eVitae

Nem mondhatom el senkinek

AN fagyi

AN_fagyiNyár van, hőség. Ezért (vagy ennek ellenére?) nincs az rendjén, hogy az Amerikai Népszavának a nyitóoldala fagyos.

Miután ismét hosszas kihagyás után ismét írtam egyet, a Szendvicset, szokásomhoz híven kíváncsian átkattintok a nepszava.com-ra, ellenőrizni, hogy az Amerikai Népszava webhelyén – ahova a blogom be van huzalozva (köszönet érte) – befrissült-e már.

Egy-egy új postom után ez még egy plusz izgalmat jelent, ugyanis a WordPress automatizmusa kissé ráérősen teszi meg ezt a szívességet. Bár még nem volt elég erőforrásom sose, hogy bemérjem a pontos késleltetési időt, ámde eddigi megfigyeléseim szerint mintha egy egész nap is eltelne, mire az új postom átfrissül az AN-re. Hát, végül is, Amerika messze van, nemde, Kedves Olvasóm? (Térben is, időben is, hogy társadalmi-politikai vonatkozásokat ne is említsek.)

Ámde most egy egész másfajta, új típusú jelenség fogad: megdermedve látom, hogy az AN június 10. óta nem frissült. Megáll bennem az ütő: mi történhetett?

Csak nem valami e-cenzúra indult be mégis Magyarországon suttyomban (under the table)? (De ennek később ellentmondanak a határon túli visszajelzések.)

Az Amerikai Népszava fagyos címlapjaA drága Bartus úr mégis befagyasztotta volna az egész webhelyet, ahogy korábban a legrosszabbnál (a nepszava.com nyom nélküli felszámolásánál) egy fokkal kevésbé rossz verzióval sokkolt bennünket? De hiszen legutóbb arról volt szó, hogy ha bár fékezett habzással is, de azért mégiscsak mozog az AN! Még némi rosszhiszeműség is felhorgad bennem (elnézést kérek érte): csak nem a vendégblogok frissülését kapcsolt ki a drága Bartus úr valami ismeretlen okból kifolyólag? (És  már keresem, és már megtalálni is vélek egyet: a Magyar Mocsár bűzétől így is próbálja magát távol tartani, amit persze amúgy teljesen megértek. ) Hiszen az lehetetlen, hogy június 10. óta egyetlen vendégblogban sem jelent meg újabb cikk! Még ha páran le is álltak, ill. megritkult az írásuk, de hogy pl. a Kanadai Hírlap, ill. a régóta automatára állított lyency és valakiblogja ne frissült volna azóta, kizártnak tartom.

Ijedten vetem be az összes vizsgálati eszközt, ami csak eszembe jut:

Nézem mindenféle böngészőben: Firefox, Opera, IE, Chrome. Ugyanaz. Nézem különféle (“hagyományos”) számítógépen, különféle Windows alatt. Ugyanaz. (A böngészők szemeteit – cookies, cache, history, stb. – amúgy is mindig töröltetem, de most mégis egy alaposabb takarítást végzek a Windows bugyraiban.)

Keresek Google-lal, majd nézem a saját blog felületem jobbsávjában az AN-RSS dobozkát, és ezek mutatják, hogy június 10. óta bizony mégis csak kerültek az AN-re újabb cikkek, még ha szerény számban is. Hát ez meg hogy lehet? Továbbá ha a Google találati listájában, ill. az én AN-RSS dobozkámban lévő linkekre kattintok, akkor az AN megnyíló (al)oldala teljesen rendben van: látszik minden friss cikk ill. link. Rejtély.

Tovább nyomozva: ha az AN címlapjáról beljebb megyek, pl. valamelyik kategóriára, vagy egy (korábbi) cikkre kattintok, akkor az így megnyíló minden (al)oldal szintén rendben van (a vendégblogok friss linkjei látszanak). Így kattintgatok ide meg oda, előre meg hátra, végül arra a következtetésre jutok, hogy minden jel szerint “csak” a legfontosabb, kizárólag az AN címlapja fagyott le. Vagy be. Vagyis a nepszava.com kezdő weblapja, ami általában az index.htm(l) (ill. index.php vagy ilyesmi, lásd: Webserver directory index) névre szokott hallgatni (ezt IT közeli olvasóim bizonyára értik), valahogyan “beragadt”. Rejtély.

Eszembe jut még, hogy hát van ám nékem simifonom is (aka: “okos” telefon, Androiddal), rajta mobilinternet, hát nézzük csak. És lám: ott Opera és Chrome is tökéletesen hozza be a Címlapot. Is. A rejtély csak fokozódik.

Megkérem pár nettársamat a határon innen és túl, hogy ugyan nézzék már meg, hogy ők mit látnak. A rejtély tovább fokozódik, mert különböző égtájakon, különböző platformokon (=hardverek és szoftverek együttes rendszere az adott gépen)  igencsak különbözőképpen viselkedik az AN Címlapja: némelyiken a fagyott, másokon a friss tartalom jelenik meg.

Nos, talán nézzünk egy kicsit a felszín mögé. Jobbegerezek a böngészőmben: a View page source (forrásnézet) ill. View page info(a weboldal különféle infói) hasznos dolgokat mutat IT közeli netpolgárnak. Az előbbi hasznos igazán számomra. Látszik belőle, hogy milyen szoftver szülte a nyitóoldalt:

<meta name=”generator” content=”WordPress 2.9.2″ />

Ebből is látszik, amit amúgy is tudtam, hogy ez a html kód/fájl nem statikus, azaz a nepszava.com url-t beadva a böngészőnek, nem egy, már korábban létező html fájl jelenik meg egy az egyben, hanem a tartalma (normális esetben) abban a pillanatban generálódik (újra). Vagyis, a címlap állandóan változó, épp aktuális adattartalmait (szinte mind az) egy vezérlő program elkéri egy adatbázisból, és abból szépen összegyúrja azt a html kódsorozatot (egy meghatározott sablon alapján), melyet a forrásnézetben láthatunk, és amit html fájlba le is menthetünk a saját gépünkre. (Persze ez sokkal bonyolultabb, de nem terhellek jobban, Kedves Olvasóm, meg amúgy se tartozik szorosan e cikk tárgyához.)

Viszont ennyit azért kellett mégis elmondanom, mert a forrásnézet végén található három sor azt a gyanúmat támasztja alá, hogy ez a html kód statikus maradt, mégpedig június 11. hajnali kb. fél három óta:

<!– Dynamic page generated in 0.924 seconds. –>
<!– Cached page generated by WP-Super-Cache on 2014-06-11 02:22:08 –>
<!– Compression = gzip –>

Több esetet is el tudok képzelni az okokat illetően:

 1. A vezérlőprogram a szervertől azóta is ugyanazokat az akkori adatokat kapja – esetleg valamilyen rossz (elromlott/beragadt) paraméter miatt, pl. rossz elágazáson lévő algoritmusok lépnek működésbe, ill. rossz helyről kapják az adatokat az adatbázisból (esetleg pl. az adatbázis egy korábbi, mentett verziójából).
 2. A vezérlőprogram mindjárt induláskor (“bootoláskor”) úgy észleli, mintha ezt a html kódot(fájlt) már le is generálta volna, holott az egy ottmaradt, régebbi változat, amit rendes működés során mindig töröl/felülír, de egy korábbi “elszállás” (program-/rendszermegállás) miatt nem tette meg ill. azóta sem tudja megtenni, mert pl.  a hozzáférési jogok valamiért megváltoztak (pl. írásvédetté vált). Pl. mert valaki admin jogokkal matatott valamit a fájllal. Esetleg az adott folderrel. És ekkor hiába is generálja újra meg újra az aktuális nyitóoldalt, mert az előzőt nem tudja lecserélni.
 3. Még el tudom képzelni azt is, hogy a fejlesztők/szolgáltatók a simikütyü-őrület miatt a kütyü-platformokra nyomják ezerrel a fejlesztéseket/rendszermódosításokat, és közben a “hagyományos” számítógépekre vonatkozó elágazásokat(programrészeket) szépen elhanyagolják, miközben a künyüs módosítások ezekre is hatással vannak, és szépen elromolhatnak. De erre nem is figyelnek oda, mert már csak a simikütyü a frankó (az hozza gyorsabban a nagy zsozsót). Ha jobbhiszemű vagyok, akkor valószínű, hogy az egyes platformok esetén különbözőek a “boot”-folderek és/vagy -fájlok (index.html, vagy azonos szerepű fájl), ez érthetővé teszi, hogy Androidon miért működik jól.
 4. Vagy még egy újabb eset is elképzelhető: olyan paraméterek “interferálnak” egymással, ami a jogosultságokat és a platformokat rendes esetben külön “hordozzák”. (Azaz a jogosultságokat és platformokat lekérdező algoritmus nem tudja őket rendesen különválasztani, és “összemosódik” a kétféle működési ág.)

Egy szó, mint száz: amint látod, Kedves Olvasóm (ha egyáltalán eljutottál idáig e talán túl szakmai szöveg olvasásában), egy ilyen összetett rendszerben ezerféle ponton is lehet hiba. Minden jel arra mutat, hogy a szerveroldalon lehet valami probléma; a vezérlőprogram nem a jó(nem a friss) adatokat kapja az adatbázisból/szervertől, hanem valami, esetleg korábbi működési hibából visszamaradt szövődmény miatt a jún.10/11-i adatokat (esetleg rossz tárhelyről, pl. valami cache-ből) a Címlap (nepszava.com) generálásához. Vagy az újonnan generált tartalommal nem tudja felülírni a “lefagyott” régi html fájlt. Az, hogy némelyik platform, pl. az én simifonom mégis jó adatokat kap, magyarázható azzal, hogy a weblapok generálása nem teljesen azonos algoritmusok alapján történik, hanem pl. egy platform-függő paraméter szerinti elágazással más-más modulok/eljárások aktiválódnak, melyek némelyike mégis a friss adatokat tudja “megszerezni”.

Ha fogadni lehetne, akkor én a 2. okra tippelnék. Sok-sok éves szakmai rutinom azt súgja, hogy ez lehet a nyerő.

Természetesen szóba jöhetne még az összeesküvés elmélet is, mely szerint az AN ellen ármány és cselszövés történt, ami végül is megeshet, hiszen az AN (Bartus László inkluzíve) sokak begyébe bedolgozta magát, pontosabban a teljes Magyar Politikai Mocsár (MPM) jobb, “nemzeti”,  “bal”, “demokratikus” oldalán/peremén dagonyázó összes mocsárembere utálja határon innen, sőt azon túl is.

Csak mi néhányan, mezítlábas demokraták szeretjük tisztánlátásáért, következetes szókimondásáért. És mi reméljük, hogy az AN Címlapja hamarosan “fölenged”.

Megjegyzés:

 1. Természetesen Bartus úrnak a problémát már jeleztük. Dolgozik rajta.
 2. 2014.07.15.: bővítés

2 responses to “AN fagyi

 1. eVitae 2014-07-15 02:20

  Kedves Szenzor, a probléma megoldásán dolgozunk, sőt, e pillanatban úgy hiszem, meg is találtuk a probléma forrását. Épp e munka miatt csúsztam bele a késő éjszakába (hajnalba). Kis türelmezést kívánok 🙂
  .
  Letiltás: ez kicsit hosszabb eszmefuttatást kívánna, és ez e komment – és pillanatnyi erőforrásom – kereteit meghaladja.

  Kedvelés

 2. Szenzor 2014-07-13 15:44

  Szia!
  Én nem értek ilyen magas szinten hozzá, de egy jó ideje a címsorban lévő kiemelt könyvtáram nem hozza fel az új cikkeket beírásokat, külön rá kell kattintanom a Magyarország címre és csak akkor frissül.
  Elolvasok mindent és magamban morgok, hogy le lettünk tiltva.
  Hiányoztok.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: