eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Fogfrász

toothAcheMaybe
Még csak ez hiányzik koronavírus idején.
Kivételesen magánjellegű sztorit közlök a Világgal, bár vannak közjellegű kapcsolódásai is.

Hajnaltájt erős fogfájásra riadtam, vélhetően valamiféle rossz álmomból. Agysejtjeinknek nem nehéz ilyen álmokat produkálniuk manapság, amikor a szorongás, a félelem egy láthatatlan ellenségtől már második hónapja életünk részévé vált. Mintha nem lenne elég szorongani való amúgy is. Álom és ébredés határán az volt a benyomásom, hogy a két fogsoromat nagyon erősen szoríthattam össze az épp megszakadt álmomban, és emiatt az egyik oldalon némely fogam (felül? alul?) ezt megsínylette. Már ahol van még (eredeti fogam, vagy annak maradéka) – nyilván van még itt-ott, különben mi fájna?
Kínomban felkeltem, a fájdalomtól és az ijedtségtől már úgyse tudtam volna újra elaludni, és már nem is volt annyira hajnal, hogy ne indíthattam volna a napomat. A szokásos reggeli szöszmötölés és az akut aggódás közben egy idő múlva enyhült, majd el is múlt a fájás.Bad dream

Ámde az ijedelem megmaradt: most, koronavírus idején, amikor minden “hagyományos” betegség orvosi ellátása lényegében lehetetlen, mi lesz velem, ha a fogam nem hagyja annyiban, és mondjuk mégis begyulladna, vagy ilyesmi, és annyira, hogy a fájdalmat nem tudnám kezelni. (A közhasználatú tipikus fájdalomcsillapítókra szinte mindre allergiás vagyok, pl. az Algopyrintől valószínűleg meg is halnék.)

Mit mondjak, a pánik szele megcsapott. Kissé fel s alá járkálva tipródtam, még csak ez hiányzott, pedig mit fohászkodtam a vegetatív szisztémámhoz, hogy most aztán ne legyen semmi hagyományos bajom (azonkívül, hogy a koronás ellenséget távol tartja tőlem), amivel orvoshoz kéne mennem (mint normális időkben).

Ugyan mihez kezdhetnék, ha valamelyik fogam (maradéka) mégis beindulna? Ráadásul ezek már nem különálló fogak, hanem hidak, koronák(nem EZ a Korona!), implantátumok egybeszabott rendszere, egy sürgősségi fogorvosi ellátás keretében nem lehet úgy elintézni, hogy na, kihúzzuk a fájós fogat, oszt jó napot.

Pár éve egy magánfogorvosi rendelőben nagyon flottul és szépen egy generálszerviz keretében (hosszas kezelésekkel) megcsinálták úgy, hogy hinni lehetett: már nem lesz vele több gond, erre a kis időre. És egész idáig nem is volt, erre puff, koronavírus idején kell nekem fogösszeszorítósat álmodni. Nyilván nincs rendelés a szóban forgó rendelőben (se).

Aztán mégis gondoltam egy merészet: azért nézzük csak meg, mi van a honlapjukon. Nézem, hát semmi. Nem találok semmilyen speciális, koronára utaló infót. De hát mégse hihetem, hogy van rendelés. Még egy merészet gondoltam: megcsörgetem őket telefonon. Csörgetem. Várok, várok, hiába. Épp letenném, amikor mégis beleszól valaki. Elmesélem a szitut, és hogy most mi lenne, ha baj lenne. Ő is elmeséli, hogy most egyelőre nem lehet semmilyen fogbajt ellátniuk, még sürgősségit se. Olyan részletesen mesél, rendeletekről, rendkívüli szabályokról, nemzetközi helyzetről, aeroszolos fertőzésveszélyről, hogy utólag arra gondolok, hogy talán ő maga is karanténban, de legalábbis a maradjotthon bezártságában van, és jól esik neki valakivel a “külvilágból” beszélnie.

Persze, én is tudom mindezt, tehát végül csak annyi hozadéka van a beszélgetésnek, hogy telefonon elérhetők, és baj esetén próbálnak olyan tanácsokkal ellátni, amikkel segíteni tudok magamon (természetes gyógymód, gyógyszer). Receptet ugyan felírhatnak, ámde vélhetően nincsenek az eRecept rendszerében, így nem lenne egyszerű az átadás-átvétel. Mégse ártana, ha a magánorvosoknak is lehetne eReceptet felírniuk.

Ha valahol, hát a fogorvosi ellátás közben nem lehet távolságot tartani, és ha az orvos viselhet is közben szájmaszkot, a páciens – lássuk be – nem. Bár azt nem teljesen értem, hogy – ha jól tudom – a fodrászokat, ill. az edző- és fitness termeket miért nem kötelezték bezárásra, pedig hát előbbinél is elég közeli a kontaktus, utóbbinál pedig a vendégek simán telelihegik az egész termet. Sportolni mégse lehet szájmaszkban (szerintem), bár fodrászkodni igen.

Nos, azóta eltelt pár nap, és nem lehetek nyugodt, mert időnként, nagyon gyengén, mintha sajogna. Azt se tudom biztosan melyik fog, és hogy nincs-e benne némi pszichoszomatikus elem. A szorongás, a pánik tud olyat, hogy önmagát fenntartja sőt erősíti. Sőt, a kiváltó októl is képes függetleníteni magát, és egy idő után ő generálja a testi tünetet. Az ördögi kör kialakításának mestere.

VirusSzóval egyelőre nem tudni, mi van. Azt találtam ki, hogy a torok és légcsőhurutnál már jól bevált sós-kamillateás vizet vetem be, csak itt nem a gőzét, hanem magát a folyadékot: azzal öblögetek. Továbbá próbálom kímélni-pihentetni azt az oldalt: a rágást a másik oldalon üzemeltetem. Továbbá próbálom lebeszélni a vegetatív szisztémámat, hogy fogösszeszorítós álmot produkáljon. Esetleg rágcsáljak még szegfűszeget? Fokhagymát?
És szurkolok magamnak. Mi mást tehetnék?
Ha netán ismersz, Kedves Olvasóm, valamilyen – lehetőleg természetes – gyógymódot fogsajgásra, köszönettel venném az infódat.

————————- FOOT ———————

————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: