hogy saját magát is földbe döngöli egyúttal. Amilyen intelligens. Abban azért reménykedtem, hogy még nem az én életemben dől dugájába. Sose voltam szerencsés. De hogy hogyan lehet ennyire hülye az emberiség, pontosabban a gazdasági-politikai hatalom mindenkori birtokosai, azt nehéz elfogadni.

A következő videóban inkognitóban lévő újságírók kutatták a járvány lehetséges okait Hong Kong és Thailand nedves piacain. Ez kissé hosszú film, majdnem félórás. Kb. a 02:30 ill. később a 14:30 perctől kezdődnek a mondanivalómhoz passzoló részek, a nedves piacok állapotáról.


Érdemes az egészet végignézni, -hallgatni. Bár ki tudja, mi a jobb: ha szembenézünk a farkassal, vagy ha homokba dugjuk a fejünket. A leírásban olyan rémisztő gondolat van Gabriel Leung professzortól, hogy ide se írom a fordítását.

Források:(1)

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Wet_market – Wikipedia: Wet market (Nedves piac)
  2. https://www.dw.com/en/china-angry-over-coronavirus-cartoon-in-danish-newspaper/a-52196383 – Kína mérges a dán karikatúra miatt; dw.com, Published: 2020.01.30.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Pangolin – Wikipedia: Pangolin
  4. https://hu.wikipedia.org/wiki/Tobzosk%C3%A1k – Wikipédia: Tobzoska
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • Wet market: szó szerinti jelentése “nedves piac“. Jobb (sőt, semmilyen) magyar fordítását nem lelem. A név a hongkongi angolból származik. Hús- és halpiac, ahol helyben együtt vannak (még épp) élő, ill. már megölt, széttrancsírozott tengeri és (vad)állatok, húscafatok, belsőségek, egyéb állati részegységek, és nyilván mindenféle állati, rosszabb(?) esetben emberi testnedvek mixtúrája. És onnan az elnevezés, hogy a padlózata (ha van egyáltalán) állandóan nedves, érthető módon. Elvileg az állandó felmosástól is, de nem hinném, hogy a többségénél nagyon adnának a higiéniára, egészségvédelemre. Ha én vírus lennék, nekem ez maga lenne a Kánaán. Tulajdonképp nem is értem, hogy eddig még nagyobb baj nem tört rá onnan az egész emberiségre. Persze talán csak mostanra fokozódott annyira a globális jövés-menés, hogy bármilyen vírus játszva utazhat a jövők-menők “poggyászaként”.
  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetőek voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag.

4 responses to “Koronavírus: miért Kínából?

  1. Visszajelzés:Nyájimmunitás vs Covid-19 | eVitae

  2. Visszajelzés:Tudományos kutatás járvány idején – a Hold túl messze van? | eVitae

  3. Visszajelzés:Lazítani veszélyes | eVitae

  4. Visszajelzés:Wet market, nedves piac és nyelvvizsga | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: