eVitae

Nem mondhatom el senkinek

A múlt idő jele: Gyurcsány

Avagy: Elbocsátó, szép üzenet

Gyurcsány Ferenc

Hát, Kedves Olvasóm, nehéz szabadulni korábbi kapcsolatainkból – mit tagadjuk. (Állítólag “hát”-tal kezdeni egy mondatot nem túl elegáns a magyar entellektüel-körökben, de én ezt /már/ lesz@rom, Kedves Olvasóm. Magyarhonban már túl vagyunk a finomkodáson, minimum 2002 óta, amikortól kezdve az orbán-fidesz úthenger a durva közbeszédet honosította meg. Hát miért is ne alkalmazkodjam én is a magyar mainstreamhez, nem igaz, Kedves Olvasóm?)

KB(1) ismét kedveskedett egy “izgalmas” hírrel: Gyurcsány valami könyvnek lett társszerzője, vagy ilyesmije. Egy Nobel díjassal együtt.

Kedves Olvasóm, bevallom férfiasan: nem is értem az egészet. És még férfiasabban bevallom: nem is érdekel. De még inkább, elegánsabban szólva: lesz@rom. És nincs is elég megfelelő kifejezés arra, hogy mennyire.

Nem érdekel többé Gyurcsány. Hogyan is érdekelhetne? Az, hogy önmagát tékozolta el, lehetne magánügy. Lehetne Gyurcsány privát magánügye. De hogy egy ország, a magyar baloldal, a magyar demokrácia reményét tékozolta el, az megbocsájthatatlan.

Gyurcsány a magyar – baloldali, demokrata – állampolgár bizalmát több lépésben veszte(ge)tte el.

Amikor még miniszterelnök volt, többen próbáltuk megszólítani a kormányzati portál (magyarorszag.hu) “párbeszéd” fórumán. (Ha a fidesz-jobbik úthenger be nem darálta azóta, ott még ma is megtalálható. És a saját adattáramban elmentve, mert akkor még hittem, hogy jaj, de qrva fontos!) Mi balgák (kevésbé finoman, de precízebben kifejezve: baromállatok) azt hittük, hogy a “párbeszéd“-et egy demokratikus kormány(párt) és annak demokratikus kormányfője komolyan gondolja. Én magam nyomtam a kezébe még papírra kinyomtatott formában is a fórumbejegyzést, az akkor még Köztársaság téren található MSZP székházban való jelenése során – jaj, de mennyire hülye voltam – mely szerint várjuk, hogy szóba álljon velünk legalább egy olyan webhelyen keresztül, amit a mi adóforintjainkból tartanak fenn, állítólag épp ilyen célból. Persze, megértettük volna, ha azt mondja, hogy neki nincs erre ideje, mert magasabb rendű dolgokkal kell foglalkoznia. De legalább egy megbízottja (alkalmazottja) révén tett volna úgy, mint akit érdekelnek az állampolgárok gondjai! De nem mondta, és megbízottja se.

Európa HajóAztán, később, már nem miniszterelnökként, volt egy országos “Charta” találkozó az Európa hajón. (Hogy mi is a Charta, azóta se sikerült megtudnom, többedmagammal, bármennyire is igyekeztünk e ismeret birtokába jutni.) Kedves Gyurcsány úr! Egy politikus nem tehet olyat, hogy amikor sok híve, még az ország távoli részeiből is felbumlizva töri magát, hogy talán elmondhatja Neki, hogy ő maga, mint egy kis mezítlábas baloldali-demokrata mit is tud tenni a közös ügyért, akkor Ő, miután előadta a saját nagyszerűségét, nagy sietve távozik, merthogy otthon privát vendégei vannak, és lesz@rva a saját potenciális szavazóit sebbel-lobbal távozik. Vajon volt egy icipici fogalma, kedves Gyurcsány úr, mennyire megalázta ezzel a saját híveit? Legalább hazudott volna valamit, hogy fontos közérdekű megbeszélése van, a közös ügyért! Értünk!

És pontosan ugyanezt a hibát követi el egy balatoni találkozó alkalmával!

E tapasztalatok alapján mit is hihetnék mást, mit hogy Önt egyszerűen nem érdekli a saját (potenciális) híveinek a gondolatai, kérdései, problémái.

Hogy egy politikusnak fontosabbak legyenek a privát vendégei, amikor a híveivel, támogatóival való találkozókat már hónapokkal korábban szervezni kezdték a szerencsétlen, csóró kis aktivisták – ez nem más, mint egy politikus tökéletes alkalmatlanságának bizonyítékai.

Nácik IsaszegenHogy fontosabb legyen a Gyurcsány-blog évfordulóját ünnepelni a zártkörű fan-klub keretében, mint egy náci megmozdulás által fenyegetett kis egyház melletti kiállás Isaszegen ….

Hogy fontosabb legyen a káposztafőzés, a virágültetés, miközben Gyöngyöspatán(2) a romákat az államilag támogatott (engedett) magyar újfasizmus tartja rettegésben…

Hogy egy zártkörű társaságban, de mégis nyilvános helyen “baloldali, demokrata” politikusként kijelenti, hogy az antifasizmusnak nincs “PR” (politikai marketing)- értéke, hogy az antifasizmussal nem lehet tömegbázist építeni, azaz politikusról magyarra fordítva: az antifasizmus nem szolgálja az Ő politikai ambícióit…

Hááát, kedves Gyurcsány úr, ugyan mit vár (ha vár bármit is) a magamfajta mezítlábas demokratától, baloldalitól, antifasisztától? Hogy választások idején megint – sokadjára – Önre (a koalájára) szavazok csak azért, mert “nincs más”?

Igen, én is hittem, én is lelkesültem kezdetben, amikor Ön szónokolt, hogy baloldaliság, meg hogy szerveződjünk, meg ilyesmi. Igen, bennem is reményt keltett. Hogy Orbánt az emlékezetes tévé vitában lemosta a színről, azt nehéz feledni. De Ön nem volt képes ezt a fantasztikus ívet továbbvinni. Beleragadt az MSZP mocsarába, talán a Puch kincsesládikája tarotta bűvöletben? Ki tudja…

Ma már csak annyit látok, hogy Önnek csak egyetlen dolog fontos: hogy a magyar médiát foglalkoztassa, akár egy szakdolgozat plágiumbotránya, akár valami Nobel díjas tudóssal együtt írt könyve ürügyén.

Hát kedves Gyurcsány úr, tudatom Önnel (de inkább véled, Kedves Olvasóm, mert Te inkább figyelsz rám, pedig nem is fizetlek érte), hogy én ezt már mind-mind lesz@rom. Kiszolgáltatta a baloldalt, a demokráciát a szélsőjobbos fidesz és a náci jobbik kénye-kedvére. Erre nincs bocsánat! Az Ön képességével megtehette volna, hogy ne így legyen. És mert nem tette, erre nem kaphat felmentést. A felelősség Önt terheli. Ha érdekli egyáltalán. De ha nem, akkor is.

Dalkó Viktória

(KB elhalmozott mindenféle forrásokkal a legújabb Gyurcsány-botrány szagú, valami Dalkó Viktória  nevével fémjelzett könyv-izével kapcsolatban, de ezt talán egy külön postban adom közre. Nem mintha érdekelne, de talán, hátha téged, Kedves olvasóm, érdekel, mindezek után, mindezek ellenére. Helyettem is.)

(Ez a fotó valószínűleg nem Azt a Dalkó Viktóriát ábrázolja, de ez talán, valószínűleg mutatósabb :-))

__________________________
(1) Gyk: KB= “Kedves Barátom”
(2) Bartus László: Az amerikai, http://nepszava.com/2011/04/velemeny/bartus-laszlo-az-amerikai.htm

4 responses to “A múlt idő jele: Gyurcsány

  1. Visszajelzés:Hideget, meleget « eVitae

  2. Visszajelzés:Nem elég! « eVitae

  3. Aere perennius 2012-05-10 13:37

    A kép valóban NEM azt a Dalkó Viktóriát ábrázolja! De AZ a Dalkó Viktória még izgalmasabban nézett ki húsz éve, amikor rejtélyes karrierje Antall alatt szárba szökkent! Azóta már fényt is eszik, és a kínai ezoterikusok nyomták be a Harvardra.

    Kedvelés

  4. Visszajelzés:Gyurcsány káposztái « eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: