eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Kapu

A Rendszertől kaptam levelet. Négyet, az utóbbi pár hét alatt. Nagyjából ugyanazzal a tartalommal.

Végül, a közeledő kritikus napra is való tekintettel, összeszedtem a bátorságomat és időmet, és a levél által bennem felgerjedt kérdéseimmel, észrevételeimmel a Rendszerhez fordultam a megadott elérhetőségeken:

T. Szolgáltató!

2011. 11. 09. 18:17-kor érkezett egy figyelmeztető levél a Rendszertől, mely szerint: Felhívjuk figyelmét, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján az Ön ügyfélkapu bejelentkezési jelszava 2012. január 1-jén lejár. Kérjük, hogy az ügyfélkapujának zavartalan használata érdekében jelszavának lejárati dátumát ellenőrizze a http://www.magyarorszag.hu portálon…KapuAzonnal engedelmesen ellenőriztem is a jelszavamat, és meghökkenésemre a webfelületen a Rendszer azt mondta nekem, hogy a jelszavam 2012.03.31-én jár le. És ez az időpont semmilyen időszámításban és számrendszerben sem azonos a 2012.01.01.-es értékkel. Bár igaz: 2012.03.31. -et kötőjelekkel központozza a Rendszer. Megnyugodva, módosítás nélkül be is csuktam az ügyfélkapumat, gondoltam, a Rendszer pillanatnyilag tévedett, mert kissé tökéletlen, kicsit bugos, kicsit félrevezeti a felhasználót, az állampolgárt, ahogy az a Rendszerekkel már csak lenni szokott.

Igen ám, de a Rendszer azóta is makacsul ragaszkodva ehhez az álláspontjához küldött nekem még vagy három figyelmeztetést az alább olvasható tartalommal. Közeledvén a kritikus napforduló, ismét bementem a Kapun, gondolván, hogy első esetben mégis neki volt igaza, és azóta már rájött, hogy szinkronba illik hoznia az ügyfél számára látható adatokat a saját, “rendelkezésére álló információival”, és én is látni fogom, hogy tényleg: 2012.01.01.-én jár le a jelszavam. Ismét meghökkenve konstatálom, hogy a Rendszer inkonzisztenciája mit sem változott.

Így most itt állok hezitálva: mitévő legyek? Ragaszkodjak-e a Rendszer által számomra a webfelületen láthatóvá tett adataim valódiságához, vagy vegyem úgy, hogy azok csak látványelemekként vannak ott, miközben a Rendszer a titkos adatbázisaiban ki tudja, milyen adataimat milyen adat-tartalmakkal tartja nyilván, és komolyan véve az ijesztgetéseit, módosítsak. Tudjuk, hogy a felhasználó (ügyfél, állampolgár) és a Rendszer viszonyában az utóbbi az erősebb, tehát nyilván jobban járok, ha félretéve a Rendszer inkonzisztenciáját illető aggályaimat, gondolkodás nélkül teszem, amit a Rendszer mond, ahogy engedelmes állampolgárhoz illik.

Egy lehetséges magyarázatot is találhatok, ha akarok: a korábbi jelszavamat még egy olyan Rendszerben adtam meg, aminek az érvényességét az új Rendszer semmisnek tekinti. Ám ez esetben is felmerül az új Rendszer következetlenségének gyanúja: akkor a többi adatomat miért tekinti érvényesnek? Miért nem kell az egész regisztrációs procedúrát megismételni elölről? De hát miért is várjunk egy Rendszertől következetességet, ha erre semmi se készteti.

Az egyetlen biztos érv: csak én járhatok rosszul. Ezért inkább módosítok. Igen ám, de még ez esetben is felmerül, hogy a számomra látható-elérhető felületen tett módosítás eredménye vajon találkozik-e a Rendszer “rendelkezésére álló”, a felhasználó előtt rejtett “információkkal”? Mert ha nem, hiába módosítok buzgó engedelmességgel, 2012.01.01.-re virradóra a Rendszer – nem szerezvén tudomást az én engedelmes viselkedésemről – kirekeszt. Ami momentán csak azért fog kétségbe ejteni, mert akkor nem tudok majd pl. adóbevallást csinálni.

Köszönöm a Rendszernek, hogy adóforintjaimmal hozzájárulhatok sikeres működéséhez, melynek eredményeképpen bennem ilyen bizonytalanságot képes kiváltani, és talán még ki is tud rekeszteni.

Tisztelettel:

[Gipsz Jakab]
magyar állampolgár (alias: magyar ember; alias: ügyfél)

A Rendszer – eddigi – utolsó levelének a tartalma itt olvasható:

Tisztelt [Gipsz Jakab]!
Értesítjük Önt, hogy ’[valaki@valami.hu]’ mail címéhez tartozó ügyfélkapujának bejelentkezési jelszava 2012.01.01 napon lejár.

Kérjük, hogy ügyfélkapujának zavartalan használata érdekében bejelentkezése után vegye igénybe a ’Jelszóváltoztatás’ funkciónkat (Saját adatok / Beállítások fül), melynek segítségével megadhatja új bejelentkezési jelszavát és annak érvényességi idejét.

Amennyiben bármilyen kérdése vagy észrevétele van az Ügyfélkapuval, illetve az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban, kérjük, keresse fel internetes segítség-oldalunkat (https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu), vagy használja az alábbi elérhetőségeket a nap 24 órájában:

Honlapcím: http://www.ugyfelvonal.hu , http://www.magyarorszag.hu
E-mail cím: 1818@ugyfelvonal.hu
Magyarországról (helyi tarifával) hívható kék telefonszám: 1818
Külföldről hívható telefonszám: +36 1 452-3622
Fax küldése Magyarországról és külföldről: +36 1 452-3621
Reméljük, hogy szolgáltatásunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Ön kényelmesebben intézhesse hivatalos ügyeit!

Tisztelettel:

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH)

Ezt a levelet egy automata küldte önnek. Erre az e-mail címre ne válaszoljon. E-mailt az info@magyarorszag.hu címen fogadunk.

Különlegessége még a Rendszertől érkezett 4 levélnek, hogy az első kettőben még csak úgy általában voltam “Kedves Ügyfél”, de a két utolsóban már nevemen szólítottak. Talán úgy gondolta a Rendszer, hogy így közelebb tud férkőzni a lelkemhez…? (Is?)

Ezt csak neked súgom meg, Kedves Olvasóm: ha eddig valami különös véletlen folytán nem is, de ezután tutira rajtam lesz a Rendszer (alias: Nagy Testvér) (vér)szeme 🙂
_________________________________________________________
A személyes adatok védelmében a szenzitív adatok mindenhol “kitakarva”.
_________________________________________________________
A Rendszer válaszolt: https://evitae.wordpress.com/2011/12/30/a-rendszer-valaszol/

3 responses to “Kapu

 1. Visszajelzés:A Rendszer válaszol « eVitae

 2. Kibic december 30, 2011 21:10

  Kedves Gipsz Jakab! A magyar nyilvanos szamitastechnikai rendszereknel inkonzisztensebb konstrukciok nem nagyon leteznek masutt. Minden a Szivatas elven mukodik. Olyan hogy intuitiv Felhasznaloi Felulet (szaknyelven GUI) nem letezik! Ha ellazsalja kotelesseget, akkor nem ujithatja meg jelszavat egyszeruen, csak az Okmanyhivatalban elozetes idorendelessel es sorbanallassal. Ott sem nagyon hiszik el hogy Ön Gipsz Jakab, mert a bizalmatlansag a hajtoereje mindennek.. De ne csuggedjen el – a Nagy Vezir a napokban szemelyesen gondoskodott a szabalyok modositasarol, miszerint a jelszo a kibocsatas datumatol 2 evig lesz ervenyes es nem kell a 2012-01-01 datumtol feltetel nelkul reszketni…

  • evitae december 30, 2011 22:10

   Tisztelt Kibic! Gipsz Jakab felhatalmazásából és nevében is köszönöm Önnek ezt a magas színvonalú, de főleg Szabad Vélemény-nyilvánítását. Némileg vitatkoznék Önnel. “Olyan hogy intuitiv Felhasznaloi Felulet (szaknyelven GUI) nem letezik!” Nem is kell, hogy intuitív legyen, elegendő lenne csak annyi, hogy a T. fejlesztőknek, megbízóknak, szolgáltatóknak érdekük lenne az ügyfélbarát felület (neaggyisten Rendszer) kialakítása. De tudjuk, hogy még a piaci szegmensben sem érdekük, mert az qrvára sok melót, szakértelmet, sőt elhivatottságot igényelne, ami a mai szép új világban nem kifizetődő. Hát még az állami szférában, ahol csak az a lényeg, hogy adófizetők pénzét melyik fel-, al-, al-al…… vállalkozó, közbeszerzési pályázatot megnyerő (vagy inkább kapó) mennyire tudja megcsapolni, a lehető legkisebb erőforrás ráfordításával. De hát mit is akarunk: honnan is lennének a tőkések, akik nélkül az imádott kapitalizmus nem is létezne. Ezt még hosszan ragozhatnám, de talán majd máskor.
   .
   Azt még megjegyezném, hogy Magyarország Szeretett Nagy Vezére kissé el van tájolódva, ugyanis az én jelszavam pontosan 6 (hat) éve van érvényben, és a korábbi, Vezér előtti, ám a Vezér által érvénytelennek deklarált, és amúgy egyébként szintén messze nem kifogástalan Rendszer egészen eddig nem macerált a jelszavam módosításáért. Úgyhogy csak ne vágjon fel ezzel a két évvel, ha megkérhetném őt. De nem kérem, mert őt ez nem (ez se) érdekli, a Magyar Embert valójában olyan magasból sz@rja le, amennyire csak tudja. Teheti, mert az istenadta többségét még mindig orránál fogva vezeti. És Vezető és vezetett qrvára meg is érdemlik egymást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: