eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Franciaország, ahol van antifasizmus

Logo of the French RepublicMagyarországon, ahol az állam náci emlékművet épít, jó hallani olyasmit, hogy mégis létezik antifasizmus. Messze-messze, valahol Európában.

Olvasom az angol nyelvű médiában, hogy Franciaországban náci vezérek használati tárgyainak árverését tűzte ki április 26-ra a Vermot de Pas nevű párizsi aukciós ház. Pl. Hitler monogramos szalvétáját, egy horogkereszttel ékesített ládáját, Göring útlevelét. (Összességében mintegy negyven darab náci holmi.)

Zsidó- és egyéb, antiszemitizmus ellen küzdő civil szervezetek felháborodottan tiltakoztak az árverés ellen, és követelték a leállítását. A Vermot de Pas vezetői persze mentegetőznek, hogy ők aztán nem akartak semmi rosszat, se társadalmi vitát szítani, se sokkolni a közvéleményt, sőt ellenkezőleg: inkább az emlékezés felelősségét ébren tartani (vagy valami ilyesmit).

Franciaország legismertebb zsidó szervezete, a CRIF közleményében elítéli az árusítást, a náci barbarizmus áldozatainak  emlékét sértő cselekedetnek nevezve. Kijelentik továbbá: az adás-vétel kétes szimbolikus értékkel ruházná fel ezeket a tárgyakat, mely egyfajta cinizmust és erkölcstelenséget jelentene. Egy másik tiltakozó civil Aurélie Filippettiszervezet, a BNVCA  obszcénnek nevezi az aukciót.

A tiltakozások hatására az aukciós ház végül visszavonta az árverést. Aurélie Filippetti, francia kulturális miniszter elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, kijelentve, hogy a történelmi tények ismeretében, erkölcsileg ez szükséges lépés volt. Ezenkívül az CVV-hez írt levelében megkérdőjelezte az árverés engedélyezését, arra a Franciaországi rendeletre hivatkozva, amely tiltja náci ideológiához kapcsolódó tárgyak közszemlére állítását.

Egyelőre a kedélyek lenyugodtak az árveréssel kapcsolatban. De ahogy a BBC cikke alatt a kapcsolódó híreket nézzük, láthatjuk, hogy újra és újra előfordulnak hasonló botrányok világszerte, amelyek mutatják, hogy az emberiség nem képes tanulni. Magyarországon, ahol szabadon árulnak az illegális “fasiszta jellegű” szervezetek tagjai  mindenféle régi és új náci, fasiszta jelképeket, tárgyakat, ott egy tanulékony magyar állampolgár számára nem vigasz, hogy a szomszédos Ausztriában törvény tiltja az ilyesmit, ám mégis vígan és dalolva megszeg(het)ik.

Hiller IstvánAz azért nem mindegy, hogy a hivatásos politikai vezetők aktívan és/vagy passzívan segítik-e a fasiszta tendenciát, vagy érdemben fellépnek-e ellene. Magyarországon pl. volt egyszer egy Hiller István kulturális miniszter (2006-2010), aki a füle botját se mozgatta, amikor pár száz demokrata aláírásával (az ELTE vezetőségén kívül ő is) megkapta a levél egy másolatát, melyben az ellen tiltakoztak, hogy közoktatási intézményben,  közpénzen alkalmazott  jogi egyetemi oktató (Morvai Krisztina)  illegális “fasiszta jellegű” szervezetek utcai rendezvényein, e szervezeteket támogatása céljából radikális, “fasiszta jellegű”, uszító szónoklatokat tart rendszeresen. És ha jól látom, Hillernek azóta sincs különösebb problémája az illegális fasiszta szervezetekkel, hiszen “ellenzéki” “baloldali”(!) képviselőként békés kollegialitásban üldögél velük az ország házában, mintha mi se lenne természetesebb ennél.

És ez a Hiller István most a választási bohózat évében, a többi “baloldali” megélhetési- és látvány-ellenzékivel együtt bőszen eteti a médiát és szédíti a balos-libes mezítlábas istenadtát, hogy kormányváltás, meg győzelem, meg hogy újjá kell építeni a baloldalt. Hát kérem szépen, az un. baloldalt előbb leginkább teljesen le kell bontani, leginkább önmagukat felszámolni. (Baloldalon itt a hivatásos-fizetett megélhetési- és látványbaloldaliakat, leginkább a párt-funkcionáriusokat, -hivatalnokokat, és a képviselőket értem; mindazokat, akik pénzért “baloldaliak” és pénzért “ellenzékiek”.)

Ez a 2014-es év lehetett volna még az utolsó esélyük, hogy bizonyítsák: a tisztességnek egy morzsája maradt még bennük, és nem indulnak az újabb törvénysértő választásokon.

De hát ha ezt képesek lettek volna megtenni, akkor Magyarország nem is tartana ott (a visszafelé vezető úton), ahol, mert nem kótyavetyélték volna el szorgosan húsz év alatt az ország esélyét a demokráciára.
————————- FOOT ———————

Források:

 1. France auction house cancels Nazi memorabilia sale“, 14 April 2014: http://www.bbc.com/news/world-africa-27028990
 2. “French Jewish Group Urges Hitler Furniture Auction Ban”: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179615
 3. Magyar médiában magyarul, bár szerintem lényeges elemeket kihagyva: http://hvg.hu/kultura/20140414_Kiverte_a_biztositekot_a_Hitlerarveres
 4. Vermot de Pas: http://www.vermotdepas.auction.fr/UK/
 5. Representative Council of French Jewish Institutions (CRIF) / Conseil Représentatif des Institutions juives de France / Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa; Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Conseil_Repr%C3%A9sentatif_des_Institutions_juives_de_France
 6. National Office of Vigilance against Anti-Semitism / Bureau National de Vigilance Contre L’Antisémitisme / Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa; (BNVCA): http://www.sosantisemitisme.org/
 7. Aurélie Filippetti, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Aur%C3%A9lie_Filippetti
 8. France, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/France
 9. The Council of Voluntary Sales / árverések franciaországi hatósága (CVV): http://www.conseildesventes.fr/
 10. https://hu.wikipedia.org/wiki/Hiller_Istv%C3%A1n
————–

Kapcsolódó postok:

3 responses to “Franciaország, ahol van antifasizmus

 1. "tisztelthölgyeimésuraim" 2014-05-11 15:59

  Teljesen egyetértek a mondanivalóddal.
  …De még azt is hozzáteszem, hogy kifordul a gyomrom akkor, amikor a baloldali médiában rettegnek kimondani azt a szót, hogy náci, sőt méginkább, azt hogy nyilas… S, hogy enyhítsék azt az űrt, amit ez a hiány minden esetben a levegőben hagy – ti. lógva, mint Damoklész kardját – feldíszítik a neo szócskával, ami így hangzik neonáci, vagy ami ennél borzasztóbb, hogy radikális jobboldali… Ez viszont pont azt a lényges jellemzőjét, pontosan az élét veszi el annak a botrányos és tűrhetetlen társadalmi jelenségnek amelyet az így gondolkodók művelnek emberrel, demokráciával és úgy általában a társadalommal.
  Nem szabad elsiklani afölött sem, hogy ezek a médiák és újságíróik – sokszor a legismertebbek is – gyávaságból és szolgalalkűségből teszik, amit főnökeik rájuk oktrojálnak nap mint nap, mely utóbbi tény sem mentesíti őket a közönség és az olvasók fülébe súgott hazugságok terhétől.
  A kérdéskör leginkább onnan datálódik, amikor Orbanisztán rövid pár év leforgása alatt rátette a kezét az egész sajtóra és médiára. Ami megmaradt, azok pedig magántulajdonúak lévén “kénytelenek” a profitra koncentrálni, amelyet úgy kell megtenniük, hogy közben azt tettetik, mintha egy magasabb elv letéteményesei lennének. Aztán a mindennapok szóforgatagában nem győzik javítgatni riportalanyaik, fórumozóik igaz elszólásait, mind emellett pedig az ő állítólagos függetlenségüket mesélik a nézőhallgatóolvasóiknak, mert különben még a nyakukra ül a Médiahatóság v. miaf. akármi, de ami még ennél is rosszabb, nem kapnak , azaz elesnek az állami reklámanyag nyújtotta bevétel lehetőségétől… És íme a kígyó a saját farkába harapott…
  Igaza volt Bartus Lacinak, amikor (kb!) azt mondta, hogy igazából csak a közmédia hivatott arra, hogy független legyen (de az abszolút, és törvény szerint), mert különben még a létének sincs értelme és jogosultsága. Egy magánmédium, lap viszont képviselje azt,aminek a képviseletére alpították és létrehozták.
  És azt is mondta, hogy tudomásul kell venni, hogy ma a politikát, a különféle társadalmi érdekek harcait a média színterein vívják meg, ezért a sajtó munkatársai és birtoklói nem hivatkozhatnak mindenféle egyéni anyagi érdekekre. Akkor inkább csukják be a kaput.

  Kedvelés

  • "tisztelthölgyeimésuraim" 2014-05-11 16:20

   Éppen a minap vette drága Bolgár úr védelmébe Molnár Zsolt eddig MSZP kampányfönököt a szkinhed váddal , Göncz Árpád köztársasági elnök kifütyülésével(!) kapcsolatban, hogy kb úgymond:
   “Attól még, hogy valaki 18 éves korában bele került ebbe a csapatba, 22 évvel később már gondolkodhat teljesen másképp”.
   A nyilas mozgalomban is ott nyüzsögtek a 17-18 éves suhancok, az ő védelmükben is ugyanezt mondaná Bolgár úr ??? Többek közt ilyen korú srácok lőttek a Dunába anyákat, csecsemőket, öregeket…
   Aztán persze fölvetődik, hogy az egy pillanatra megtévedt kisnáci hogy kerülhetett mégis az MSZP élcsapatába? Csak nem a megfiatalodási akció keretében ? Ki ajánlotta oda? És Mesterházi pártelnök tudott erről az ügyről… Az utóbbi már nem kérdés, hanem tény. Ez esetben nemcsak a védence de az ő – most már teljes – alkalmatlansága is fölvetődik egy demokratikusan gondolkodó lényben.

   Kedvelés

   • eVitae 2014-07-13 09:40

    Kedves Kommentelőm (elnézést, hogy ekkora késéssel reagálok, de ez a téma még sokák nem veszíti el aktualitását):
    Erre csak egy Szép Ernő idézettel tudok válaszolni: “Lehet, nem is rossz gyerek, csak a revolver meg a szurony vadítja, meg hát az eszme.” Gondolta ezt szép ernő, miközben e “nem is rossz gyerekek” éppen kényszermunkára hurcolták többedmagával, akik meg nem bírták, azokat le-lelődözték úton-útfélen, legalább nem volt velük több gond. Plusz a gyilkolás öröme. Csak hogy Szép Ernőnek volt mentsége az ilyen gondolataira: végtelenül naiv & jóhiszemű volt, zsigerileg. Drága Bolgár úr pedig megélhetésileg “jóhiszemű”.
    .
    A szélsőségesek általában rendszer-“kompatibilisek”, lásd: 1944 után a másik típusú diktatúra átvett-alkalmazott több, az előzőt is vehemensen kiszolgáló nyilast, és most a szélsőjobbos fidesz-jobbik oszlopos tagjai az előző átkos leghűebb pártkatonái. Így megy ez.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: