eVitae

Nem mondhatom el senkinek

A Szabadság fája

A George Washington szobrot megkoszorúzó Kohányi Társaság tagjai a szobortól pár lépésre egy különlegességet találhattak: a Szabadság fáját.

Szabadság fája, Városliget / Tree of LibertyEgy kis hársfa, alatta kőlapon a felirat: Monumental General Szabadság Fa, VárosligetBiztosító Társaság Baltimore, USA munkatársai ajándéka Budapest polgárainak, 1990. augusztus 29.

Érdekes, hogy az amerikai magyaroknak milyen fontos a szabadság. Talán, mert többségük odahagyott hazájukban megszenvedték annak hiányát? És új hazájukban megtanulták, hogy az mekkora érték, amit megtartani legalább akkora munka, mint megszerezni? (Ha ugyan nem az ölünkbe pottyan.) Hát, Kedves Olvasóm, Magyarországon legalább fája van a  szabadságnak. Annyit mindig megtehetünk, hogy e fára vigyázunk.

Eddig nem is hallottam erről a fáról. És most se találok magyar nyelvű infókat róla az interneten, csak angolt, azt is csak egy helyen, egy idelátogató jóvoltából:

Tree of Liberty‘ /Szabadsag Fa/Vajdahunyad Vara,Castel of Vajdahunyad.
Europe,Hungary,Budapest.
The Tree is close to the Washington Monument.

About 13-14 years ago I came here at first, to the ‘Tree of Liberty’.

It that time the tree was a little and somebody wanted to killed it….therefore he/she cut it with the nife…But the Tre of Liberty was strong and live…Today he is giving plant to the people to drink tee as a medicament…to be healthy. It is linden-tree.Thank God for it.

It was given as a present to the habitant of Budapest by workers of the Monumental General Insurance Campany,USA,MD,Baltimore,on the day: 08.29.1990

From 1991-1994 I worked not far from these place, and when I had free time came here and had a pray for a Lady … She was pregnant with her 4th child. From that time new borne son become a young man and lives in Baltimore. Sometimes he visit Budapest.(Today is 15 June 2005) [ http://www.virtualtourist.com  ]

Magyarul:

A Fa a Washington szobor mellett van. Kb 13-14 évvel ezelőtt jártam a Szabadság fájánál.  Akkor a fa még kicsi volt, és valaki el akarta pusztítani, késsel összevagdosta. De a Fa erős volt és élni akart. Ma a Fa az embereknek kínálja gyógyteához használható virágát. Ez egy hársfa. Köszönet Istennek érte.

A Fát a Monumental General Biztosító munkatársai ajándékozták a város lakosainak 1990.08.29.-én.

1991-1994 között a közelben dolgoztam, és szabadidőmben eljártam a Fához egy hölgyért imádkozni, aki a negyedik gyermekét várta. Az akkori újszülött ma már fiatal férfi, aki Baltimorban él.  Néha ellátogat Budapestre. (Ezt a szöveget 2005 június 15-én írták)

____________________________
A hársfáról (linden-tree)  angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Tilia
Magyarul (nem az előző magyar megfelelője): http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1rsfaf%C3%A9l%C3%A9k

One response to “A Szabadság fája

  1. Visszajelzés:A szabad magyar sajtó Magyarországon járt « eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: