eVitae

Nem mondhatom el senkinek

R.I.P nolblog.hu

R.I.P. nolblog.huHát ennyi volt. Kis késéssel szembesültem vele, hogy a nolblog.hu (új? régi? gazdája) “kihúzta a dugót”. A nolblog.hu a (lassan halódó, “komcsi”) Népszabadság napilap egyik ingyenes online szolgáltatása volt 2006-2016 között. Állítólag 2015.12.31-én tette közzé az Mworks Print Zrt., hogy 2016.01.31-én megnyomja a “kikapcs” gombot (most, csak ennek révén hallottam e cégről először – ha még érdekelne a magyar mocsár, és lenne fölösleges pénzem, utánanéznék a “tulajdonosi, érdekeltségi kapcsolatainak” potom 16256 forintért, vagy ha az időbőség zavarával küzdenék, addig kutakodnék a neten, amíg ingyen is összelapátolnám az infókat). 2016.02.01-én meg is nyomta, majd valami okból kifolyólag 8 óra múlva a webhely (szerver?) újraéledt, hogy másnap, február 2-án délután végleg eltávozzék az élők sorából. Ezek szerint nem volt könnyű halála. A kivégzőosztagnak is okozhatott kellemetlen órákat.
.
red-delete-button-thÁllítólag a bloggereket levélben értesítette a szolgáltató postkarácsonyi, szilveszteri/újévi ajándék gyanánt. Az biztos, hogy én nem kaptam egyik címre se (egy másik blogban is közreműködtem anno). Ezért nem tudhattam az ármányról. Pedig a karácsony környéki hosszabb szabadságom idején foglalkozhattam volna a blog-migrációval.

2010 után (politikai okokból) azonnal e-migráltam, azaz a magyarországi blogszolgáltatókat (blog.hu, nolblog.hu) elhagytam (és az események igazolták is, hogy milyen jól tettem), és az addig ott vezetett blogjaim archívumként szolgáltak tovább. Persze mindegyikről csináltam 1-1 utolsó mentést. Átköltöztethettem volna őket az új, határontúli bloghelyeimre (wordpress.com, blogspot.com, stb…), és utána törölhettem volna őket az eredeti helyükről.

De egyrészt nem pazaroltam az időmet erre, mert egy blog anyagát nem lehet ám csak úgy átvinni (szakszerű szóval: migrálni), pár gombnyomás révén egy másik szolgáltatóhoz, mert azok gondosan ügyelnek arra, hogy ezt a mezei (ill. erőforráshiányos) blogger ne tehesse meg csak úgy hipp-hopp. Így a teljesen mezei felhasználó ( aka: júzer) önerőből ezt meg se tudja oldani, és ha fontos neki a költözés, hát fizessen a migrációért a szolgáltatónak, esetleg egy IT szakembernek. Az IT közeli júzernek megvan ugyan a tudása, eszköze, csak többnyire ideje nincs elég, mert az IT munkának a migrálás az egyik legrázósabb területe. Egy üzemelési környezet millió (szoftver)komponensből áll, amiből az operációs rendszer csak az egyik. És ugye, ezek a szoftverek általában tele vannak hibával (aka: bug), külön-külön is. Ámde még egymással is kell kommunikálniuk többféle csatlakozási felületen (aka: interfész), amelyek szintén tele vannak hibával. Hát elképzelheted, Kedves Olvasóm, mi sül ki ebből. Hogy némi fogalomalkotásod legyen a problémáról, ezt ahhoz lehet hasonlítani, amikor egy erősen nagyot halló és egy erősen gyengén látó ill. egy néma ember próbál egymással kommunikálni, és még az erre szolgáló segédeszközeik (szemüveg, hallókészülék) sem szuperálnak jól.

És – különösen az e-kütyük rohamos nyomulásával, meg a trendiség manipulálásával  – a szoftverfejlesztés képtelen tartani a lépést másképp, mint hogy egyre több hibát hagynak a termékben a fejlesztők, mert egyszerűen nincs erőforrás a hibaeseteket kiszűrni, a lukakat befoltozni. Így aztán papírforma szerint hiába kellene egy adott környezetben működnie valaminek, mégis mindig kétesélyes az eredmény: vagy működik, vagy nem. És ennek a megoszlási aránya inkább 30+70%, mint nem. A programok használata egyre inkább a hibák kerülgetéséből áll. Az IT közeli felhasználónak annyi az előnye, hogy könnyebben megtalálja ezeket a kerülő utakat, mert azt is tudja, hogy általában kell ilyeneknek lenniük.

moving/költözködésAz IT szakmában a migráció hasonlatos a közönséges költözködéshez. Biztosan költözködtél már életedben, Kedves Olvasóm, amikor az előző lakásból átcuccolt bútorok nem akarnak sehogyan se passzolni az új lakás méreteihez, arányaihoz, rosszabb esetben be se férnek az ajtón. Esetleg még az elektromos készülékeid se passzolnak az új csatlakozókhoz, netán a hálózathoz. Hát valami ilyesmi egy blog költöztetése is. Persze, az admin felületen van ott 1-1 export ill. import gomb, ámde az így kinyert adathalmazt inkább csak ugyanannál a szolgáltatónál lehet viszonylag kisebb gondokkal beimportálni, viszonylag rövid időn belül. Mert amilyen gyorsan változik minden, az se biztos, hogy az 1-2 évvel korábbi exportot csont nélkül befogadja a szolgáltató “megújult” környezete. De ezt még nem is próbáltam, nincs időm csak úgy önmagáért tesztelgetni 1-1 funkciót. Örülök, ha az admin felület  folytonos változásával lépést tudok tartani.

Nem biztos, hogy a kissé szakmai körítés érdekel, Kedves Olvasóm, de hát némi magyarázat kell e poszt tárgyát képező bloghalál körülményeihez és következményeihez, továbbá ha türelmes vagy, alább lesznek politikai vonatkozásai is a témának, tudom, hogy azt jobban kedveled 🙂

Dead linksMásrészt már voltak netszerte szanaszét a korábbi posztjaimra mutató hivatkozások, és a net alapvetése, hogy nem szabad halott linkeket gyártani azzal, hogy amire mutatnak, a korábbi tartalmakat) eltüntetjük, vagy máshová rakjuk. (“Kihúzzuk a link alól” a tartalmat.) Persze, ezt az alapszabályt egyre inkább nem tartják be, ill. egyre kevésbé is lehet, hiszen ha egy szolgáltató becsődöl, vagy egyéb – akár politikai – okokból “húzza ki a dugót”, akkor az egyszerű blogger, és különféle e-cuccait felöltő netpolgár ez ellen nem tud mit tenni.

Mindenesetre most lett egy nem tervezett migrálási munkám, a nolblogba 2009 és 2010 között írt 114 112 db posztom számára az újabb e-otthonaim között ki kell választanom,  amelyikbe a költöztetés mégis csak a lehető legkisebb e-migrálási gyötrelmet okozza. Kétség nem fér hozzá: mindképp böszme nagy meló lesz.

A nol.hu egy korábbi amorfizálódásáról már korábban is értekeztem a másik, még üzemelő archív blogom egyik posztjában, mely egyben dokumentálása annak is,  hogy maga a nol.hu is már elég régen elindult a lejtőn. 2010 előtt még lehetett (naivan?) azt hinni, hogy hozzá nem értés, nemtörődömség segíti a romlást, utána viszont már a szélsőjobbos politikai teljhatalom új, a “komcsi-libsi” “múltat végképp eltörölni” irányvonala jelent halálos veszélyt minden, még maradék emberi értéket képviselő tartalom és forma számára.

Szerencsére vannak már webarchívum szolgáltatások is, ahol próbálják a teljes e-nyészettől megmenteni a weboldakat. Bár ezek a teljes helyreállításra nem alkalmasak, mert csak 1-1 időpillanatban érvényes állapotot, leginkább a kinézetet archiválják (“pillanatfelvétel”, aka: snapshot), de esélyt adnak, hogy ezt-azt mégis vissza lehessen nyerni, ha a szolgáltató ledózerolja az addigi tartalmakat. Bár mintha lennének már olyan elhivatott netpolgárok is, akik 1-1 komplett webhelyet is lementenek és elérhetővé teszik azt mások számára is. Pl. offline böngészőkkel is lehet ilyesfélét csinálni, de vannak professzionálisabb eszközök is. Ott van még esetleg a Google cache (tárolt változatok), de azzal sietni kell, mert egy idő múlva már ott is felülíródnak.

A webarchívumoknak és saját mentéseimnek hála, most lehetőségem van, hogy e poszt kereteiben a nolblog romlását is dokumentáljam. A három pillanatfelvétel remekül mutatja a mára általánossá vált gagyisodási tendenciát is, azaz hogy az eredetileg áttekinthető, jól strukturált, kézreállóan navigálható, jól kereshető weboldalakat hogyan butítják vissza az e-kütyük korlátozott képességeinek szintjére. E tekintetben a nol.hu / nolblog.hu “megelőzte a korát”. Ez a három kép azt is szemlélteti, hogy a gagyisodási trend egyben a weboldalak nyúlását is jelenti: egyre kevésbé kell klikkelni (e-kütyünél tappintani), lapozni, hanem inkább csak tekerni, tekerni, vagy e-kütyüknél csak simogatni, simogatni. Lassan 1-1 weboldal a Föld túlsó felén fog kibukkanni. Az ezt szemléltető képek miatt e posztom is eléggé kinyúlt 🙂

2006.04.02.
nolblog.hu 2006.04.02
2015.05.12.
nolblog.hu 2015.05.12.
2015.06.29.
nolblog.hu 2015.06.29.

 

És itt következik 1-1 utolsó pillanatfelvétel az evita.nolblog.hu ill. a diurnusblog.nolblog.hu nyitólapjairól, és utóbbiból még egy jellemző, 2009.07.27-i posztról. Diurnus (Bodor Pál)Búcsú a Nolblogtól” írása azt is tükrözi, hogy addigra a szélsőjobbnak milyen mértékben teret engedtek az ország “ballibes-demokratikus” politikai vezetői. Is. Emlékezzünk csak, hogy az illegális fasiszta jellegű szervezetek 2006-tól kezdtek nyomulni csak igazán a társadalmi, politikai élet teljes spektrumában, hiszen nemigen látszott, hogy bárki is meg akarná ezt akadályozni.

evita.nolblog.hu
2015.08.12.
evita.nolblog.hu 2015.08.12.
diurnusblog.nolblog.hu
2015.08.12.
diurnusblog.nolblog.hu 2015.08.12.
Diurnus:
Búcsú a Nolblogtól
2009.07.21
Diurnus: Búcsú a Nolblogtól, 2009.07.21.

 

Bodor Pál írásainak elvesztését sajnálom, csak remélni merem, hogy a nolblogon publikált több mint ezer írásának “saját példányai” megvannak legalább az írónál, ámde jó lenne, ha továbbra is része lehetne a kulturális e-közkincsek tárházának. Ha időben tudok a nolblog ledózerolásáról, lementettem volna az ő összes posztját is még időben. De hát tudunk olyan időszakokról, amikor könyveket égettek. Az e-világban sokkal egyszerűbb egy diktatórikus hatalomnak megoldania a néki nem tetsző szellemi alkotások eltüntetését, elég csak lekapcsol(tat)nia 1-1 szervert, a tárhelyre ráengedni egy újraformázást, és volt, nincs “engedetlen” alkotás. És még a demokrácia látszata sem sérül, hiszen egy szolgáltató nem kötelezhető a felhalmozódott irodalmi-művészi értékek megőrzésére, pláne, ha az neki nem érték. Nemde?

Hát ezért kellett (volna) időben legalább e-migrálni, kedves magyarországi netpolgártársaim.————————- FOOT ———————

Források:(1)

 1. hirkut.hu/index.php/vege-februarban-megszunik-a-nolblog/
 2. www.archiveteam.org/index.php?title=Nolblog.hu
 3. web.archive.org/web/20150512220453/http://www.nolblog.hu/
 4. mediatortenet.wordpress.com/2014/11/30/nepszabadsag-1956/
 5. hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszabads%C3%A1g
 6. web.archive.org/web/20060402200541/http://nolblog.hu/
 7. web.archive.org/web/20150512220453/http://www.nolblog.hu/
 8. web.archive.org/web/20150629182319/http://nol.hu/nol_blog
 9. web.archive.org/web/20150812093141/http://evita.nolblog.hu/
 10. web.archive.org/web/*/http://evita.nolblog.hu/*
 11. Google cache: Diurnusblog 2009.07.21.: Búcsú az olvasótól
 12. web.archive.org/web/20150812011707/http://diurnusblog.nolblog.hu/
 13. archive.is/diurnusblog.nolblog.hu
 14. hu.wikipedia.org/wiki/Bodor_P%C3%A1l
 15. nol.hu/most-itt

Vigyázat! Szélsőjobbos oldalakra/csatornákra vezető webcímek következnek:

 • hu.rightpedia.info/wiki/N%C3%A9pszabads%C3%A1g
————–

Kép(ek) forráshelye(i):(a)

————–

Kapcsolódó posztok:(a)

————–

Megjegyzések:(a)

° Természetesen valami látszólag működik a néhai nolblog.hu utódjaként nol.hu/nol_blog címen, ahova átmigrálták a hivatásos blogírók régi posztjait, ill. azokét, akik a legtöbb pénzt hozzák a konyhára. Ámde próbáld csak meg, kedves olvasóm pl. FSP: itt & most régebbi posztjait megtalálni: a nol.hu/most-itt felületen: az ARCHÍVUM gomb megnyomása után próbálj lapozni. A netpolgár azt hinné, hogy a jobb alsó sarokban lévő jobbranyíl megnyomás ezt eredményezné. De nem. Ez a gagyiság talán nem annyira politikai hátterű, mint inkább sima szakmai pancserség.
° Persze mondhatnád, Kedves Olvasóm, hogy amíg ezt a hosszú posztot összehoztam, helyette már a migráláson dolgozhatnék. Ámde e poszt anyagához végzett gyűjtő munkálatok egyben a migrálás előkészületeihez is hozzájárultak.
° Itt e WordPress-es blogomban is sok, a korábbi nolblogos posztjaimra mutató linket elszórtam magam is, így átmenetileg ezeket hiába nyomod, Kedves Olvasóm, mert ezek is halottak. Ha majd a költözködéssel végzek, utána ezeknek a hivatkozásoknak az átírogatása következik. Nehogy unatkozzak véletlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: