eVitae

Nem mondhatom el senkinek

A Mikulás is az NSA-nak dolgozik…?

NSA EmployeeNSAnta Of The Month” (azaz: a hónap dolgozója az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalban) felirattal kaptam egy képet egy e-társtól, mely kép A Mikulást (aka: Télapó) ábrázolja, ölében laptoppal. A képen további felirat is van: “He sees you when you’re sleeping he knows when you’re awake he knows if you’ve been bad or good“. (A központozást hanyagolta a kép alkotója, bár az angol nyelv ezt eleve ritkábban alkalmazza.) Azaz: lát, amikor alszol, tudja, mikor vagy ébren, tudja, ha jól viselkedsz, vagy ha rosszalkodsz. Tehát az a mesebeli elem, amivel (akivel) gyerekkorunkban ámítottak, napjainkra a mindenféle kormányok nemzetbiztonsági hivatalaiban ölt valódi testet azzal a különbséggel, hogy a jó viselkedés jutalmaként nem kapunk ajándékot.

NSA Employee Of The Month

Az internet, és a rohamosan terjedő “okos” simikütyük egyre könnyebbé teszik a mindenféle állami és üzleti kukkoló szolgálatok számára a kukkolást, a mindenféle netkalózoknak pedig az adat- és személyiséglopást. Még az is lehet, hogy direkt fejlesztik ki az újabb és újabb “okos” kütyüket anélkül, hogy gyárilag eleve gondoskodnának a megfelelő védelemről. (Ha jól tudom, autót sem gyártanak biztonsági öv nélkül.) Hiszen így a világ politikai és gazdasági hatalmát birtokló néhány ország/csoport játszi könnyedséggel tudja ellenőrzés alatt tartani, így manipulálni is a saját országának és a világ többi részének népét.

Tovább könnyíti a dolgukat, hogy a netpolgárok, a kütyühasználók legalább 90%-ának fogalma nincs a biztonságról, adatvédelemről ill. nem hiszi el, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, ill. se késztetése, se lehetősége nincs a megfelelő ismeretek, eszközök megszerzésére. Vagy csak simán lusta.

Így hát nem hogy nem védekezik (kellően), de önként és dalolva dobja oda prédául saját (és családja, és barátai) privát életét, legbizalmasabb személyes adatait a nagyvilágnak, egyre könnyebbé téve a netkalózok, a nemzetbiztonsági és egyéb hivatalok, bármiféle kukkolók munkáját. És a netpolgárok maradék, biztonságtudatos 10%-a pedig hiábavalóan fáradozik a saját és mások biztonsága érdekében, ha a kapcsolati hálója nagy részét a nagyobb csoportba tartozó nettársak teszik ki. Továbbá az internet legfőbb urai is abba az irányba próbálják kényszeríteni a felhasználókat, hogy mindent mindennel kapcsoljanak össze, felhasználói fiókjaikat, regisztrációikat, kütyüiket, meg hogy rakjanak mindent a “felhőkbe”. Pedig az e-biztonság egyik alapvetése, hogy nem szabad ugyanazokat a belépési adatokat használni a különféle szolgáltatásoknál. Hiszen ha egyiket feltörik (vagy valamilyen szoftver- vagy üzemeltetési hiba miatt “kilyukad”), akkor egyidejűleg az összes helyen tárolt összes adatunk (és a teljes kapcsolati hálónk adathalmaza) is az ölébe pottyan az e-betörőnek, vagy egyéb e-kukkolónak. A “felhők” fölött meg egyáltalán nem kék az ég az e-világban, mert élből a nagy kukkolók felügyelete alatt vannak (persze csak suttyomban – amíg megint nem jön egy újabb Snowden vagy Assange, hogy kiborítsa újra a bilit.)

A netkalózok nagyon örülhetnek, hogy a “közösségi” netszolgáltatások hihetetlen agresszivitással erőltetik rá magukat az e-világra, így ingyen, tálcán kapják az értékes adatok tömegét, a “nemzetbiztonsági” és egyéb állami hivatalok pedig óriási pénzeket fizetnek azért (az általuk megfigyelt adófizetők jóvoltából), hogy minél hatékonyabban szippantsák magukba az e-népet ezek a minél több biztonsági réssel “ellátott” “közösségi” szolgáltatások.

Amilyen nagyszerű dolognak indult valaha az internet, annál sötétebb jövő sejlik fel előttem. Bizonytalan vagyok a tekintetben, hogy e baljós tendenciát meg tudják-e akadályozni a világnak olyan régióiban élő, erősebb népek, akik már elég jól megtanulták, hogy hogyan kell szabadságért, emberi jogokért,  demokráciáért küzdeni.

Ahogy szokás szerint a poszt megírása előtt szétnéztem kissé e témában, szembesültem azzal, hogy ez az  e-mém (az “NSA és a Mikulás”, azaz “NSA vs Santa Claus” szerepének összekapcsolása képi és szöveges megfogalmazásban)  már legalább egy éves, de hát hozzám csak most jutott el, és egyrészt egy újszülöttnek minden vicc új, másfelől (sajnos) aktualitásából semmit sem veszített, sőt!

Egy füst alatt még néhány variánst begyűjtöttem:

NSA vs Santa ClausLegalább legyen egy kis munkája az NSA-nak is:
kiderítendő, hogy ezt egy terrorista, vagy egy kisgyerek írta-e.

NSA vs Santa ClausEgy becsületes Mikulás ma már nem is dolgozhat adatkezelési nyilatkozat nélkül

 

És hogy nézzük a dolog jó oldalát is, melyet különösen a magányosság érzésétől szenvedő embereknek lehet figyelmébe ajánlani: ha egyedül érzed magad (különösen Karácsonykor), vigasztaljon a tudat, hogy az NSA (és persze a többi “titkos” kukkoló) mindig veled van (Karácsonykor is): The NSA never lets you alone

 

Végül, hogy ne legyen egyoldalú a kapcsolat: ezúton is köszönjük a titkos és egyéb megfigyelő szolgálatoknak, hogy megfigyelésre minket választottak. [Many thanx to NSA (GCHQ, CIA, Mossad, etc.) for dignifying us with surveillance. Please don’t share our data with agencies of the illegitimate, law-breaking, nazi-supported Hungarian government.]
No ———————– FOOT ———————

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: