eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Amerikai Népszava: no comment

Amerikai NépszavaAz internet alapvető életeleme az interaktivitás. Az első perctől kezdve azt szeretem benne, hogy gyors, közvetlen kommunikációra, visszajelzésre ad lehetőséget.

Persze, ennek is ára van, ahogyan mindennek: az előnyök és hátrányok  együtt járnak. És ahogy általában, a mérleg serpenyőjébe kell tennünk a pozitívumokat és negatívumokat, és úgy eldönteni, hogy a lehetőségeket mire, hogyan használjuk.

Én nem tudom elképzelni az e-életemet a direkt, azonnali  visszajelzés lehetősége nélkül (email, komment, üzenet, stb. formájában). Hogy régi, nehézkes módon, papíralapú “adathordozón” adjam közre a gondolataimat? Az ilyen egyirányú közlés olyan lenne nekem, mintha az asztalfiókom számára írnék. Bármit is írok bárhol, várom és örömmel fogadom a visszajelzéseket. (Más kérdés, hogy az egyre szaporodó e-csatornákon a folyamatos oda-visszajelzést már nehezen lehet győzni erőforrásokkal.) Nem csak úgy öncélúan szeretem az interaktivitást, hanem mert sokat segít az információgyűjtésben, új ismeretek szerzésében, gondolataim csiszolásában, a véleményem igazolásában, vagy épp felülvizsgálatában  (főképpen az enyémtől eltérő véleményekkel ütköztetve fejleszti a vita- és érvelési készséget, ezért különösen szeretem a viták lehetőségét).

Természetesen egészen más-más a helyzet egy szerény forgalmú webhely (mint e blog), ill. egy nagy forgalmú hírportál esetén. Utóbbinál az e-szemetelők, a nem tolerálható durva, öncélú, alapvető emberi normákba ütköző megnyilvánulások magas száma komoly moderálási feladatot jelent, számottevő adminisztrációs erőforrást igényel.

Megértem Bartus László indokait technikai szempontból, de még az elvieket is. Épp olyan értelmetlen a magyar politikai mocsár reménytelen dolgain rágózni vég nélkül (akár hírek, akár publikációk, akár kommentcsóva formájában), ahogyan lukas vödörbe vizet meregetni. Pláne, ha a vödör nemhogy csak lukas, de egyáltalán nincs is feneke. És tudom, milyen, ha a hosszas, hiábavaló meregetésbe egyszer csak belefárad a meregető, és a vödörrel ellentétben betelik a pohár, mondván: elég volt!

No CommentsMindazonáltal – ahogyan már a “Félmunka” c. postomban is említettem – a teljes komment-zárlattal nem értek egyet. Hiszen lehetnek olvasók, akiket a világ reménytelibb tájairól szóló hírek, cikkek is érdekelhetnek, és szeretnék az általuk  felmerülő gondolataikat hozzászólás formájában megosztani a többi olvasóval, a világgal. Nekem pl. nagyon hiányzott, hogy lényegében szünetelt a világ más tájairól (pl. Ausztráliáról :-)) szóló (kulturális, tudományos, stb.) hírek közlése (akár bulvár jelleggel is). A magyar mocsártól elszakadni igen üdítő dolog.

Nem látom be, hogy a nyomtatott AN cikkeinek az online változatánál miért ne lehetne kommentelni továbbra is.  Én néha belenéztem még a korábbi AN-be is (amikor talán még nem is volt Bartus úr a gazdája), és még ott is volt valamilyen interaktív lehetőség, ha kezdetlegesebb formában is (talán olvasói levélként).

A moderálási munkát esetleg lehetne könnyíteni részleges kommentelési lehetőséggel. Pl. sok website alkalmazza az időkorlátos kommentelést, azaz 1-1 cikk megjelenése után x idő (pl. egy hét, egy hónap, stb.) elteltével a cikket “bezárja”, azaz többé nem lehet hozzá megjegyzést fűzni. És/vagy eleve csak bizonyos (fajta) cikkek esetén engedélyezett a hozzászólás.

Korunk narkója, a Facebook

Korunk narkója, a Facebook

A félig-meddig zártkörű Facebook áttekinthetetlen bozótosa nem helyettesítheti a webre teljesen nyitott, keresők által is kezelhető, normális website-ot. (És mintha nem is minden AN cikk linkje kerülne fel az FB-re.) A Facebook látszólagos zártsága ellenére a net legkevésbé biztonságos kommunikációs felülete. A Facebook rendkívül agresszív módon próbálja a valódi (amúgy a legbizalmasabb személyes) adatokat, a valódi (ugyancsak bizalmas) kapcsolatokat követelni, és mindenkit mindenkihez hozzá akar láncolni – a modern kor legpimaszabb e-imperialistájaként. És mindezt úgy, hogy nem tudja garantálni a személyes adatok védettségét. (Ahogyan egyetlen más webszolgáltató sem, de legalább kevésbé pimaszok.) Én e tulajdonságai miatt módfelett utálom a Facebook-ot, kevésbé eufemisztikusan: gyűlölöm a Facebook-ot. Finoman szólva: herótom van tőle. De hát persze ez az én egyéni magán(y)ügyem, ettől még az AN kommentelők közössége beköltözhet a Facebook-ra, mintha mi se történt volna, és akkor megvan oldva a probléma. Ámbár a moderálási feladat ott ugyanúgy felmerülhet, de legalább nem két webhelyen.

Ha Te, Kedves Olvasóm, az AN kommentelést a Facebook-on szeretnéd folytatni, akkor segítségül megadom itt a közvetlen linket: https://hu-hu.facebook.com/pages/Amerikai-N%C3%A9pszava/177083425653956 Itt a jobboldali sávban a linkajánlóba szintén felveszem. Így tőlem bármikor közvetlenül is eljutsz a bozótosba 🙂

Csak az olvasásához nem szükséges beregisztrálni / bejelentkezni az FB szénakazlába (read-only üzemmód), de a kommenteléshez bizony be kell menned a sűrűjébe.

A legideálisabb megoldás egy alternatív, kiegészítő blog lenne, de hát ahhoz (is) erőforrások kellenének, ami a “magunkfajták” köreiben hiánycikk.

No de hát az élet nem habostorta, ahogyan azt Virág elvtárstól is megtanultuk már rég.

No comment 🙂

No ———————– FOOT ———————

Források:

 1. “Amerikai Népszava kommentelés”: http://nepszava.com/2014/04/velemeny/amerikai-nepszava-kommenteles.html
 2. Az Amerikai Népszava a Facebook-on: https://hu-hu.facebook.com/pages/Amerikai-N%C3%A9pszava/177083425653956
 3. “No Comment” kép: http://clima65.blogspot.hu/2011/05/sem-comentarios.html
 4. A tanú (Bacsó Péter, 1969) https://hu.wikiquote.org/wiki/A_tanu
————–

Kapcsolódó postok:

4 responses to “Amerikai Népszava: no comment

 1. Dubois 2014-06-01 14:19

  Most, hogy Ártunk és Ormányunk mégfondorlatosabb módszerekkel igyekszik megszorítani a Neten, különösen a Face Book-on kommentelő ellenfeleit, még egy kicsit árulásnak is érzem Bartus László kapuzárását előttünk, akik most még úgysem nem tehetik meg, hogy a saját nevükkel villogjanak a hálón, mit eddig tettük…

  Kedvelés

 2. "tisztelthölgyeimésuraim" 2014-05-11 14:57

  Teljesen igaz, és indokolt a cikk mondanivalója.
  Szerinetem Bartus – már bocs’,de – az anyagi menekülésnek azt az útját választotta, hogy adja a sértődöttet, aki a vendégség kellős közepén kirúgja a vendégeit…
  Ennek a sértődésnek előre meg voltak a jelei, de ezt most már hagyjuk. Kár ! Pedig jó volt ! Egy demokratikus fórum. Talán még visszatér…

  Kedvelés

 3. Horváth Csilla 2014-04-23 14:33

  Kedves eVitae,
  Azt hiszem nagyon sok olv- és komment társunk véleményét foglaltad össze. Nekem is nagyon hiányzik a lehetőség, a “valahová tartozás” élménye. A Facebook-ot szintén ki nem állhatom, hasonló fenntartások miatt. Kár, hogy Bartus ennyire hajthatatlan. Ezt is mi szívjuk meg. By the way: mi van/lesz a Kohányi társasággal? Ettől függetlenül működik?
  üdvözlettel
  Caveman

  Kedvelés

  • eVitae 2014-04-26 11:05

   Kedves Csilla, elnézést a késlekedő válaszért. Bartus úr döntésével kapcsolatban a pro és kontra érveket hasonló súlyúaknak találom. Azt hiszem, a helyében én is ezt tettem volna, bár az indokaink nem lennének 100%-os fedésben. A KT-vel kapcsolatban mi magunk is bizonytalanok vagyunk egyelőre. Őszintén szólva a “működést” a korábbiakra vonatkozólag is némileg költői túlzásnak vélem 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: