eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Koronavírus, járulékos veszteségek: mozgáshiány

Evil Coronavirus
A koronavírus hasonlatos a Facebook-hoz: agresszív, nehéz ellene védekezni, a hagyományos kórságokat (e-csatornákat) földbe döngöli, és bezár-elzár egy szűkebb térbe (lakásba, karanténbe, e-felületre), ami járulékos bajokat okoz. Pl. mozgáshiányt.

Ha a rengeteg, mozgásszervi (reumatikus, ízületi) gondokkal küzdő ember életét a Covid meg is kíméli, cserébe állapotuk súlyosbodni, ill. az ilyen betegek száma jelentősen gyarapodni fog. Hiszen a Covid “házi őrizetére” vannak kárhoztatva, a lakásból nem, vagy alig ajánlott kimenni. Sok városlakónak nincs kertecskéje, ahol mozgásos tevékenységgel segíthet magán. Hirtelen megszűnt minden segítő kezelés: gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, ill. a szabadban történő több-kevesebb mozgás (séta, jövés-menés), a gyógykészítmények beszerzése is problémás lett.

Egy megoldás lehet: a lakásban találni arra alkalmas kisebb-nagyobb szögletet, ami alkalmas tornázáshoz. A lakás nagyságának és a benne lakók számának aránya jelentősen befolyásolhatja a lehetőségeket. Szóba jöhetne még a folyosó (ahol van), de ez a lakóközösség milyenségének is lehet függvénye. A szerencsésebbek az erkélyüket, teraszukat, vagy kertecskéjüket/udvarukat választhatják. A még szerencsésebbek saját edzőtermüket, uszodájukat, szigetüket. (Ccö. Méghogy pénzért nem lehet egészséget venni. Dehogynem.)

Sokunk mindenképp magunk is tehetünk a mozgáshiány negatív következményeinek enyhítésére. Tudod-e Kedves Olvasóm, hogy pl. az asztal, a konyhapult, szék, ülő(fitness)labda, ajtókeret, stb. milyen jól használhatók sporteszközként?

A leghasznosabb segítő a lakás-tornához (is) a zene, annak ritmusa viszi magával az embert, a fáradtságérzetet késlelteti. Korábban már beszéltem Seres Zoltánról, a talán egyetlen magyar hastáncos férfiról. Most véletlen belebotlottam az általam ritkán látogatott, hőn utált Facebookon egy hasznos kezdeményezésébe: videókra felvett torna-tánc gyakorlatokat lehet vele együtt végezni. Egyúttal derűt is sugároz, ami szintén nagyon kell manapság.

Ide alább behuzaloztam az egyik videót. (Kár, hogy a Youtube csatornára nem töltötte fel, mert azt könnyebb (lenne) behuzalozni. Az FB, ahogy az egy agresszív vírushoz illő, természetesen e tekintetben is nehezebben kezelhető: vért lehet izzadni az egyénibb beágyazással. A Youtube-on egyébként korábbról is rengeteg, különféle (gyógy)tornagyakorlatos video van fent, nehéz is kiválasztanunk a megfelelőket.)
facebook.com/zoltan.seres.378/videos/3064725503547483/
Seres Zoltán Shivendra: FB video
“Maradj otthon és bírd ki épségben egészségben!”

Néhány a többi videó közül, ezek FB belépés nélkül is elérhetők (e post írásakor):

Azt is jó tudni, hogy bizonyos Nagy Testvérek is törődnek a testünkkel (még ha nem is biztonságos, https csatornán); ezt a WHO egyik (angol nyelvű) ága-bogán találtam – szerintem ez is hasznos:
“Stay physically active during self-quarantine” – http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine
————————- FOOT ———————

Források:(1)

  1. facebook.com/zoltan.seres.378 – FB belépés nélkül NEM elérhető
  2. facebook.com/sereszoltancom/ – FB belépés nélkül elérhető
  3. http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine – Maradj aktív fizikailag az önkéntes karanténban – tornagyakorlatok (angolul)
————–

Kép(ek)/videó(k) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

  • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, videók) a cikk írása idején elérhetőek voltak. Ha ez később nem így lenne, a “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag.

2 responses to “Koronavírus, járulékos veszteségek: mozgáshiány

  1. Visszajelzés:Járulékos veszteségek: karanténkilók, elhízás | eVitae

  2. Visszajelzés:Nemzetközi táncnap 2020 | eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: