eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Nem elég!

← Előző oldal (Previous page)……………………………[1 2 3 4 5 6]……………………………Következő oldal (Next page) →

Megosztás?

Hogy a ballibesek milyen cím-kórságban szenvednek, sok-sok személyes tapasztalatom igazolja. Pl. az Új Színháznál is megdöbbenve hallgattam a hosszú lista felolvasását a “támogató” szervezetek, ill. azok funkcionáriusainak a neveivel, miközben alig voltunk ott, a számszakilag is fölényben lévő nácik fenyegető szorításában. A látszat és valóság újabb élményeként.

Most, az “Elég volt!…” eseménynek az FB oldalai is bizonyítják, hogy a magukat “ballibes, demokratikus erőknek” eufemizálók a húsz év alatt, de még most, az illegitim szélsőjobbos fidesz-kormány és az illegális náci jobbik szorításában sem képesek az együttműködésnek semmiféle közös minimumára. Szabó Zoltán, (korábban az MSZP, most éppen a Demokratikus Koalíció egyik funkcionáriusa) a láthatóan kezdő, tapasztalatlan, amatőr szervezőktől kéri számon: “Biztos, hogy meg kell osztani a demokratikus ellenzéki erőket?” Amikor élből támadó hozzáállásával ő maga mutatja a tőlük már jól ismert példát a megosztásra. Természetes, hogy egy MSZP-DK funkcionáriusnak, akik csak zártkörűen pártban, funkciókban, maximum párttagságban képesek gondolkodni, csak az jut eszébe, hogy egy mezítlábas, kezdő, amatőr szervező alkalmazkodjék olyanokhoz, akiknek kapcsolati hálójuk (ballibes körökhöz mérten) sokkal nagyobb szervezői potenciált biztosít. Nyilvánvaló, hogy a kétféle esemény szervezői stábja nem tudott egymás kezdeményezéséről, ami a ballibes zártkörűséget, csapatban való gondolkodás és szervezési képesség hiányát tekintve egyáltalán nem meglepő. Azon huzakodni, hogy mégis, ki jelentette be előbb a rendőrségen az eseményt – az alapvető problémát nem is érinti.

Ha pl. Szabó Zoltán a “Biztos, hogy nem arra kéne fölszólítanotok a rokonszenvezőket, hogy csatlakozzanak a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének rendezvényéhez?” kérdés helyett arra gondolt volna, hogy ha már így esett, akkor azt kell nézni, hogy hogyan lehet kihozni belőle a legjobbat. Pl. felteszi a kérdést, hogy: miben segíthetek? Sőt: Miben segíthetünk, mi, mint DK? De magától is arra gondolhatott volna, hogy lehet pl. szórólapon, és/vagy szóban propagálni a másnapi eseményt a szombati rendezvényen, ahol olyanok jelenléte is valószínű, akiknek nem az internet a(z egyetlen) kapcsolata a világgal. Vagy a DK-nak van nyilván valamiféle levelezőlistája, hírlevele, honlapja. Utóbbin nyomát se látom annak, hogy a vasárnapi eseményt legalább az eseménynaptárba felvették volna. Ehelyett megy a zártkörű koala önfényezése ezerrel. Mint ahogy a DK weboldalára rögtön felkerült a koala marketingarcának, Gyurcsány Ferencnek szombaton a Vértanúk terénél tartott beszéde, akinek az ügynél fontosabb volt, hogy késve érkezzen, mert akkor látványosabban tud bevonulni, hangos ovációtól övezve. Hogy ezzel félbeszakítja a színpadon már beszélőt, aki emiatt esetleg némi megalázottságot érezhet, azt ki nem sz@rja le, nem igaz, kedves Gyurcsány úr? És hát természetesen, a saját szónoklata után, mint már annyiszor, megint el kellett sietnie egyébirányú elfoglaltsága miatt. Azért néha illendőségből, a látszat kedvéért tehetne úgy néha, mintha tényleg érdekelné az Ügy is, meg a többiek mondanivalója is. Bár a pár ezres rajongói kemény magot nyilván így is meg tudja tartani. Amíg az a biológia törvényei szerint el nem fogy.

…akár akarjátok, akár nem, ez bizony meg fogja osztani az érdeklődőket.” – mondja még Szabó Zoltán(1.1). Érdekes ebben a kontextusban “érdeklődőkről” beszélni. Mintha valami színielőadásról lenne szó. De hát mit is beszélek, hiszen az is. Szabó ráhibázott. Megélhetési és látványdemokraták színjátéka, képmutatás, “mondok is valamit meg nem is”, “teszek is valamit meg nem is” mesebeli elemekkel tarkított kabaré. Zsák és foltja: remek színészek és remek közönség.

Hanti Vilmos a MEASZ elnöke is a Facebook-on fanyalog(1.1) (e helyett vajon miért nem kérdezi meg személyesen magukat az érintett társaság képviselőit efelől?), hogy a Nagy Imre Társaság két részletben tart megemlékezést, mintha nem tudná, hogy a NIT már évek óta “hagyományosan” így tesz, mert a Donáth Ferenc által vezetett NIT Budapesti Szervezete keményebb, kritikusabb hangot üt meg jó ideje Magyarország újkori fasizálódásával kapcsolatban, mint rendszeresen antifasiszta rendezvények szervezője, és közreműködője, míg a NIT “hagyományos” része a mindenkori hatalom képviselőivel együtt, csak a kevésbé cikis, lényegében protokolláris megemlékezést tartja ill. vesz rajta részt. Ha a híreknek lehet hinni, talán most a NIT hagyományos ága mégse állt össze az illegális náci jobbikkal együttműködő illegitim szélsőjobbos fidesz kormány képmutató megemlékezőivel.

Állítólag az illegális nácik rácuppantak erre az “Elég volt…” tüntire, már ha nem röhögték szét addigra magukat ezen az egészen. Ha mégis mennek, hát zsák a foltját meglelé: a tér egyik oldalán az illegális nácik, a másikon pedig az őket legitimáló “ellenzéki” megélhetési és látványpolitikusok. Nem hiszem, hogy nagyot tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen “demokratikus erő” képviselője se fogja nevén nevezni a gyereket, nem fogja a probléma gyökerét megpiszkálni: hogy Magyarország a saját törvényét megsértve szabadon, magyar törvénybe ütköző módon hagyja fasiszta szervezetek egyre erőszakosabb, és egyre szélesebb körű működését.

___________________________________
E postot hosszúsága miatt több oldalra tördeltem, az oldalak tartalomjegyzéke:

 1. Nem elég!
 2. “Demokratikus ellenzéki” pártok?
 3. Egyéb “demokratikus erők”?
 4. A hagyományos liberálisok?
 5. Megosztás?
 6. Kedves illúziófüggő NetTársam!

Az alul látható sorszámokra (Pages:) való kattintással is lehet lapozni.

12 responses to “Nem elég!

 1. Visszajelzés:Zsidólista « eVitae

 2. Visszajelzés:Iványi – egy igaz ember « eVitae

 3. Visszajelzés:Orbán beteg? « eVitae

 4. Visszajelzés:Hogyan tovább? « eVitae

 5. Visszajelzés:Hétköznapi « eVitae

 6. Visszajelzés:Hát, az USA is… (vagy se…?) « eVitae

 7. Zsolt 2012-06-20 11:40

  A cikk remek, le a kalappal. Jól összefoglalja a Magyarországi helyzetet.
  Na de a “hogyan tovább”? Ha már valaki ennyit képes írni, feltárva a negatív helyzetet, akkor egy bekezdést még odabiggyeszthetett volna azzal, hogy “hogyan tovább”, pláne annak fényében, hogy a szöveg környezetből kiérezhető, volt “pártoskodó” tapasztalata.
  Na mindegy, várom a folytatást, mert hátha majd abban……

  Kedvelés

 8. rupcsi 2012-06-18 21:55

  A cikk nagyon jó!
  De, hiányolom, a hogyan tovább javaslatot.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: