eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Cselédnap


Március 8. a cselédek napja(1). AKA(2): Nemzetközi nőnap(3).

Nőnap & Orchidea

Színe és visszája(4)(5)


Szép, szép ugyan a virág, de nincs más gyakorlati haszna, mint hogy a férfiak kómában tartsák vele a nőket (és magukat). Aprócska  Patyomkin-falvak(6). Még csak megenni se lehet, viszont a cselédmunka szaporodik vele: gondozni kell, kerülgetni kell, figyelni kell, a végén kidobni kell. Még szerencse, hogy vannak férfiak, akik hasznosabb dolgot használnak ilyen alkalmakkor a kómásításhoz: pl. csokoládét. Az mégis csak ehető. Bár a csokiért se lelkesedek túlzottan, de éhenhalás ellen – amikor egész nap enni sincs időm – remek gyors-kaja. Állítólag az agyműködést is serkenti, és háborús filmekben látni, hogy a katonák egyik alapellátmánya. Így hát rossz dolog nem lehet.

Eddigi életem során azt tapasztaltam, hogy a forma és a tartalom egymással fordított arányban működik: aki nagyon ad a külsőségekre, a látszatra, az a szemmel nem látható(8), lényeges dolgokkal kevéssé, vagy egyáltalán nem törődik. Ezért nem hiszem, hogy nagyot tévedek, ha azt mondom, hogy amelyik férfinak annyira fontos egy ilyen látvány-ünnep, és kezét lábát töri, hogy egy virággal kómásítsa környezetének nőtagjait, az jó esetben csak simán eltűri azok cselédsorba kényszerülését, rosszabb esetben ő maga kényszeríti bele, még rosszabb esetben fizikai erőszaktól se riad vissza velük szemben. Képileg ezt pl. úgy lehetne megjeleníteni, hogy maga elé virágot tart, háta mögött meg kést szorongat.

Kérdezhetnéd, Kedves Olvasóm, főleg ha férfinemű vagy, hogy akkor mégis mit tegyél. Hiszen a társadalmi elvárások a látszatok betartását kényszerítik rád. Nos. Társadalmi szinten nehezebb ötletelni. De otthoni környezetben könnyen megvalósítható a kecske és káposzta egyensúlya. Megadhatod pl. a szépségnek, ami a szépségé: a szokványos virágot add oda a nőnek (kedvesednek, társadnak, anyádnak, nővérednek, húgodnak…). A lényegnek pedig ami a lényegé: adj a “zasszonynak” egy nap szabadságot. Menjen el otthonról, bárhova kedve szerint pl. barátnőivel csacsogni, vagy moziba, színházba, kirándulni, stb. Eközben Te mindazt a cselédmunkát elvégzed, amit ő szokott, pl. takarítás, mosogatás, főzés, rendrakás, gyerek körüli teendők, stb. stb. (Ha szerencséd van, nem esik az összes teendő épp arra az egyetlen napra.)

Már hallom is a kifogást: na de hiszen Te nem tudod, mit hogyan, honnan, hova, merre, meddig, ezért a “zasszony” nem is engedné, bármennyire is harcolsz az egynapos szerepcseréért. Hát akkor ideje elkezdened, hogy megtanuld. És nyilván tudod, mert az okosság közismerten férfierény, hogy az otthoni szerepcserére való képesség fejlesztése nem egyik vagy másik, hanem mindkét fél, sőt az egész család számára fontos. Hiszen bármi történhet, és ha valamiért hosszabb-rövidebb időre nélkülöznöd kell a női családtagot, vagy neked kell őt ellátnod, akkor ne állj ott bénán, tehetetlenül, mint szamár a hegyen. A nő hajdani meghódításakor alkalmazott rámenősségedet elő lehet venni az archívumból, hogy meggyőzd a “zasszonyt” a behelyettesíthetőség fontosságáról, miközben tuszkolod kifelé az ajtón.

Persze, nincsenek illúzióim, Kedves Olvasóm. Egy Patyomkin-virág megvásárlásán, átadásán jóval gyorsabb átesni, mint a fentebb e-csetelt, érdemi, értékesebb, ámde fárasztó, macerás ajándékon.

És a lustaság a férfiak legerősebb “mozgató” erőinek egyike.
A második.

————————- FOOT ———————

Források:
(1) AKA= “más néven”; Angolul értők számára a Wikipedia gazdagabb infót nyújt: “A.K.A., AKA, a.k.a., aka, or a/k/a may refer to: “Also known as”, used to introduce pseudonyms, aliases, nicknames, working names, legalized names, pen names, maiden names”, etc., http://en.wikipedia.org/wiki/Aka
(2) Cseléd(a) / Maid (or housemaid or maidservant): http://en.wikipedia.org/wiki/Maid
(3) Nemzetközi nőnap(a) / International Women’s Day (IWD): http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day
(4) Orchideafélék (kosborfélék ) / Orchidaceae: http://en.wikipedia.org/wiki/Orchidaceae
(5) Fotó: © eVita; több itt: https://picasaweb.google.com/103982876946511397078/Cselednap
(6) Patyomkin-falu: Angolul ill. oroszul tudóknak inkább a gazdagabb angol ill. orosz nyelvű oldalakat ajánlom:


(8)Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, http://mek.oszk.hu/00300/00384/html/index.htm
(9) Az alábbi, Gender kép forrása: “Gender Roles by Amanda Ryan and Sadie Hoxmeier”, http://sadieamanda.wordpress.com/ Angolul értők egyetlen érdekes cikket olvashatnak ott a témakörben, mivel sajnálatos módon a blogot e (egyetlen) cikk (2009-es) publikálása óta a gazdája nyom hátrahagyása nélkül elhagyta.

————–

Megjegyzések:
(a) Nem lepődöm meg, hogy magyarul “Cseléd” szócikke nincs a Wikipédiának. Ahogyan azon sem, hogy – miután kíváncsiságból pár nyelvre ellenőriztem – a jelek szerint a Wikipédia Nemzetközi nőnap” szócikkének magyar változata a legszegényesebbek egyike. Még az orosz és lengyel is gazdagabb. Olyasmi ez, mint pl. ha a családban van alkoholista, akkor az a család nem szívesen beszél alkoholistákról ugyebár. A magyar társadalom sose volt híres a nők társadalmi szintű megbecsüléséről. Értem ezalatt az egyenlő esélyek biztosítását, de legalábbis elvi támogatását. A rendszerváltás óta Magyarország ezen a téren is egyre rohamosabban száguld visszafelé a múltba. A fidesz teljhatalom beköszönte óta a nők szépen kivesznek a politikai- ill. a társadalmi szintű gazdasági döntéshozásból, marad nekik jó esetben a hagyományos társadalmi (rosszabb esetben pedig a még hagyományosabb családi) cseléd- és ágyas (aka: kurva-) szerep.

Gender: feminine vs. masculineAzon még kicsit meglepődtem anno (az általam sokat emlegetett ominózus nyolc év alatt, azaz 2002-2010 között), hogy baloldali ill. liberális férfi politikusok & társadalmi vezetők nem győzik a nőket kigolyózni a döntéshozó pozíciókból. Mentségemre: akkor még hittem, hogy Magyarországon vannak baloldali ill. liberális politikusok. És közöttük nem csak  férfiak, akik egyik feladata lett volna a nők esélyegyenlőségét támogatni. Hanem nők is, akik képesek küzdeni ezért az esélyegyenlőségért. És nem elsősorban maguk miatt, hanem a sok adófizető nő érdekében, akik vélhetően többen vannak, mint az adófizető férfiak!

2010 – a teljes körű fidesz uralom kezdete – óta már nem csodálkozom a nők eltűnésén (sem), hiszen egy náci ízesítésű fasisztoid politikai hatalomban sosincsenek nők az élvonalban, de még a másodikban, harmadikban se nagyon.  Ez is bizonyítja, hogy a durva, agresszív, pusztító típusú hatalom iránti vágy mégis inkább a férfiak (aka: macsók), semmint a nők sajátja.

————–

Kapcsolódó postok:

5 responses to “Cselédnap

 1. Visszajelzés:Albert Einstein és a nők | eVitae

 2. kiss pál 2013-03-12 17:19

  Nönap?mindig az van…Meg is látszik a családok minöségén…Anyák napja,az igen,de nönap,csupán a neme miatt?Akkor már inkább danoljunk egyet,hogy aszongya:”Nékem olyan asszony kel…ki beteg is,keljen fel…Fözze meg a vacsoráááááááááááááááát,ugy várja várja,ugy várja várja ,ugy várja haza az urát…

  Kedvelés

  • evitae 2013-03-16 00:46

   Kedves kiss pál, amint azt fenti tanulmányomban kifejtettem, a nőnap elnevezés csupán csak fedőnév, amivel a férfiuralmú társadalom csak leplezi azt, hogy valójában a társadalom ill. a család cselédeit egy évben egyszer köszöntik, szemfényvesztésből kifolyólag. Ahogyan a említett nóta is igazolja ezt az állításomat.

   Kedvelés

 3. V 14 2013-03-10 21:10

  A cikk tetszett.
  Eva, kerlek terits sok embert a becsulet utjara.
  Azok a jo holgyek, akik eddig hallgattak, emeljek fel szavukat a felszabadulasert.

  Kedvelés

  • evitae 2013-03-10 23:09

   Kedves “V 14”, köszönöm a véleményedet. “terits sok embert a becsulet utjara.” – sok éves, kitartó próbálkozásom nyomán merem határozottan állítani: Magyarországon az ilyesmi tökéletesen reménytelen és hiábavaló szándék. Minden makacs és eltökélt embernél van egy pont, amikor ezt be kell látnia. A “jó hölgyek” ezután is hallgatni fognak, és továbbra is buzgón cselédkednek otthon a családban ill. a munkahelyeken. Kedves Kommentelő, el kell fogadnunk: senkit sem lehet megmenteni, ha ő maga nem akarja.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: