eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Ha

Mit tesz az EU, ha Magyarország diktatúrába csúszik? Teszi fel a kérdést az Amerikai Népszava a New York Times nyomán, ahol Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász kérdezte ezt a blogjában – állítólag.Eldobom az agyamat

Besz@rás. Mintha érdekelné a világot, hogy egy ilyen kis semmi országban mi folyik.  Nem hogy a világot, de még Európát se érdekli. Ha érdekelné, akkor Magyarország nem jutott volna odáig, hogy “csúszna”. Immár minimum tizedik éve “csúszik”. Ugyan már! A világ, az EU reakcióideje több, mint 10 év? Halálra röhögöm magam!

Én, egy noname senki kis blogger, tudatom az e-világgal, hogy az EU semmit se fog tenni, ahogy eddig se tett semmit. Simán lesz@rja, hogy egy kis tagállamocskájában újra erőre kaptak a náci-nyilas eszmék, mozgalmak. Mindaddig, amíg az EU nagy országait nem veszélyezteti.

Ahogy Hitler ellen is csak akkor léptek fel egyesült erőkkel a “nagyok”, mikor ők maguk kerültek veszélybe.

Ahogy a szerbiai tömegmészárlások  se igazán érdekelték Európát, se a világot. 1995 körül! Pedig hihettük volna, hogy a fasiszta-náci téboly örök tanulságul szolgált az emberiségnek! Ugyan! A mai napig vígan élnek azok, akik ezrek legyilkolását vezényelték.

Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász nem tudom, mennyire van tisztában a Magyarországi helyzettel. De miért is lenne? Bizonyára ő is csak holmi médiából értesül, melyek a magyar (fidesz-jobbik) birodalmi médiából kapják a híreket.

De végül is, megértem akár az EU-t, akár a világot. Ha egy ország egyetlen politikai-társadalmi tényezője se óhajt áldozatot vállalni a demokráciáért, hanem inkább a diktatórikus törekvéseket szolgálják azok is, akik magukat melldöngetve demokratáknak nevezik, hát  akkor mi jogon avatkozna be egy kívülálló, nem igaz, Kedves Olvasóm? Teljesen igazuk van. Ha egy ország népe a diktatúrát akarja, akkor senkinek nincs joga a nép akaratával szembeszállnia. Se kívülről, se belülről. Tízmillió ember akarata szent és sérthetetlen. Még akkor is, ha az a nép kómában van, akkor is, ha meg van vezetve, akkor is, ha gyáva, ha gyenge a saját érdekeiért küzdeni. Helyettük senki nem veheti át a küzdés terhét, felelősségét.

Az az ország, amelyik nem képes áldozatot hozni a demokráciáért, érte küzdeni – az diktatúrát érdemel. C’est la vie.

Abban a világban, ahol egy nemzetközi szerződés sz@rt se ér, ahol mindazon országok sz@rnak rá, akik maguk aláírták valamikor – ilyen kérdések csak arra jók, hogy a verbálpettingelők kielégüljenek, esetleg megkapják az írott anyag ellenében a kialkudott díjazásukat.

Ilyen egyszerű ez.

C’est la vie.

So it goes.

_________________________________________________

Kiegészítés: egyik kedves kommentelőm juttatta eszembe a fentiekkel kapcsolatban jó ideje kikristályosodott további érvemet, ezért most utólag ide is beemelem.

Gondolj csak bele, Kedves Olvasóm: Te mennyire szívesen segítesz olyan valakinek, aki nem győz nyüszíteni, hogy milyen nehéz helyzetben van, miközben biztosan tudod, hogy ezen kívül (e helyett) tudna még önmaga érdekében ezt-azt megtenni, de ahhoz szemmel láthatóan csak simán lusta, gyáva, rátarti – viszont elvárja, hogy más valaki tálcán szervírozza fel neki a kész eredményt. Nem gondolod, Kedves Olvasóm, hogy szívesebben sietsz a segítségére olyannak, akiről tudod/látod, hogy megtesz mindent a saját érdekében, amire csak képes, de külső segítség nélkül már valóban nem tud továbblépni?

(Persze az efféle, magamfajta hozzáálláshoz jól fejlett önérzet / önbecsülés is kell, ami mozgósítja az önvédelmi reflexet: visszatart attól,  hogy önként és dalolva hagyjuk, hogy mások kihasználjanak, megalázzanak bennünket.)

4 responses to “Ha

 1. vikus 2011-12-11 10:01

  Igazad van.
  És ne mástól, másoktól várjunk segitséget, legfeljebb akkor, ha mi már elkezdtük, de egyedül gyengék lennénk…

  Kedvelés

  • evitae 2011-12-11 11:32

   Kedves Vikus, és magam se szívesen segítek olyan valakinek, aki nem győz nyüszíteni, hogy milyen nehéz helyzetben van, miközben biztosan tudom, hogy ezen kívül azért tudna még önmaga érdekében megtenni ezt-azt, de ahhoz csak simán lusta, gyáva, rátarti, viszont elvárja, hogy más tálcán szervírozza fel neki a kész eredményt.
   De ha valakiről látom, hogy megtesz mindent a saját érdekében, amire csak képes, de külső segítség nélkül már nem tud továbblépni, annak szíves-örömest maximálisan sietek segítségére.

   Kedvelés

 2. Sarolta Berkes 2011-12-10 22:57

  EGYETÉRTEK! …..Sőt mindig is ilyen volt is, meg lesz is …azaz= C’est la vie! Saca.carolina

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: