eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Kapitalizmus lesz jövőre is

bag of money
Meghökkenve észleltem netbóklászásom közepette a Thomas Piketty Wikipedia oldalon a 2020-as évszámot.Hirtelen meginogtam magamban: ennyire lelassultam vénségemre, hogy lemaradtam volna az évváltásról? Amiről úgy hittem eddig, hogy kb. másfél hónap múlva lenne esedékes?

Az előző, 2019-es évben ragadtam volna, miközben a világ már egy évvel tovább lépett?

Wikipedia: Thomas Piketty

Hm. Akkor most húzzak bele? No de utolérhetem-e a (gyorsuló) időt valaha? Bár nem is tudom. Egyáltalán, érdemes lenne ezt az egyre sötétedő jövőt utolérni (lásd: klímaváltozás, süllyedő városok, szigetek, kihaló állat- és növényvilág, sivatagosodás, tűzvészek, árvizek, vízhiány, stb…)?
Hogy tisztábban lássak, (szemüveg helyett) a továbbvezető linkeken lépegettem, és felderengett, hogy (csak?) a Wikipédián a jövő elkezdődött, azaz a jelek szerint a wikimunkások előre (is) dolgoznak, azaz ott már 2020-at (is) írnak (most 2019 novembere van). A Piketty: Capital and Ideology oldal sem igazán oszlatta el a ködöt:

Wikipedia: Piketty: Capital and Ideology

Mindenesetre eddigi angol tudásom szerint a Published múlt időre utal, így itt a múlt és jövő összecsúszásáról is beszélhetnénk. Bár ki tudja. Lehet, hogy e téren is lemaradtam, amilyen gyorsan változik minden, talán az angol nyelvtan is, és/vagy speciális kifejezések születtek a jövőbeli múltra. Khm. Ezt talán abba is hagyom, mert már belegabalyodok az idősíkokba.

Inkább megyek vissza a jövőbe.
Vagy előre a múltba.

————————- FOOT ———————

Források:(1)

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Piketty
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_and_Ideology
————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

 • A fent hivatkozott weboldalak (, képek, vidók) a cikk írása idején elérhetőek voltak. Ha ez később nem így lenne, a “halott” linkekért felelősséget nem tudok vállalni – rajtam kívülálló okokból kifolyólag.

8 responses to “Kapitalizmus lesz jövőre is

 1. Nagy Dénes Lajos 2019-11-23 04:38

  Rátapintottál a lényegre, eVitae. A komoly kiadóknál – és pl. az Elsevier minden gazembersége ellenére az, mert nagyon alaposan megszűri a cikkeket (persze a kutatók referálási ingyenmunkája által) – elektronikusan sem jelenik meg a cikk addig, amíg nem fizettél. Ez ugyan csak a szabad hozzáférésű (open access) cikkekre vonatkozik, de a nyílt hozzáférés ma már gyakorlatilag megkerülhetetlen elvárás. Gyenge színvonalú kiadók szoktak azzal trükközni, hogy elektronikusan megjelenik ugyan a cikk, de ha a hivatalos megjelenési dátumig nem fizetsz, akkor törlik. De ilyen helyeken amúgy sem érdemes publikálni, mert ezeknek a folyóiratoknak nincs komoly olvasottsága.

  Kedvelés

  • eVitae 2019-11-23 15:13

   Mindig is tudtam: a komoly gazemberek éltetik a kapitalizmust. Ez a lényege: a brute force átgázol a gyengébbeken. Az emberi (főleg férfi) természetből fakadóan Különben nem vagyok szexista. Csak realista.

   Kedvelés

 2. Nagy Dénes Lajos 2019-11-21 23:41

  Ezek nem a tudósok (pontosabban kutatók), hanem a kiadók, akik a kutatókon élősködnek. A cikkeink publikálásáért fizetünk a kiadóknak, a kiadók pedig ingyen bíráltatják el velünk egymás műveit. Az élősködésben alighanem világ-, de legalább is Európa-bajnok az Elsevier.

  Kedvelés

  • eVitae 2019-11-22 19:02

   Már csak az a kérdés, hogy ilyenkor (a jövőbeli múltban) előre kell fizetni? Hiszen még meg se jelentek az ilyen előre datált publik. Mit is mondhatnék mást: ügyes! Éljen a kapitalizmus!

   Kedvelés

 3. Visszajelzés:Ki olvas ma papírról? | eVitae

 4. Visszajelzés:2020 | eVitae

 5. Nagy Dénes Lajos 2019-11-18 02:20

  Ez az előredatálás elég különös és zavaró, de a tudományos irodalomban sajnos egyre inkább terjedő szokás. Hivatalosan az van mögötte, hogy a cikk vagy könyv ugyan elektronikusan már elérhető, de papíron (ugyan ki olvas ma papírról?) majd csak a következő évben jelenik meg. Ez jó nagy kavarodást szokott okozni az év végi beszámolóknál, amikor a tárgyévi publikációkat kell lejelenteni: mi minősül tárgyévinek? Példaként említhetem az Elsevier kiadó igen jó nevű folyóiratát, a Journal of Magnetism and Magnetic Materials címűt; ők pillanatnyilag csaknem öt hónappal előre, 2020. március 1-jén járnak: https://www.journals.elsevier.com/journal-of-magnetism-and-magnetic-materials/recent-articles

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: