eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Félmunka

Kiűzetés a paradicsomból

A drága jó Bartus László ismét frászt hozott(1) arra a néhány deviáns (értsd: szabadság & demokrácia után vágyakozó) magyarországi magyarra, akik számára az Amerikai Népszava némi virtuális menedéket nyújt. (Nyújtott?)

Lapunk erején felül is támogatta a magyarországi demokrácia ügyét, amely most hosszú időre eldőlt.” (AN: Profiltisztítás – közlemény)

A Magyarországról szóló napi hírek közlését is hamarosan megszüntetjük. Az Amerikai Népszava eddigi tevékenysége okafogyottá vált. Amit tehettünk, azt megtettük. Az Amerikai Népszavának nem feladata, hogy megdöntse az Orbán-rendszert, méghozzá a rendszer hivatalos ellenzéke ellenében. Egy lap ilyen szerepet nem vállalhat. Azt gondolom, senki nem vethet ránk követ, erőnk felett próbáltuk a jogállamiság értékeit képviselni, a nyugati és amerikai demokrácia szemléletmódját és értékítéletét közvetíteni. Nem rajtunk múlott, hogy ez nem vezetett eredményre.” (Bartus László: Lezárult egy korszak )(1)

Tökéletesen megértem Bartus urat, végül is igaza van: lukas vödörbe fölösleges továbbra is vizet meregetni. Továbbá: senkit se lehet akarata ellenére megmenteni. Nem könnyű az ilyesmit elfogadnia, feldolgoznia annak, aki ezer százalékosan, hosszú időn át, makacsul próbálkozik a mentéssel. Egyének esetében én azzal szoktam feladni próbálkozásaimat, hogy mindenkinek joga van a saját életét elrontani. (Én magam is éltem e jogommal többször is életem során.) Ez társadalmi szinten, egy népre is igaz lehet.

Gondoljunk csak bele, drága Bartus úr, és Kedves Olvasóm: a demokrácia, a szabadság az önsorsrontáshoz való jogot is magában foglalja, amit egy demokrata el kell, hogy ismerjen. Nemde? Persze egy társadalom esetén kissé összetettebb a helyzet, de hát mit tehet az a néhány demokráciára, szabadságra ácsingózó, ha egyszer a többség (és nem csak a két harmad, de lényegében majdnem a teljes magyar társadalom) a diktátorok, szent tehenek, bálványok szolgálatát, imádatát választja (jobbról is, balról is), nem igaz? A népakarat előtt fejet kell hajtani, oszt jó napot. Vissza lehet vonulni belső, vagy ki lehet vonulni külső emigrációba.

És most is csak kedvenc (és egyetlen, materialista hitemmel korreláló) imámat tudom ajánlani erre az élethelyzetre is:

“Isten, adj nekem derűt és nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt,
amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon,
aminek a megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet,
hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között.“

És hogy a témaszál folytonos legyen: egyik kommenttárs gondolatai(3) majdnem mindenben azonosak az enyéimmel. A majdnem ezen a mondaton múlik: Isten nem szereti a félmunkát. Ebben én némileg kételkedem, ha az emberiségre gondolok. Hozzám Lucifer gondolatai állnak közelebb, különösen a magyar politikai mocsarat tekintve:

Miért is kezdtem emberrel nagyot,
Ki sárból, napsugárból összegyúrva
Tudásra törpe és vakságra nagy.

cabbage-vegetable-free-clipartMindazonáltal az AN bereteszelése tekintetében én magam is ambivalens vagyok. Bár bennem is van radikális hajlam, ámde talán valami kompromisszumos megoldást ki kéne találni, a kecske-káposzta megmaradási törvény alapján.
————————- FOOT ———————

7 responses to “Félmunka

 1. Visszajelzés:Amerikai Népszava: no comment | eVitae

 2. eVitae 2014-04-21 02:58

  ???-nek válaszul (több beágyazás 1-1 komment-szálba nem engedélyeztem, mert szétesik a felület szerkezete): “a logikának egy hibája van, hogy nem számol a szeretettel, aminek sokszor érthetetlen, és igazságtalannak tűnő része az irgalom és a kegyelem.”
  Erre én azt mondom: a szeretetnek egy hibája van, hogy nem számol a logikával, aminek sokszor érthető és igazságosnak tűnő része a következtetés és a megértés. (Lehetne még tovább ragozni :-))

  Kedvelés

 3. ??? 2014-04-13 16:16

  Szia eVitae,
  A Lucifer gondolatai igazából nem Lucifer gondolatai.
  „És látta az Úr, hogy megsokasodott az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Megbánta azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, és bánkódott az ő szívében. És mondta az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem. De Noé kegyelmet talált az Úr előtt.” (1Móz. 6: 5-8)
  B.L. pár hozzászólásban pedzegetett valamit, ami készül. Remélem még nem tett le róla.

  Kedvelés

  • eVitae 2014-04-14 09:45

   Nem vagyok jó vitapartner hit tekintetében, lévén hithű materialista. Így hát azt sem értem, miért gondolta naivan az Úr, hogy a Bárkára csupa gonoszságtól mentes ember kerül. Vagy hogy miért gondolta meg magát mégis. Azt se értem, hogy az állatokkal vajon mi lehetett a problémája. És hogy a “barmot” vajon szintén az emberre értette-e 🙂 És még sorolhatnám a kérdőjeleimet, melyek sokkal számosabbak, mint a “???” 🙂 Egy materialista már csak ilyen reménytelen fajta: mindenben a logikát keresi 😦

   Kedvelés

   • ??? 2014-04-14 18:30

    Ahogy én látom, nem gondolta, mert nem is került, mert olyan nincs is, és ami már az első szárazon töltött napok után ki is derült. Az állatoknak meg lehet, hogy csak pechük volt, hogy nem volt kopoltyújuk, mert a halakról nem beszél. Á nem, azért ennél kicsit bonyolultabb a dolog.
    Hogy miért gondolta meg magát? Talán jobb terve volt és látta, hogy lesznek igaz emberek is. Itt az igaz nem egyenlő a tökéletessel.
    Szerintem a logikának egy hibája van, hogy nem számol a szeretettel, aminek sokszor érthetetlen, és igazságtalannak tűnő része az irgalom és a kegyelem.

    Kedvelés

 4. Nem Szeretem A Mai Magyarorszagot 2014-04-13 15:56

  Az osszeomlas fenyegett, de a magyar nemzet megint alszik.

  Nincs eleg rendes ember ebben a nepben.

  Deak Ferenc utan meltatlan politikus akadt csak nagy szamban.

  Egyelore menekuljon mindenki.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: