eVitae

Nem mondhatom el senkinek

Huzalozás

(Avagy: újabb jelentés a bozótharc állásáról.)

Örömmel tudatom az e-világgal, hogy a WP-dzsungel újabb oldalösvényeit derítettem fel: e blogot sikerült összehuzaloznom a Facebook-os és a Twitter helyemmel. A WP egyik nagyon hasznos szolgáltatása, hogy lehetővé teszi velük az összeköttetést úgy, hogy egy adott postunkról automatikusan küld linket az FB és a Twitter oldalunkra is. Így sok kézimunkától megkíméltetünk, nem kell külön-külön bejelentkezni mindegyikre, és ott külön belinkelni a postunkat. Ezáltal gyorsabban, hatékonyabban tudjuk beleszőni saját magunkat az internet végtelen szőttesébe, növelve az esélyét, hogy ránk találjanak. (Még további helyekhez is vannak csatlakozási lehetőségek, de azokban egyelőre nem vagyok érintett.)

Persze seme-Vita on Facebookmi se lehet tökéletes: a Facebookon csak a web-zárt oldalammal tudtam összekapcsolódni, a web-nyitotthoz egyelőre nem találom a megfelelő huzalokat. Pedig ez utóbbi fontosabb, hiszen ez teljesen publikus, olvasásához nem kell regisztrálni, bejelentkezni a Facebook sűrű bozótosába. Az FB dzsungeléhez képest a WP csak egy kis kellemes liget. Az FB szövevényét átlátni, a működését megérteni, a rendszert benne megtalálni több hónapos gyakorlat után is reménytelennek vélem. A WP esetében mindehhez két hét elegendő. De mindegy, mégis együtt kell vele élni, ha már az e-világ belezúgott ebbe a rendkívül gagyi, zártkörűséget erőltető és egyebeket is erőszakosan ránktukmálni akaró FB-be.  Aki ódzkodik a tömegdivattól, az szenvedjen meg az egyéni igényei miatt. Így megy egy.

A Twitter meg oly egyszerű formáció, hogy az már síkság, szinte sivatag. Tulajdonképpen az sms Follow eVitae on Twitterinternetes változata, óriási korlátja a közreadható szöveg hossza. Helyebben szólva a rövidsége: max. 140 karaktert enged, ami még nálam kevésbé szómenéses embernek is rendkívül kevés. Még egy url se mindig fér el benne. Cserébe itt viszont nem kell kínlódni külön azzal, hogy hogyan lehet nyitottá tenni a teljes web számára – alapból az. Egy blogger számára pedig alapvető a publicitás, ahogy azt korábban a kommentek kapcsán (lásd: lábjegyzet) már e-cseteltem.

Ám ebben az alaphelyzetben is van még némi további szöszmötölni való mindegyikkel. Ki kell deríteni, hogy a WP hogyan ad át némi szövegrészletet (“lead”-et, ízelítőt) nekik.

A síkegyszerű Twitternél talán könnyebb lesz a felderítés, a jelek szerint a post címét és rövidített linkjét kapja meg:

WPtoTwitter

WP küldés Twitternek

.

Az FB esetében egyelőre az a biztos, hogy a post elejéből 300 karakter szöveg megy át (a post címe & linkje mellett):

WPtoFB

WP küldés FB-nek

.

A Twitternél, mint látható, egy figyelemfelkeltő post-cím a leginkább nyerő.

FB esetében, mint látható, keményebb a helyzet. Postunk akkor lenne igazán FB kompatibilis, ha a post elején egy  300 karakterből álló szövegrész nem tartalmazna lábjegyzetre mutató linket, de a kellően figyelemfelkeltő lead szerepét is be tudná tölteni. Ezzel a post írását tekintve csorbul alkotói szabadságunk. A kecske és káposzta megmaradásának törvényének eleget tenni a legmacerásabb, hát majd meglátom, mennyit áldozzak rá az erőforrásaimból.

Továbbá még a postnál egyenként van lehetőség egy “Publicize” (közzététel) opciónál egy “Custom Message” (egyedi megjegyzés) beírására i. Hogy ez hogyan viszonyul a behuzalozott felületekhez, hogyan jelenik ott meg, a hosszkorlátok hogyan jelentkeznek, ez a bozótosban további ösvények felderítését igényli.

Ez a post lesz a bozótvágó késem, azaz a tesztelés eszköze. Kérdés még az is, hogy a post módosításakor vajon újra elküldi-e a WP a “drótot” (újabb bejegyzésekként), szemetelésnek is tekinthető módon.

Hát, Kedves Olvasóm, lássuk a pudingot.

(Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy bozótharcom során, a soremelés problémájával minden egyes postnál kezdettől fogva, folyamatosan, egyelőre reménytelennek tűnően kínlódok.)

____________________________________________
(*) Angolul nem tudó olvasóimtól elnézést, hogy többnyire angol nyelvű oldalakra hivatkozom, de sajnos magyar nyelvű megfelelőik vagy nincsenek, vagy csak részben, vagy gyakran rosszak a fordításaik. Már a WP bozótharc első lépéseiről  szóló tudósításomban (Hello world!)  jeleztem, hogy a netpolgár akkor jár jól, ha tud angolul, ill. ha nekikezd tanulni. A rideg valóság az, hogy a net nyelve (is) az angol, legalábbis az igazán menő, hasznos eszközök, portálok, szolgáltatások mind angol nyelvterületen készült, ill. ott fejlesztik őket folyamatosan öles lépésekkel, más nyelvi fordítás csak folyamatosan elmaradásban lehet emögött. Ezért mindig lesznek olyan részek, amik (még) nincsenek lefordítva, de már használni szeretnénk, hát mégis jobban járunk, ha csak az angol terminológiát tesszük magunkévá, mint magyarul is megértsük, hogy milyen új kifejezéseket találtak arra, amit már angolul megszoktunk. Másrészt ha fordító maga is nem próbálja ki, nem tapasztalja meg a működést, a használatot, (csak “vaktában” fordít), akkor egyáltalán nem biztos, hogy a fordítás nem ferdítés lesz-e.

Az angol tanulásának elkezdéséhez praktikus lehet a  “Basic English“, magyarul “alap-angol”, egyes helyeken “egyszerű angol” , ez utóbbi viszont kissé zavaró a Simple English Wikipedia magyar megfelelőjével összevetve: Egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia. Ez utóbbi egyéb tekintetben is jóval szegényebb információkban, mint az angol megfelelője, ahonnan eljuthatunk az angol nyelv egy hasonló használatához: Special English. Ennek már nincs is magyar fordítása. A lényege az, hogy az Amerika Hangja (Voice of America, /VOA/az USA nemzetközi rádió- és tévéműsorokat sugárzó hálózata) az angolul kb. közepes szintig már eljutottak számára a nyelv egy leegyszerűsített, és lassabban beszélt változatát alkalmazzák. (Kínában különösen népszerű az angolul tanulók / oktatók körében.) Közvetlenül a VOA honlapján rendkívül hasznos dolgok vannak tanuláshoz, tudásunk fejlesztéséhez – letölthető & helyben olvasható-hallgatható szövegek, videók: http://www.voanews.com/learningenglish/home/.

2 responses to “Huzalozás

  1. Visszajelzés:Gyurcsány, Orbán, meg a huzalozás « eVitae

  2. Visszajelzés:Méreg « eVitae

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: