eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Tudományos kutatás járvány idején – a Hold túl messze van?

Happy moonEgy tudományosnak mondott kutatás kérdőívére találtam, mely szerint “Jelen kutatás célja megérteni, hogy hogyan viszonyulnak az emberek a társas távolságtartáshoz járványok idején.” Afelől érdeklődnek (állítólag), hogy egy adott helyzetben hogyan döntött a válaszadó a társas távolságtartást illetően. “A kutatás során kapott eredményekről később publikáció(k) jelenik (jelennek) meg, és tudományos konferenciákon kerülnek ismertetésre.”

Az index.hu-n bukkantam a felhívásba, mely némileg még pontosítja is a kutatás célját olyasmivel, ami nincs is a kérdőív tájékoztatójában benne:

[…]segítséget kér az Eötvös Lóránd(sic!) Tudományegyetem Döntéslaborja egy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, nagyon fontos kutatásban. Annyit kell tennie, hogy kitölt egy kérdőívet. […] Számos kormány a társas távolságtartás növelését célzó intézkedésekkel törekszik a vírus terjedésének csökkentésére, kisebb-nagyobb mértékben. Ezért is létfontosságú megérteni, hogy egyes emberek miért hajlamosabbak ezen intézkedések betartására, mint mások.

[Megjegyzés 2020.05.03: Azért az Index.hu-tól többet várnék. Az alábbiakban ehhez további adalékok találhatók.]

Bár a kutatás célját jelző kérdésre nekem kapásból megvan a roppant egyszerű (nyilván tudománytalan) válaszom: ugyanazért, amiért egyes emberek betartják a törvényeket, mások meg nem. Amiért egyes emberek szabálykövetők, mások meg nem.

A törvényszegésnek komoly következményei lehetnek, persze csak akkor, ha az elkövető lebukik. Egyéb, kisebb súlyú szabályok esetén árnyaltabb a kép: megszegésük enyhébb szankciókat vonnak maguk után, vagy semilyet. Utóbbi esetben inkább az istenadta népek belső (lásd még: erkölcsi) szabályrendszerére van inkább bízva a szabálykövetés, esetleg józan paraszti eszére, és ez bizony eléggé kiszámíthatatlan, megbízhatatlan. Annak belátása, hogy egy külső szabályt a saját érdekükben is be kell(ene) tartani, ez az emberek jó nagy részére nem jellemző.

Ezért jobb, ha saját magunk (akik képesek vagyunk – többféle autentikus hírforrásból tájékozódva – felfogni a veszély nagyságát) igyekszünk a lehető legjobban védeni magunkat, amivel csak módunkban áll. Szájmaszk, kesztyű, fertőtlenítő szerek, sűrű kézmosás, -törlés, stb. És lehetőség szerint távol tartani magunkat olyanoktól, akik kevésbé tájékozottak, ill. akik fittyet hánynak veszélyre, saját egészségük védelmére, szabályra, mindenre, mert őket nem érdekli, nem hiszik el, megmutatják, hogy “ők a Janik”.

Kíváncsi lévén, végiglapozgattam a kérdőívet, szerencsére nem túl sok kattintással jár, és ha a kitöltés végén nem küldjük el, akkor cookie-k törlésével mindkét (igen/nem) ág bejárható. De ha véletlenül be is küldjük, akkor a cookie-k törlésével újra nézegethetők a lapok. Ugyanezen okból akár többször többféle válaszokkal is beküldhető. Pláne, ha nem vagyunk szabálykövetők, mert pl. a kíváncsiságunk erős, és szankció se fenyeget.

A válaszadás anonimizált, már csak azért is, mert nevet nem kérdeznek, és igazán személyes adatot is csak egyet: a házastárs bruttó bevételét. Ezt a kérdést abszolút nem értem, a házastárs jövedelme vajon hogyan befolyásolhatja azt, hogy tartok-e távolságot bárkitől is? Miközben a saját jövedelmem ehhez irreleváns? Persze, én nem vagyok tudós kutató, nyilván nem érthetem a tudomány mélységeit. Magasságait meg pláne nem. De azt tudománytalanul kijelentem, hogy ha én kőgazdag lennék (házastárstól függetlenül is), akkor tutira jókora távolságot tartanék, mert módomban állna a birtokomon, a szigetemen megfelelően elszeparálni magam (és családomat) a társadalom többi (alacsonyabb kasztba tartozó) tagjaitól, ahogy a többi kőgazdag kapitalista is teszi, akár még járványtól függetlenül is. elte_survey_sex

Legjobban a “Melyik nemmel azonosul?” kérdés tetszett, és különösen az “egyéb” válasz lehetősége. Ez aztán a szabadság!

Ezután jönnek az igazi(?) kutatási kérdések. Mindegyikre 7 fokozatú választási lehetőség van: az “Egyáltalán nem volt igaz” -tól a “Teljes mértékben igaz volt”-ig. Némelyikre kissé fura köztes fokozatot választani, pl. a “Mindennapi kapcsolatban voltam legalább egy személlyel, aki idős és/vagy krónikus betegségben szenved.” Ez egy olyan kérdéshez hasonlatos, mint az “Ön állapotos?” és erre lenne 7 fokozatú válaszlehetőség. (Lásd még: kicsit terhes, vagy nagyon?)

Eddig az egész kérdőív nem is lenne blogolásra érdemes, ám ahogy a kérdésekre sorban jelölgetem be a válaszaimat, egyszer csak dobtam egy hátast: nem akarok hinni a szememnek, hanem inkább hogy hirtelen diszlexiás lettem (vagy közben elszenderedtem?) – nem hiszem el, hogy azt olvasom, ami oda van írva: Kétszer is jártam a Holdon.
elte_survey_moon
Eldobom az agyamatÚjra nézem, de bizony ez van ott. Tekerem a böngésző ablakban az ívet oda-vissza, hogy egyáltalán, jól értettem-e eddig ezt az egészet, jó helyen járok-e, korrelál-e a többi kérdés a kutatás deklarált céljával? Igen. Csak ez az egyetlen kérdés látszik kakukktojásnak. Szerintem. No, ha a házastárs jövedelmét nem értettem, az az értetlenkedés semmiség ehhez képest. Persze még mindig tudom, én nem vagyok tudós kutató, nyilván nem érthetem a tudomány rejtett mélységeit, és ilyen bután csak egy jót kacagtam.

Esetleg ha netán eddig ellankadt a figyelmem a sok kérdéstől, akkor a kérdés ébresztő céljából került a kérdőív közepe tájára?

Igen ám, de vajon melyik választ jelöljem be? Csak kicsit lehet-e igaz, vagy nagyon, hogy a Holdon jártam? Kétszer is. Talán ez egy beugratós kérdés, esetleg azt tesztelik ezzel, hogy a bevezető tájékoztató szövegben olvasható “Kijelentem, hogy nem kezelnek neurológiai vagy pszichiátriai betegség miatt, és korábban sem álltam ilyen jellegű kezelés alatt.” állításnak megfelelően, felelősségem és ép elmém teljes tudatában kezdtem-e el a munkát. Vagyis hogy mentális egészségem megfelelő-e ahhoz, hogy a válaszaim tudományos feldolgozásra érdemesek-e? Nos, ha eddig biztos voltam ebben, most jól elbizonytalanodtam.

Esetleg lehet valami a Holdon, ahonnan a koronavírust hozni lehet(ett)? Csak nem a szegény, 2019. áprilisában fellőtt és ott sorsukra hagyott Medveállatkák körül van valami titok? És miért pont kétszer kellett volna a Holdon járnom?

Fentiekhez képest bagatell az a helyesírási hiba, mely a “Közegészségügyi szakértők arra bíztattak, maradjak otthon.”(sic!) kérdésben van. Még akkor is, ha épp az előző kérdésben a “biztattak” szó helyesen szerepel:
Online_Survey_Software4_empty_spell
De ez igazán semmiség egy komoly, alapos, mélyenszántó, magasröptű tudományos kutatás esszenciájához képest.

Nem igaz, Kedves Olvasóm?

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://index.hu/techtud/2020/05/01/koronavirus_tavolsagtartes_kutatas/ – index.hu: Segítsen magyar kutatóknak rájönni, miért (nem) tartjuk be a társas távolságtartás szabályait!
  2. https://elteppk.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eJ2o3ukX47KdIFL – A kérdőív nyelvi választása
  3. https://elteppk.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4UxaADeeCYAQQqF – A kérdőív bevezető tájékoztatója magyarul
  4. https://www.the-scientist.com/news-opinion/tardigrades-may-have-made-it-to-the-moon-66243 – the-scientist.com: Tardigrades May Have Made it to the Moon, 2019.08.07
  5. https://hu.wikipedia.org/wiki/Medve%C3%A1llatk%C3%A1k – Wikipédia: Medveállatkák
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Tardigrade – Wikipedia: Tardigrades
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

One response to “Tudományos kutatás járvány idején – a Hold túl messze van?

  1. Visszajelzés:Hímnem, nőnem, COVID-19 | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: