eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Nem elég!

← Előző oldal (Previous page)……………………………[1 2 3 4 5 6]……………………………Következő oldal (Next page) →

A hagyományos liberálisok?

SZEMA? Jól elvannak magukban szépen, intellektuálisan, őket se érdekli Magyarország törvényszegése, időnként kiadnak liberális értelmiségiekhez illő, szép akusztikájú közleményféleségeket, oszt annyi. Jól nevelt liberális értelmiségi nem mond olyat, hogy egy parlamenti párt illegális, még ha náci is. Meg különben is, a liberálisok Istene, a Szent Szólásszabadság az illegális nácikat is megilleti, sőt őket jobban, mint a “komcsikat”. Ennek megfelelően ők is visszautasították a meghívást. Legalább következetesek.

SZDSZ? Ha valakik, ők aztán jócskán sárosak abban, hogy a fasisztáké lett/lesz az ország. A Szent Véleményszabadság vad védelmezőiként a büntető törvényben megfogalmazott uszítás tényállását soha nem tartották megvalósíthatónak, hiszen azt mindig szabad véleménynek lehetett értelmezni, ha úgy akarták. És úgy akarták. Nem is értettem soha, hogy – már csak a következetesség kedvéért is – miért nem kezdeményezték a törvény eltörlését, a rágalmazásra, becsületsértésre vonatkozó és hasonló törvényekkel együtt, hiszen ez mind tekinthető szabad vélemény-nyilvánításnak. Az SZDSZ-szel rövid, futó viszonyom alatt voltam kénytelen rájönni, hogy a vélemény szabadságának szentsége csak addig terjed számukra, amíg az megegyezik az övékével. Egyébként szélsőjobbosokat messze túlteljesítő intoleranciát tanúsítanak a más véleményen levőkkel szemben. Ennek egyik szélsőséges példája Rózsa Mihály, aki a baloldaliakkal szemben is olyan gyűlöletet táplál, hogy egy esetleges polgárháborús helyzetben nehezen tudnám eldönteni, hogy tőle, vagy a náciktól féljek-e jobban. És még szexista is. Nagy szerepe volt abban, hogy az SZDSZ-szel való röpke viszonyom alighogy elkezdődött, mielőbbi gyors véget ért. Ha egy liberális pártnak ilyen emberek oszlopos tagjai, akkor nekem ahhoz a párthoz, és a liberálisokhoz se lehet közöm. És most a demonstráció FB oldalán látom, mit se változott, ugyanolyan öntelt, agresszív, érdek-vezérelt, mint volt: “nagyon zavar, hogy kis egyesületecskék meg lettek említve, mint meghívottak, de az SZDSZ valahogy lemaradt a történetről. És ez baromira nem tetszik. De ha az SZDSZ nem kell, akkor természetesen én se megyek.” A liberális gőg tipikus képviselője. Zsigerből rosszhiszemű, zsigerből támad. Fel se merül benne, hogy esetleg egy gyakorlatlan, naiv, kezdő szervezővel lehet dolga, aki még nem tudja, hogy az összes megélhetési balos-libes, látványdemokrata népség közös jellemző vonása: minden-minden előbbre való számukra: presztízs, önérdek, szereplési vágy, önfényezés, pozíció, anyagiak – maga az Ügy legjobb esetben is csak a legutolsó. Rózsa Misi elhamarkodottan ugrott neki a szervezőknek, mert mint azóta látjuk, az SZDSZ sem szerepel már a résztvevők között, nyilván a kemény 1597 tagot számláló “egyetlen működő liberális párt“, “az egyetlen valóban jobboldali magyar politikai párt” nem akarja magát égetni azzal, hogy a “komcsikkal” keveredik, akkor mégis inkább az illegális nácik malmára jobb a vizet hajtani, nem igaz? Persze, akkor jók voltak a “komcsik”, amikor tőlük lehetett jól fizető, hatalmat jelentő pozíciókat, szeleteket kapni, kizsarolni az ország tortájából. Ilyen előnyöket már csak a szélsőjobbos fidesztől és az illegális jobbiktól remélhetnek – ha kellően dolgoznak rajta.

Én hülye még egy éve sem voltam mentes a liberálisokkal kapcsolatos minden illúziótól, amikor az egyik liberális klubba, egy rendezvényük kezdése előtt bevittem információs szórólapokat a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének egy, a 301-es parcellánál tartandó, közelgő megemlékezéséről. Amelyen természetszerűleg arról is szó lesz, hogy a szomszédos 298-as parcellában a magyar állam sok éve nyilas háborús bűnösöket tisztel meg közpénzen fenntartott díszsírhelyekkel. Én balga illedelmesen megkérdeztem, hogy oszthatnám-e a szép számmal gyülekezőknek, esetleg lerakhatnám-e látható helyre, hogy elvehesse, akit esetleg érdekel. Egy, szervezőnek látszó hölgy elvett tőlem egy adagot, és egy másik szervezőnek, vagy valamilyen vezetőféleségnek látszó férfinak mutogatva, elkezdtek pusmogni. Aztán a hölgy, anélkül, hogy bármilyen válaszra méltatott volna, mintha ott se lennék, bevitte a köteget egy hátsó szobába, és bár nem láthattam, de a viselkedéséből ítélve, talán egyből a szemétkosárba dobta. Amit saját munkával, saját pénzemből készítettem! A továbbiakban elegánsan levegőnek néztek. Hogy liberális értelmiségiek az illemnek annyi minimumát se tanúsítsák, hogy válaszoljanak egy kérdésre (még ha azt nem is “magukfajtának” látszó teszi fel) legalább annyit, hogy köszönjük, sajnáljuk, de nem engedélyezzük…? Ennyi intelligencia még egy iskolázatlan, igazi kétkezi mezítlábastól is kitelik. De vérig sértődnek, ha a liberális gőgöt vetik a szemükre. Így aztán pláne nem érdekelt a rendezvényük, bár kicsit belehallgattam volna a verbálpettingjükbe, pedig már 2010 óta biztosan tudom, hogy szellemi önfényezésükön kívül másra nem jók. (2002-2010 között hallgattam őket eleget, odaadóan, amikor még azt hittem, vezet valahová.)

___________________________________
E postot hosszúsága miatt több oldalra tördeltem, az oldalak tartalomjegyzéke:

 1. Nem elég!
 2. “Demokratikus ellenzéki” pártok?
 3. Egyéb “demokratikus erők”?
 4. A hagyományos liberálisok?
 5. Megosztás?
 6. Kedves illúziófüggő NetTársam!

Az alul látható sorszámokra (Pages:) való kattintással is lehet lapozni.

12 responses to “Nem elég!

 1. Visszajelzés:Zsidólista « eVitae

 2. Visszajelzés:Iványi – egy igaz ember « eVitae

 3. Visszajelzés:Orbán beteg? « eVitae

 4. Visszajelzés:Hogyan tovább? « eVitae

 5. Visszajelzés:Hétköznapi « eVitae

 6. Visszajelzés:Hát, az USA is… (vagy se…?) « eVitae

 7. Zsolt 2012-06-20 11:40

  A cikk remek, le a kalappal. Jól összefoglalja a Magyarországi helyzetet.
  Na de a “hogyan tovább”? Ha már valaki ennyit képes írni, feltárva a negatív helyzetet, akkor egy bekezdést még odabiggyeszthetett volna azzal, hogy “hogyan tovább”, pláne annak fényében, hogy a szöveg környezetből kiérezhető, volt “pártoskodó” tapasztalata.
  Na mindegy, várom a folytatást, mert hátha majd abban……

  Kedvelés

 8. rupcsi 2012-06-18 21:55

  A cikk nagyon jó!
  De, hiányolom, a hogyan tovább javaslatot.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: