eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Koronavírus vs orrszőr


Smiley with facemaskNetcsevej közben botlottam a koronavírushoz kapcsolódóan az orrszőr témájába, ahol mókásan felmerült a gondolat, hogy elegendő orrszőr akár az orr-szájmaszkot is kiválthatja, pláne, ha ez utóbbi hiánycikk, ill. a beszerzése a gazdagabbak kiváltsága lett (mint oly sok egyéb).

Nasal hairTermészetesen ez a kiváltás így nem igaz, hiszen a (védtelen) szájon át szabadabban repülnek be a levegőben utazó vírusok, bacik a légutakba, feltéve, ha szájon is szedünk levegőt. Ami csak úgy kerülhető el, ha elszántan, kitartóan csukva tartjuk a szánkat. Ez viszont nehezen megvalósítható, még erősen korlátozott társas érintkezések esetén is, hiszen ha beszélni nem is, de enni, inni feltétlenül szükséges. Én pl. újabban még szájmaszkban is inkább mutogatok. (Már gondoltam arra, hogy meg kéne tanulni a jelnyelvet. Soha nem lehet tudni, mikor vehetik hasznát a halló emberek is.) Evést, ivást pedig nyilvános helyen nem követek el járványos időszakban.

Érdekes, most, a netes forrásokat böngészve látom, hogy rengetegféle jelnyelv létezik, pl. országonként, földrajzi egységként is eltérhetnek. Ezek szerint nem létezik a világon egységes jelnyelv? Pedig milyen praktikus lenne. Mint pl. az eszperantó. Igaz, az se lett annyira elterjedt, amennyire megérdemelné.

Bla blaÉn egyébként sose voltam beszédpárti, mert szerintem az emberek túl sokat beszélnek fölöslegesen, pl. mert hogy a saját hangjukat hallhassák (lásd még: verbális maszturbáció), vagy pl. megtévesztésül, hogy a többieknek nehéz legyen kihámozni a lényeget, ill. hogy rabolják mások idejét. Rosszabb esetben ők maguk se tudják, mit akarnak mondani. (Lásd még: összehordanak hetet-havat.) Ha 1-2 egyszerű mondatban el lehet mondani valamit, akkor ugyanazt 10-20 (vagy még több) mondatba szétkenni bűn. Szoktam mondogatni, hogy ha én diktátor lennék, akkor büntetném az ilyet, pl. jól megadóztatnám a fölösleges szómenéseket. Gondolom, sok bevétel lehetne belőle. És ez nem a szólás szabadság sárba tiprása lenne, hiszen az emberek idejét, türelmét lopni se lehet alapvető emberi jog.

Írott szöveg olvasásánál kevésbé merül fel a probléma, hiszen az olvasó megtanulhat szelektíven, pásztázva (mondhatnánk: felületesen) gyorsolvasni. Bár kevéssé tagolatlan szöveg esetében nehezebb. Ám elektronikus olvasásnál még a kereső funkció is a segítségünkre van. Sokszor “olvasok” elég hosszadalmas, és/vagy tagolatlan szöveget tartalmazó weboldalt, cikket ilyen módszerekkel. Persze nem irodalmi alkotások esetén.

Amúgy a Kis Herceg rókájától is tudjuk, hogy “A beszéd csak félreértések forrása.

Mindazonáltal eddig még nem sikerült teljesen nélkülöznöm a beszédet napjaink beszűkült interperszonális kommunikációjában, bizonyos dolgokat nehéz ill. időigényes lenne elmutogatnom. De azért elég jól állok ezirányú képességem fejlesztése tekintetében. Pláne, hogy pár alkalommal átestem már hangszál gyulladáson, vagyis amikor “elment a hangom”. Ilyen esetekből szereztem némi előképzettséget.

Visszatérve az orrszőrhöz: ezt nem véletlenül/fölöslegesen kaptuk a természettől. Hiszen teljesen logikusan és praktikusan a filter szerepét tölti be, a levegőben utazó idegen/ellenséges részecskéket (polleneket, egyéb allergéneket, a környezetszennyezés ártó termékeit) kiszűri. Én úgy gondolom, hogy vírusok, bacik (legalább egy részük) is fennakadhatnak benne. Esetleg elfáradnak a szőrzeten való áthatolás küzdelmében. Pl. az asztma és az orrszőr viszonyát tanulmányozva ki is mutatták az orrszőr hasznosságát.

Esztétikai szempontok miatt az emberek ezt is igyekeznek kiirtani az orrukból, teljesen. Jó, nem mondom, hogy lógjanak/meredezzenek ki a szálak az ember orrából, de azért meg lehet hagyni annyit, hogy az egészség és az esztétikum viszonya a kecske-káposzta törvényének megfeleljen.

Végszó: az orr-szájmaszk, de legalábbis megfelelő kendő, sál megfelelő alkalmazása járványos időkben, vagy csak hagyományos náthás, köhögős állapotban feltétlen szükséges, az orrszőrnek pedig lehet kisegítő szerepe.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Nasal_hair – Wikipedia: Nasal hair
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Sign_language – Wikipedia: Sign language
  3. https://hu.wikipedia.org/wiki/Jelnyelv – Wikipédia: Jelnyelv
  4. https://mek.oszk.hu/00300/00384/html/ – Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, Fordította: Rónay György
  5. https://hu.wikipedia.org/wiki/A_kis_herceg – A kis herceg
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetőek voltak. Ha ez később nem így lenne, “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag. Ha egy videó/kép kedves a szívednek, jobb, ha mindjárt le is töltöd, ki tudja mikor fog eltűnni a feltöltőnek vagy a Google-nak köszönhetően.

2 responses to “Koronavírus vs orrszőr

  1. Visszajelzés:Látlelet a rendszerről a koronavírus árnyékában | eVitae

  2. Visszajelzés:A betegség neve | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: