eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Gyurcsány káposztái

Előzmény: A múlt idő jele: Gyurcsány

Káposzta (Cabbage) / freemicrosoftclipart.blogspot.comA Gyurcsány fan-klub tagjai nyilván nekem esnek, kiátkoznak, az ellenség fizetett ügynökének tekintenek, röviden kígyót-békát rám ontanak, ahogyan azt – nyolc éven át egyfolytában, saját bőrömön megtapasztalt – MSZP-ből átmentett  legfőbb alapelvük diktálja: “Csak hódolat illet meg, nem bírálat“.  De a tények makacs dolgok, és bár a rajongás érzelmi szintjeit a tények nem érinthetik, ám nem árt legalább a magunkfajta (mint mi, Kedves Olvasóm, Te meg  én),  racionális lények számára (külön is) kiemelni állításaim alátámasztásául szolgáló egyik bizonyítékot.

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Bartus László az Amerikai Népszavában(1) akkor(2011.04.24.) rögtön melegében oly tökéletes jellemzést adott Gyurcsányról (és egyúttal tökéletes környezetleírást a magyarországi társadalmi-politikai mocsárról), hogy azt nem lehet felülmúlni azóta se. Ezért egyszerűbb, ha beidézem ide a cikkem témájához legrelevánsabb részeket. Iskolákban a tananyagok demokráciáról szóló fejezeteihez elsőrangú példaként lehetne alkalmazni, szemléltetésül: nem a szónoklat teszi a demokratát.

“…Nézzük meg konkrétan, mit tett azokban a napokban, amikor a romákat egy amerikai mentette ki az életveszélyből, például az ellenzék vezérének szerepére készülő Gyurcsány Ferenc. Minden rossz szándék nélkül. Azért választjuk őt, mert ma tőle lehet várni a legtöbbet. Csütörtökön a Facebook oldalán Gárdák uralma címmel írt egy korrekt bejegyzést. Minden szava igaz. De ez csak szöveg, és ennyi. Miközben nem érti, hogy Orbán kormánya miért nem lép fel a nácikkal szemben, eszünkbe jut, hogy miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc tüntetni járt a nácik ellen, ahelyett, hogy az államhatalom erejével fellépett volna ellenük. Totális szerepzavarban volt. Amikor a Duna-parti megemlékezésen egy ragyogó beszédet mondott, és a háttérben zúgott a “mocskos zsidók”, mindvégig attól tartottam, hogy mire a beszéde végére ér, a náci csürhe beledobja a Dunába. A Köztársaság miniszterelnökét, akinek joga és hatalma van arra, hogy az erőszakszervezetekkel fenntartassa a rendet, ha kell, kiürítteti a fél várost, hogy egyetlen megemlékezőnek se kelljen hallania hatvanöt év után, amikor kimegy elsiratni a Dunába lőtt édesanyját, hogy “mocskos zsidók”. Annyira tesze-tosza kormánya volt, hogy már azzal gyanúsították, hogy ő áll a nácik mögött. Gyengekezűsége nagymértékben hozzájárult a most kialakult helyzethez. A Jobbik és a Magyar Gárda a Gyurcsány-kormány idején erősödött meg. A felelőssége óriási. Ezt csak azért említjük meg, mert amikor Orbán szemére veti, hogy nem intézkedik, nem használja az államhatalmat, akkor annyit megjegyezhetne, hogy ebből azóta tanult ő is valamit. Aztán pénteken, azon a napon, amikor a romák kimentése zajlott, reggel bejelentette, hogy „keddig lehetőség szerint kerülni fogom a politikai témákat”. Mondja az ellenzék vezetője, annak tudatában, hogy a hétvégére tervezték a gyöngyöspatai kiképzést. Miközben a menekítőakció zajlik, az ellenállás vezére, aki integrálni akarja a demokrácia híveit, a facebookos bejegyzése szerint virágokat ültet, kelkáposzta-főzeléket főz. Ezt lájkolja 225 ember, nyilván a hívei. Ezeknek eszükbe sem jut, hogy ilyenkor esetleg máshol lenne „a Feri” helye. Utána láthatjuk az elültetett virágokat, majd egy másik bejegyzést egy fotóval, amint a macska átszalad a virágok között, ezzel a szöveggel: „És a cicát ki fogja megtanítani, hogy tilos a virágágyásba lépni?” És ő a legjobb emberünk.

Ez idő alatt egy amerikai[Richard Field], akinek semmi köze Magyarországhoz, 300 roma nőt és gyereket kimentett…

…Gyurcsány Ferenc a legnagyobb hallgatóságot megmozgatni képes ellenzéki politikus Magyarországon, mindezt nem azért hányjuk a szemére, mert az ellenségei lennénk. Nála csak gyengébbek és rosszabbak vannak a láthatáron. De ő is olyan, amilyen az országa. Nem jobb, és nem rosszabb. Virágokat ültet, mialatt romákra készülnek vadászni. Pártját pedig leginkább az a kérdés foglalkoztatja, ki beszéljen a majálison: csak Mesterházy vagy Gyurcsány is? Mialatt ötéves kislányok ágy alatt reszketnek, mert fasiszta állatok menetelnek és fenyegetnek az utcákon. Gyurcsány Ferencnek már három hete ott kellene sátoroznia Gyöngyöspatán. És folyamatosan hívni oda az emberek tízezreit. De ez nem jut eszébe, …

nem tűrik a kritikát, például ezt, amit jószándékkal írok. Ahogyan híveik sem akarnak semmi mást hallani, csak azt, milyen gonosz Orbán Viktor. De azzal nem kívánnak szembenézni, ami a saját oldalukon van. Hogy nekik is meg kell változniuk. Hogy nem lehet onnan folytatniuk, ahol abbahagyták. Nem érdekli őket, hogy az ellenzék televíziója Orbán Viktor kezében van, ezen morálisan nem háborodnak fel, nem állítják kérdéseikkel a falhoz a tulajdonost, hogy hogyan is van ez. A legfőbb rádiójuk saját magát cenzúrázza, elébe megy az elvárásoknak, annyi tartás nincs bennük, mint egy gyöngyöspatai gyerekben. Miközben a markukat tartják, de ha az érdekeik úgy kívánják, akkor megválogatják a szavaikat, elhallgatnak dolgokat, óvatoskodnak, vagy akár hazudnak, mint a vízfolyás. Az ellenzék, a demokrácia hívei, nem akarnak hallani semmiről, ami nem illik bele az álmaikba. Az “megosztja” a soraikat. Pedig ezért lehet becsapni őket, és ez az oka annak, hogy a politikusok megtehetnek bármit. Ezért teheti meg Gyurcsány Ferenc is, hogy pénteken bejelenti, keddig nem foglalkozik politikai témákkal, miközben fizikai létükben veszélyeztetett kisebbségieket kell evakuálni egy faluból. Ő ez alatt virágokat ültethet és rotyogtathatja a káposztát, mert tudja, hogy ezt soha senki nem kéri majd számon rajta. Ha mégis, akkor azzal legfeljebb nem áll szóba többé….

…Nem Gyurcsány Ferencnek kellett volna kimentenie inkább a roma gyerekeket? Kik a tanácsadói, kik osztják neki az észt, ha még erre se jönnek rá? Nem vette észre, hogy kormányzása idején elsősorban kommunikációs vereséget szenvedett? Csak remélni lehet, hogy abból a csapatból már kirúgott mindenkit, különben előre mondom, hogy minden terve halálra van ítélve. Ha Gyurcsány Ferenc ezt Amerikában teszi meg, a legközelebbi beszédéhez nem kell színpadot ácsolni, mert egy sámli is sok, annyi ember nem kíváncsi arra, hogy miket hadovál. Nemcsak szépen kell tudni beszélni. A tettek, a reakciók, a felháborodási képesség, az alacsony toleranciküszöb számítanak. Aki csak szép bejegyzéseket ír, de ilyenkor nem tesz semmit, annak Amerikában legfeljebb küldenek néhány csomag vetőmagot és egy fej káposztát. Amit ebben a helyzetben Gyurcsány Ferenc tett, az a Bálint gazda, nem egy diktatúrában az ellenzék erős és bátor vezetője, aki nem tűri, hogy bárkit bántsanak. És ezt nem az ellensége, hanem a jóakarója mondja….”

És a non plus ultra: ahogyan most egy kis forráskutatási (bizonyíték-gyűjtési) célból végigfutottam Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán(2) csak azt látom, hogy az nem annyira egy politikus, mint inkább egy celeb FB oldala. Ahogyan az egész magyar ballibes oldalon is megfigyelhető, itt sem a MI, hanem az ÉN dominál. Minden racionalitásom ellenére még mindig elszomorít, hogy újra ezzel kell szembesülnöm.

De a tények makacs dolgok, Kedves Olvasóm. És jobb szembenézni velük, mint az illúziók drogmámorában lebegni.

_________________________________

(1) Bartus László: Az amerikai, http://nepszava.com/2011/04/velemeny/bartus-laszlo-az-amerikai.htm
(2) http://www.facebook.com/gyurcsanyf

7 responses to “Gyurcsány káposztái

 1. Visszajelzés:Intim találatok | eVitae

 2. inax 2012-05-11 07:07

  T. evitae!
  Úgy látom, te is a Bartus Laci által felemlegetett hibába esel.”Aki csak szép bejegyzéseket ír, de ilyenkor nem tesz semmit.”

  Kedvelés

 3. Avi 2012-05-10 23:20

  Kedves evitae!
  Tisztellek becsüllek de hagyni kellene ezt a Gyurcsány témát! Te és még jó néhányan a baloldalon nem szeretitek de vannak akik szeretik. Ennyi és nem több. Most nem egymás ekézésének hanem az ellentétek félretételének és a közös munkának van itt az ideje.

  Kedvelés

  • kalmik 2014-06-03 16:56

   Ez a baloldali fóbia tömény megjelenítése. Egyszerű bűnbak megnevezése olyan figurák részéről akik Immár több mint tizenkét éve eltakarják az igazi veszélyt az emberek elől, nem Orbán diktatúráját akarták, és akarják megakadályozni, hanem a baloldalt szeretnék legyőzni minden áron, csalással, hazugsággal, csúsztatásokkal. Annyi eszük sincs, hogy felfogják, diktatúrában nem a demokratáknak kell egymást legyőzni, hanem a diktátort.

   Kedvelés

 4. vikus 2012-05-09 11:45

  Lehet, hogy “belső emigrációba” megyek ???

  Kedvelés

  • evitae 2012-05-09 15:08

   Kedves Vikus, én már odamentem, de hát mit tehetek, a KB-k (Kedves Barátok) ezt nem tartják tiszteletben 🙂 Meg hát ugye nem is lehet tökéletesen hermetikus egy belső emigráció. (De azért lehet rá törekedni) 🙂 No és hát ugye, így – újabb és újabb apropóból – legalább kiadhatom magamból az időhiány miatti kényszerűségből régtől magamban tartott, egyre csak rakódó háborgásaimat. Nem mintha nem várakoznának itt nálam más témájú írnivalóim hosszú tömött sorokban…

   Kedvelés

   • vikus 2012-05-10 10:20

    Köszönöm a választ, és azt is, hogy nem mentél végleg vagy teljesen “végső emigrációba”, mint szeretted volna, vagy szertnéd. nem tudjuk megtenni, valóban, csak részben. Már ez is valami. Én sem fogom, tudom. Mi is lenne, ha sokan, netán mindnyájan “csigaházba” bújva csak várnánk, hogy történjen már valami…valami nekünk is tetsző.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: