eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Hűlt hely

http://www.clipartsfree.net/clipart/5378-tattered-umbrella-in-rain-clipart.htmlVégre esett. Eső is, és vele a hőmérséklet is. Estéről reggelre kb. 10 fokkal.
Előző este még olyan fullasztó volt a közelgő vihart is ígérő felhők által lepréselt forró levegő, hogy épp csak pihegni lehetett. Reggel nagy könnyebbség volt a felfrissült, esőmosta, szélmozgatta levegőből jó nagyokat harapni. Nem semmi volt ilyen több (talán 3?) héten át tartó sivatagi klímát kibírni.

.

https://evitae.files.wordpress.com/2012/07/mad2bmax.jpg?w=214Khttps://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5f/Waterworld.jpgezdem azt hinni, hogy az evolúció valamilyen újabb szakaszába érkezünk: aki a természet egyre szélsőségesebb változásait kibírja, az lesz a HS V2.0 (Homo Sapiens 2.0 verzió) ősanyja-ősapja, netán már gyermeke. És egyre elképzelhetőbbnek tartom az egyes sci-fi filmekben látott elvadult világot: Mad Max, Waterworld(1),stb.

A meleggel ellentétben, Budapestet sújtó másik csapásnak, Bruce Willisnek nincs hűlt helye, sőt. Valamilyen díszlettel esett tűzeset miatt a tervezettnél tovább kerülgethetjük. A Budapest.hu-n találtam ez egyetlen olyan webhelyet, ahol mintha folyamatosan nyomon lehetne követni, hogy a „A Good Day to Die Hard” című film forgatása miatt mikor, hol voltak/lesznek közlekedési akadályok.

Félfüllel hallottam, hogy 180 millió (más források szerint 150 millió ) forintot kap a (budapesti?) fidesz. Elvileg ez közpénz lenne amúgy, de hát ki tudja, hol landolnak ezek a pénzek? Vannak tippjeim. Ugye, mondtam, hogy milyen olcsó országot találtak az amerikai filmcsinálók. Ugyan hol találhattak volna olyan kormányt a világon, ahol bagóért hónapokra felfordulást okozhatnak az ország fővárosában, annak is fontos közlekedési csomópontjain. Igaz, nagyon is elképzelhető, hogy az amerikai filmcsinálók ennél többet fizetnek (valakiknek), csak hát az nem publikus. Magyarországon. Talán majd egyszer egy Wikileaks -típusú hírből megtudjuk.

Nem szívesen kukkantok bele a magyar média mocsarába, de a “mennyire olcsó Magyarország az amerikai filmeseknek” kérdés pontos összegszerűsége utáni forráskeresgéléskor kidobott egy érdekes hírt a Google: a Munkáspárt most (megint) hű, de jól odamondott… Hogy kinek is? Ez nem igazán derül ki. Hogy a Munkáspárt minek is tarja magát, számomra az se világos, hiszen a honlapján egyelőre nem találok megfelelő rovatot, mint pl. Rólunk, Küldetésünk, Hitvallásunk, vagy ilyesmi. Van viszont szervezeti szabályzat, és közvetlen link az anyagi támogatás mikéntjéhez. Hát, kéremszépen, ilyenek a magyarországi “komcsik”. A valósághoz közelebb áll, hogy ez a morzsapárt is, mint a (fidesz-jobbik kivételével) összes többi , kicsik és nagyok egyaránt, csak a látványra, rosszabb estben a megélhetésre hajt. A fidesz-jobbikot legalább ezen kívül még elvek is vezérlik (nem kicsit, nagyon): a gyűlölet, a bosszú, a vérszomj. Valamirevaló baloldali, pláne kommunista párt már rég látványos tüntetéseket szervezett volna a forgatási helyszínekre, ahol a világ kamerái, mikrofonjai is ott sertepertélnek, és így könnyen tudtára lehetne adni az USA-nak, a világnak, angolul, és egyéb világnyelveken (mert hát sajnos a világ még mindig nem ért magyarul), hogy mi is a probléma Magyarországon.

Viszont érdekes a talált nol.hu hír alatti kommentcsóvát pásztázni (persze a hánytál jó, ha kéznél van), mert pl. egy érdekes momentumot találtam: “Bruce Willis republikanus parti, es gyuloli a feketeket. Tobbszor megvadoltak rasszizmussal. Biztos ezert van most ekkora hatszele nalunk.” Ennek az állításnak a valóságtartalmához ismét egy kis forráskutatásra lenne szükség, de most nincs rá időm.  De nagyon is elképzelhető, hogy van benne valami. Egész mostanáig nem is gondoltam bele, hogy a mai Magyarország olyan sztárok, világhírességek számára kedvelt célország, akiktől a rasszista, fasiszta, náci eszmék nem állnak távol. Az is természetes, hogy egy, nácikat dédelgető fasiszta ország hasonszőrű a embereket hívja, látja szívesen. Bár nem biztos, hogy Bruce Willisnek döntő szava volt a helyszín megválasztásában, de el tudok játszani a gondolattal, hogy a filmcsináló főembereknek kijelentette, hogy ő csakis egy, a rasszizmust, fasizmust hivatalos állami szintre is emelő országban hajlandó forgatni, mert ott képes csak igazán hozni a formáját, az inspirálja csak igazán művészi önkifejezését.

És ilyen ország csak egyetlen van a világon a XXI. században: Magyarország.

Egy kis ízelítő a forgatási hangulatból, és itt még látni lehet, hogy Budapest (Magyarország) a forgatási környezet:

Bruce Willis Die Hard 5 shooting in Hungary
[http://youtu.be/qcVFomZ6iwA]

Legnagyobb sajnálatomra arról még nem tudlak örömmel tájékoztatni, Kedves Olvasóm, hogy már nekem is hűlt helyem van. De dolgozom rajta.
____________________________________________________
(1) Angolul értőknek: egy érdekes lista hasonló témájú filmekből, lehet válogatni belőlük, és találgatni, melyik csapás és mennyire közeli vagy távoli jövőben sújtja az emberiséget: List of apocalyptic and post-apocalyptic fiction: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_apocalyptic_and_post-apocalyptic_fiction

(2) Az esernyős kép forrása: http://www.clipartsfree.net/clipart/5378-tattered-umbrella-in-rain-clipart.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: