eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Menni, vagy nem menni?

.Gerendás PéterGerendás Péter máris elbizonytalanodott:

“Szeretem a Hazámat , a honfitársaimat, mindig is az hajtott, hogy értéket teremtsek és itthon boldogan éljek. Ha a szakmámon belül a kollégáimmal együtt, van számunkra itthon megélhetési lehetőség, és toleráns szeretetteljes légkör,akkor boldogan maradunk, vagy visszajövünk.”(1)

Pedig vannak idők, amikor külföldről jobban lehet szolgálni egy hazát, és ezek most nagyon olyan idők. Az hiábavaló áldozat, ha otthon vállalja az állandó zaklatást, életveszélyt. Még akkor is, ha nem lenne családja, kisgyerekei. Most pedig, hogy így felhívta magára a figyelmet, hogy lenácizta a nácikat, jól magára bőszítette azokat, rá(juk) fognak repülni ezerrel.

A nácikat semmi nem tartja vissza attól, hogy állandó életveszélyben tartsák a “másfajtákat”, lásd Kertész Ákos esetét. Hogy az illegális nácik hátán álló orbán kormány engedi nekik, az természetes, hiszen adósuk. Csodálkozni legfeljebb azon lehetne, hogy az un. “demokratikus ellenzéki erők”, un. “demokrata” közéletiek is szemérmetesen félrenéznek. Ha mára nem lennék tisztában azzal, hogy mi folyik Magyarországon, csodálkoznék is jó nagyokat.

Igaz, pl. Kertész Ákos esetében hiába az emigráció, mert ügyesen némaságra van késztetve. Más épeszű magyarázatot nem találván azt is hihetnénk, hogy a két ország illetékesei fű alatt szépen megegyeztek. (Hm. Vajon mit adhat ezért cserébe orbán?) Hiszen az 1947-es párizsi békeszerződés kölcsönös ignorálása is csak így képzelhető el.

Ámde bizonyára vannak más, talán jobb helyek, mint pl. Ausztrália. És hát talán nem is kell feltétlenül menekült státuszért térden csúszkálni a bürokrácia urai előtt, mert talán anélkül is lehet élni, dolgozni másutt. Sőt. Egy művész számára különösen kedvezőbb lehet egy, demokratikusnak, toleránsabbnak, befogadóbbnak, békésebbnek nagyobb eséllyel mondható környezet. (Meg kell jegyeznem: nincsenek mélyebb ismereteim e téren az egyes országok aktuális bevándorlási politikájában. Még.)

No de hát, Kedves Olvasóm, nem vagyunk egyformák. Tőlem ez a mindent eltűrő szeretetfüggőség idegen. Nálam az önérzet, az önbecsülés ezt felülírja. Hogyan lehet szeretni olyan hazát, amely kiszolgáltatja  állampolgárait saját, vagy egy másik ország nácijainak kénye-kedvének? Első alkalommal még mondhatják elnézőbb hajlamúak, hogy hibázott, megbocsájtható. De második (esetleg többedik) eset már menthetetlen bűn. Egy szülő bűne is nagyobb, mint egy idegené, ha megtagadja, másoknak kiszolgáltatja a saját gyermekét, akiért felelősséggel tartozna, akit védenie kellene, aki nem tehet arról, hogy véletlenül odaszületett.

smiley_green_alien_big_eyesA bizonytalan, változékony érzelmeknél ezerszer fontosabb – mert kézzelfoghatóbb –  egymás méltóságának, másságának tiszteletben tartása.

Amint ebből is láthatod, Kedves Olvasóm, csakis valami fatális tévedés révén kerülhettem a Földlakók közé.
————————- FOOT ———————

Források:
(1) https://www.facebook.com/peter.gerendas.7/posts/10200865949838814
(2) Kanadai Magyar Hírlap: A szélsőjobboldal előretörése miatt hagyja el Magyarországot Gerendás Péter, http://kanadaihirlap.com/2013/04/01/a-szelsojobboldal-eloretorese-miatt-hagyja-el-magyarorszagot-gerendas-peter/
(3) Képek forrása:
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/486341_4950344324196_1749134650_n.jpg
http://www.wpclipart.com/smiley/alien_smiley/smiley_green_alien_big_eyes.png.html
(4) Rejtő Jenő: Menni vagy meghalni, http://moly.hu/konyvek/rejto-jeno-p-howard-menni-vagy-meghalni

————–

Kapcsolódó postok:

 • Gerendás Péter
 • Kertész Ákos: nyolcvan
 • Orbán fizet…
 • Vannak idők, mikor menni kell
 • Hogyan tovább?

  “Magyarországnak már csak kényszerűségből vagyok lakója, egyébként semmi közöm nem lehet egy törvénysértő országhoz, amelyik egy teljhatalmú illegitim kormánynak és egy illegális náci parlamenti pártnak meghunyászkodva, közmegegyezéssel, össznépileg masíroz egy új fasizmus felé.”

 • e-Vita: Menni vagy nem menni (2008.03.20.) Most már kicsit röstellem, hogy nem tudok újat kitalálni. Utólag leltem rá öt évvel ezelőtti, ugyanilyen című postomra, de legalább annak más volt a témája. Igaz, most már láthatjuk, jelenlegi témánkhoz szorosan kapcsolódik:

  “És indulok. Ott a helyem.Mert ahol elvakult, elszabadulni vágyó gyűlölet irányul egy céltábla felé, akkor nekem a céltábla mellett a helyem.

  Ahol zsidót aláznak, mert zsidó, akkor ott zsidó vagyok.
  Ahol cigányt aláznak, mert cigány, akkor ott cigány vagyok.
  Ahol arabot aláznak, mert arab, akkor ott arab vagyok.
  Ahol kínait aláznak, mert kínai, akkor ott kínai vagyok.
  Ahol négert aláznak, mert néger, akkor ott néger vagyok.
  Ahol meleget aláznak, mert meleg, akkor ott meleg vagyok.
  Ahol valakit aláznak, mert van, akkor ott alázott vagyok.
  Mert csak így lehetek ember.”

3 responses to “Menni, vagy nem menni?

 1. Visszajelzés:Szintén zenész | eVitae

 2. Avi 2013-04-02 09:13

  Nagy kár az elbizonytaladás! Amennyiben teheti tényleg itt kellene hagyni ezt a bűzös mocsarat. Ameddíg szabadon és büntetlenül lehet a Parlamentben zsidózni és az összeírásunkat követelni addíg nincs értelme a maradásnak. Sajnos ennek az országnak a népe nem tanult és nem is akar tanulni az elmúlt idők történéseiből. Kertész Ákos igazsága számtalan esetben bebizonyosodik. 😦

  Kedvelés

  • I-honor 2013-04-03 14:50

   Jo meglatas.
   1971 – ben elnyertem emberi meltosagomat, amikor elmentem. “Disszidaltam”
   Mindenki megteheti.
   Sok szerencset.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: