eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Járulékos veszteségek: járványok társulása

Earth with mask: stay away
Amint az köztudott, minden rendszer annyira erős, mint a leggyengébb alkotóeleme. Lásd még: leggyengébb láncszem.

Az talán nem vitatható, hogy a Föld egész ökoszisztémája mindenestül, emberiség inkluzíve, egyetlen (véges, zárt) rendszert alkot. (Hogy a Föld maga is része nagyobb rendszereknek, témánk szempontjából nem lényeges.)

A “fejlett nyugat” túl korai és gyors enyhítési törekvése a járvány miatti korlátozásokat illetően azért is veszélyes, mert nem veszi számításba (azt sem), hogy a szegény (afrikai, ázsiai, kelet-európai, dél-amerikai) országokban esetleg ezután fog felfutni a fertőződés, már csak azért is, mert nekik aztán pláne nincs elég pénzük, eszközük (elég) teszteléshez, dokumentáláshoz, kezeléshez, ápoláshoz. Hiszen láthatjuk, hogy még a “fejlett nyugat” is hogy kapkodott fűhöz-fához, neki se telik ezekre annyi, mint amennyi kellene. (Másra azért akad.)
És ahogy Kínánál is láthattuk, ott hiába lokalizálták és állították meg a járványt, de ahogy a vírus szétspriccelt a világban, valamelyest visszafertőződött a globális mászkálóknak köszönhetően. Ugyanígy járhat a vírus körbe-körbe a glóbuszon újabb gócpontokból kiindulva korábbi gócpontokat reaktiválva. És tarthat ez mindaddig, amíg az emberiség nagyobb része tényleg fertőzött nem lesz, és optimista nézetben az életben maradottak nagyobb része immunis nem lesz (valameddig). Még optimistábban: netán meglesz időközben az oltóanyag is. Ami persze szintén a “fejlett nyugat” és közepesen fejlett csatolmányai kiváltsága lesz elsősorban, a világ szegény tájain meg csak a nyájimmunitásban bízhatnak leginkább a szerencsétlenek. És akik belehaltak, hát, istenem, ők a járulékos veszteségeket gyarapítják. Holtukban boldogíthatja őket a tudat, hogy segítették a nyájimmunitás kifejlődését.

Persze mindezt a tudósok, szakemberek tudják, mondják, írják – én is tőlük vagyok ilyen okos (no meg a saját józan paraszti eszemtől). Tulajdonképpen jó ideje már nem is igen tudnak nagyon újat mondani, csak mantrázzák a figyelmeztető jeleket, tényeket a jelenről és a várható jövőről. Az alábbi cikkben olvashatókon se igazán lepődhetünk meg:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz szerint még messze van a koronavírus-világjárvány vége.[…] Tedrosz ismét beszélt arról, hogy a korlátozó intézkedések és az egészségügy leterheltsége miatt a WHO több országban nem tudta végrehajtani kanyaró, kolera, sárgaláz, járványos gyermekbénulás ellenes oltóprogramjait. Tizenhárom millió ember maradt ki az oltásokból, és ha nem tudják pótolni ezeket, akkor a koronavírus után újabb járványok pusztíthatnak.

Earth_Greed_poor_rich
Vagyis, a koronavírus-járvány közvetve okozhatja más “hagyományos” járványok (újabb) kitörését. Amíg ezek lokálisak maradnak, addig a “fejlett nyugatot”, a pénzfüggő globálkapitalistákat nemigen fogja izgatni a szegény országok járulékos ember-veszteségei. Ha netán némelyik járvány világhódító útra indulna, akkor majd ezek a kőgazdagok megmozgatják kisujjukat. De csak hogy magukat mentsék.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://index.hu/kulfold/2020/04/27/who_koronavirus_messze_meg_a_vege_afrika_kelet-europa_azsia/ – Index.hu: WHO: Messze még a világjárvány vége, 2020.04.27
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetők voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép/cikk kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd magadnak (csak magánhasználatra!), ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek, a szolgáltatónak, az e-Diktátoroknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: