eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Igazolt távollét

Amint azt bizonyára észrevetted, Kedves Olvasóm (ha valami különös véletlen folytán mégis erre jártál volna, ahol a madár se jár), távol tartózkodtam legújabb, az Amerikai Népszava miatt nyitott web-otthonomtól: e blogtól.Amerikai Népszava, Kohányi Társaság

Mint az lenni szokott, magánélvezetemet – gondolataim publikus megosztását az e-világgal – ismét háttérbe helyeztem, a magyar közügyek mögé. A magyar sajtószabadság (utolsó?) menedéke, az Amerikai Népszava ugyanis segítséget igényelt.

Magyarországon a sajtószabadságot a teljhatalmat szerzett (kapott!)  illegitim Fidesz-kormány döngöli akkurátusan a földbe éppen – amint az várható is volt.

A magyar sajtószabadság – belátható időn belül, talán azon is túl – csak külföldön tud érvényesülni. Mint ahogyan volt már ilyen máskor is a magyar történelemben. Ez (is) azonban csak áldozathozatallal valósulhat meg: ha magyar demokraták (ha vannak ilyenek) megértik (megértenék végre!), hogy demokrácia nem lehet csak úgy magától, hogy csiribí-csiribá, tessék, itt van, vegyétek, vigyétek.  Magyar demokráciát a magyar demokraták helyett senki más nem fog csinálni. A “rendszerváltáskor” Magyarországnak – anélkül, hogy megdolgozott volna érte, hogy megküzdött volna érte – ölébe pottyant a demokrácia – lehetősége. Nem élt vele. Nem tudott? Nem akart? Most már mindegy is: odavan. Eltékozolt lehetőség. Eltékozolt ország. (Lásd: Paul Lendvai: “Mein verspieltes Land” / “My squandered country”)

Most megint – még mindig – van egy lehetősége a magyar demokratáknak. Bár sokkal korlátozottabban: csak internet-képesek kiváltságaként. De mégis egy lehetőség. Az Amerikai Népszava. Ahova kitelepülhetne a magyar sajtószabadság. Ha a magyar demokraták ezt megértenék, és ezért áldozatot is vállalnának. A fejlettebb demokráciákban már tudják: semmi sincs ingyen. Még a demokrácia se. Még a sajtószabadság se. Bizony. Nem tudom, a magyar demokraták ezt mikor fogják megtanulni. De annak a párnak, akik ezt tudják, mégis kötelessége terjesztenie az “igét”. Amúgyis csak a lehetetlent érdemes célul tűzni, abban van az igazi kihívás.

Én se tehetek mást, mint mantrámmal próbálni újra meg újra: felrázni a kómában lévőket – hagyják az illúziókat másra!  Orbán Viktor és Fidesze nyolc évig volt frusztrált, nyolc éven át készült az elégtételre, a nyolc éven át érlelt hatalom- és bosszúvágya kielégítésére, minden alantas eszköz bevetésével, az újfasiszták, újnyilasok csatasorba állításával. Nyolc éven át dolgozott azért, hogy ezt a teljhatalmat elérhesse. Semmilyen ár nem volt drága érte. (Más fizette és fizeti azt az árat: az istenadta magyar nép.) Hát hogyan is lehetne esélye  (még) Magyarországon a magyar demokráciának, a magyar demokratáknak, a magyar sajtószabadságnak? Nos, Kedves Olvasóm, ezt a küldetést vállaltam magamra (én balga). Hogy ezt a maradék lehetőséget ne hagyjuk veszni: a tengerentúli magyar sajtószabadságot. Hogy megértessem: az Amerikai Népszava fennmaradása és továbbfejlődése egyelőre az egyetlen esélyünk. Hogy nem lehet kétséges: bármely magyarországi médium vagy behódol a Fidesznek, vagy megszűnik. De a behódolás se segít, ha a Fidesz bosszúvágya már rég célkeresztbe vette. Nem lehetnek kétségeink: minden (a közhiedelem szerint) baloldali, liberális médium és médiamunkás áldozatul fog esni!

Ezért távollétem alatt az “Amerikai Népszaváért” projekten dolgoztam.
Talán megbocsájtod ezt nekem, Kedves Olvasóm.

______________________________________________
Ha még mindig nem értenéd, Drága Olvasóm, hogy miért illegitim a Fidesz-kormány, lást pl. itt: http://e-vitae.blogspot.com/2011/03/tokos.html

3 responses to “Igazolt távollét

 1. Visszajelzés:Kötelékben « eVitae

 2. evitae 2011-06-26 09:57

  Kedves Judit, köszönöm. Bár az “s.t” jelentésén egyelőre még dolgozom 🙂

  Kedvelés

 3. Noszticzius Judit 2011-06-26 04:16

  Kedves!
  Kell maradni az Amerikai Népszaváért és sajtószabadságért!!!!
  Üdvözlettel:
  s.t

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: